Milosevic: Overraskende dom i Haag

0
Slobodan Milosevic

Den tidligere jugoslaviske og seinere serbiske presidenten Slobodan Milosevic ble i 2001 stilt for Det internasjonale krigsforbrytertribunalet i Haag tiltalt for forbrytelser mot menneskeheten og folkemord.

Han døde i 2006 etter fem år i fengsel uten at saka hadde vært oppe til doms. I en separat sak om Bosnia felte Den internasjonale domstolen i Haag en dom i 2007 som sa at det ikke var noen bevis som knyttet Serbia og Milosevic til folkemord som ble utført av bosniske serbere.

Så 24. mars 2016, litt over ti år etter Milosevic’ død, felte krigsborbrytertribunalet en ny dom i ei sak som først og fremst var rettet mot serberlederen Radovan Karadzic. I denne dommen sier retten enstemmig at Milosevic «ikke var en del av et felles kriminelt tiltak» (joint criminal enterprise) for å ramme muslimer og kroater under Bosnia-krigen. Dette er en dom på 2590 sider og omtalen av Milosevic finnes omkring side 1303.

Det heter blant annet:

“the Chamber is not satisfied that there was sufficient evidence presented in this case to find that Slobodan Milosevic agreed with the common plan” om å fjerne bosniske muslimer og bosniske kroater permanent fra det territoriet som de bosniske serberne gjorde krav på.

“Milosevic questioned whether it was wise to use ‘an illegitimate act in response to another illegitimate act’ and questioned the legality of forming a Bosnian Serb Assembly.”

“Slobodan Milosevic stated that ‘[a]ll members of other nations and ethnicities must be protected’ and that ‘[t]he national interest of the Serbs is not discrimination’.”

“In private meetings, Milosevic was extremely angry at the Bosnian Serb leadership for rejecting the Vance-Owen Plan and he cursed the Accused (Karadzic).”

Det er flere formuleringer med samme innhold i dommen, noe som gjør at det er rimelig å si at Det internasjonale krigsforbrytertribunalet frikjenner Milosevic for anklagen om å ha bidratt til folkemord eller forbrytelser mot menneskeheten.

Andy Wilcoxson har gjennomgått dommen for Counterpunch og skriver:

Slobodan Milosevic was vilified by the entire western press corps and virtually every politician in every NATO country. They called him “the Butcher of the Balkans.” They compared him to Hitler and accused him of genocide. They demonized him and made him out to be a bloodthirsty monster, and they used that false image to justify not only economic sanctions against Serbia, but also the 1999 NATO bombing of Serbia and the Kosovo war.

Milosevic godkjente aldri krigsforbrytertribunalets autoritet fordi han mente det var opprettet i strid med FNs regler. Men nå, over ti år etter hans død, har altså dette tribunalet frikjent ham på de viktigste tiltalepunktene i den saka som ble reist mot ham. Dette er jo en sensasjon, men en kan ikke akkurat si at verken tribunalet eller mediene har gjort noe stort nummer av denne dommen.

Hele spørsmålet om krigene som oppløste det tidligere Jugoslavia er så betent at det i 2014 oppsto et voldsomt rabalder i Norge da dramatikeren og forfatteren Peter Handke tok imot Ibsen-prisen. SVs Snorre Valen syntes «det er synd». Bernt Hagtvet lovte å lenke seg foran Nationaltheatret, noe han dessverre ikke gjorde. Og brave borgere sto foran Nationaltheatret og hylt «fascist» og «folkemordtilhenger». Og hva var så Peter Handkes forbrytelse? Han hadde vært til stede i begravelsen til Milosevic og sagt noen nokså nøytrale ord. Og som Handke sjøl sa: «skal man forstå historien, må man kjenne til begge sider». Les Hyklerkoret mot Peter Handke.

Nå har altså krigsforbrytertribunalet enstemmig sagt at Milosevic ikke tok i del av den kriminelle planen om etnisk rensing og at han til og med tok avstand fra den. Hva skal Bernt Hagtvet da gjøre? Lenke seg fast foran domstolen i Haag?

Faktum er naturligvis at NATO opererer med doble standarder. Det var Vesten som sto bak ødeleggelsen av Jugoslavia og som nørte opp under de etniske og religiøse konfliktene i landet og oppmuntret til krigene. Fire kriger måtte til for å partere den tidligere sosialistiske føderasjonen Jugoslavia og det som står igjen er blant annet mafiastaten Kosovo der USA har sin største utenlandsbase i Camp Bondsteel.

Økonomien er i fritt fall. Arbeidsløsheten i det tidligere Jugoslavia er skyhøy og stigende. Fattigdommen er stor. En studie fra The Economist Intelligence Unit skriver at BNP i 2014 var 10% under nivået i 1989.

NATOs og Vestens politikk i Jugoslavia ødela et land, nørte opp under fiendskap som vil vare i generasjoner og skapte bantustaner som knapt kan overleve. Men de største ansvarlige for disse forbrytelsene vil aldri bli stilt for noen domstol.

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelUSA bomber enda et land – og mediene legger knapt merke til det
Neste artikkelEt flertall i USA ønsker mindre innblanding i utlandet
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).