BBC avslöjar brittiskt stöd till terrorgrupper i Syrien

5
Fria syriska polisen har finansierats av Storbritannien och ytterligare fem länder.
Patrik Paulov

Av Patrik Paulov.

Brittiskt bistånd till den syriska oppositionens nya polisstyrka har hamnat hos terroristgrupper som Jabhat al-Nusra, avslöjar brittiska tv-kanalen BBC. I avslöjandet finns paralleller till det svenska biståndet till ”oppositionsområden” i Syrien.

Det är BBC:s samhällsprogram Panorama som har gjort dokumentären Jihadis You pay for, Jihadister du betalar för. Programmet sänds kl 19.30 brittisk tid samma dag som detta skrivs, måndag 4 december.

Storbritanniens aktiva stöd till ett regimskifte i Damaskus är ingen hemlighet. Precis som många andra västländer har britterna öppet backat upp syrisk opposition och ”moderata rebeller” som påståtts kämpa för ett demokratiskt Syrien.

Fria syriska polisen har finansierats av Storbritannien och ytterligare fem länder.

I BBC-dokumentären presenteras bevis för att pengar till oppositionen hamnat hos terrorister. Huvudorsaken till detta är att det är terroristgrupper under olika namn som styr så kallade oppositions- eller rebellkontrollerade områden.

BBC har granskat ett mångårigt projekt för att bygga upp en obeväpnad polisstyrka i oppositionsområden i provinserna Aleppo, Idlib och Daraa. Förutom Storbritannien har Danmark, Kanada, Nederländerna, Tyskland och USA bidragit till skapandet av den Fria syriska polisen (FSP). Enligt brittiska The Guardian har satsningen på FSP uppgått till motsvarade 226 miljoner kronor. Syftet sägs vara att bygga upp en rättsstat i dessa områden.

Det brittiska företag som fått i uppdrag att genomföra projektet heter Adam Smith International (ASI), vilket ursprungligen grundades av den nyliberala tankesmedjan Adam Smith Institute.

Utifrån interna dokument från ASI som BBC kommit över visar Panoramas granskning följande:

• Den brittiskstödda polisstyrkan FSP har samarbetet med shariadomstolar upprättade av al-Qaidas syriska gren, Jabhat al-Nusra. Dessa har med Fria syriska polisen närvarande genomfört summariska avrättningar och stenat två kvinnor till döds.

• Poliser inom FSP har tagit emot biståndspengar som sedan lämnats vidare till Nour al-Din al-Zinki, den terroristgrupp i Aleppoprovinsen som förra året blev ökänd efter att ha filmat när dess medlemmar skar halsen av en palestinsk pojke.

• Flera officerare inom FSP har handplockats av Jabhat al-Nusra.

• Löner har betalats ut till poliser inom FSP som varit döda eller påhittade. En polisstation som påstods ha 57 poliser anställda hade inte en enda person på plats när Adam Smith Internationals personal besökte den 2016.

Redan innan dokumentären sänts gick ASI ut med dementier och företaget hävdar att endast motsvarande 20.000 kronor gått till polisofficerare med ”extremistkopplingar”. Några bevis för detta har inte lämnats.

Det brittiska utrikesdepartementet är dock besvärat över BBC:s avslöjanden och har beslutat att avbryta projektet för att granska anklagelserna.

Sverige har inte varit med i skapandet av Fria syriska polisen. Däremot har svenskt bistånd gått till projekt som precis som polisstyrkan FSP påstås syfta till att värna demokrati och mänskliga rättigheter i Syrien.

Redan 2013 betalade Sida ut en halv miljon till International Legal Assistance Consortium (ILAC) för projektet ”Stärkande av rättsstaten i Syrien”. Enligt de dokument från Sida som Proletären tagit del av handlade det om att bygga en rättsstat i ”oppositionskontrollerade” områden. Det vill säga i de områden där Storbritannien och andra stater vid denna tidpunkt byggde upp den terroristsamarbetande polisstyrkan.

Ovanstående är bara ett av många exempel på svenska biståndssatsningar i Syrien från 2013 och framåt. Om dessa utgör en lika stor skandal som satsningen på Fria syriska polisen vet vi inte. Till skillnad från BBC har de stora svenska medierna inte varit det minsta intresserade av att ta reda på vilka krafter inom den syriska ”oppositionen” som Sverige stött.

Den enda biståndsgranskning som gjorts är fortsatt Proletärens avslöjande från 2015 om hur svenskt bistånd gått till al-Qaidas vänner i Syrien.

 

Først publisert i avisa Proletären

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


5 KOMMENTARER

 1. Norge har sannsynligvis gjort seg skyldig i det samme. Ingen vet hvem som har mottatt alle millionene Norge har bidratt med, under paraplyen «Humanitær Bistand». Kan synes som om tiden er inne til å sette søkelyset på disse forholdene.

  Et annet forhold som man, etter min mening, bør sette søkelyset på, er Norges deltakelse i en ulovlig krig mot en selvstendig Stat, medlem av FN, styrt av en lovlig valgt ledelse. Målet bør være å tvinge frem krav om Krigserstatning for å bidra til gjenoppbygging av landet, og dersom det er begått ulovligheter av Norske Politikere, eller Norsk Presse, få de ansvarlige etterforsket, tiltalt og eventuelt straffet.

  Et tredie forhold, er at nå som krigen er tapt, bør man snarest utarbeide et bistandsprogram som gjør det mulig for Syriere i eksil, å reise hjem, for å bidra med oppbyggingen av deres Fedreland.

 2. Lol: BBC «Avslører»!
  BBC har gjort en del ‘riktige’ ting i det siste (dvs ‘avslører’ sannheter som har vært opplagte for publikum ganske lenge), som om de prøver å vinne sitt gamle rykte tilbake.

 3. Nå som sannheten om hvem som gir sin støtte til disse ulovlige krigene, kommer for dagen er, etter min mening, tiden inne til å sette søkelyset på hvem som står bak den organiserte bølgen av migranter til Europa. Tusenvis av blakke Muslimer, mange av dem analfabeter, uten utdannelse, kommer seg ikke til til Europa, mere eller mindre samtidig, uten at det er nøye planlagt, finansiert og organisert.

  Vi vet blant annet at Siem Pilot går i trampfart fra Libya til Italia, betalt av humanitære organisasjoner, der det står pengesterke og mektige krefter bak.

  Undertegnede er såpass tilårskommen, at jeg erindrer Kristian Siems far, Martin, som ble tvunget til å gå av som Generaldirektør i Aker, etter at det ble avslørt at han bidro til å smugle kanonbåter til Israel, i strid med De Gaulles blokade. Er ikke fremmed for tanken at Kristian Siem, som er inngiftet i Familiedynastiet Moross, går i farens fotspor.

  Carl I Hagen tok opp forholdene i mediene, hvoretter det er blitt ganske tyst rundt forholdene.
  https://www.nettavisen.no/nyheter/utenriks/carl-i-hagen-kritiserer-siem-pilot—a-stille-sitt-skip-til-radighet-for-smuglere-skjnner-jeg-ikke/3423275631.html

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.