Tyrkia trakk soldater fra NATO-øvelse i Norge på grunn av fornærmelser

11

Tyrkia trakk sine 40 soldater tilbake fra NATO-øvelsen Trident Javelin i Stavanger etter to fornærmelser mot Tyrkia. I det ene tilfellet ble et bilde av Tyrkias grunnlegger og landsfader, Mustafa Kemal Atatürk, brukt for å portrettere fienden i øvelsen. I det andre tilfellet ble Erdoğans navn brukt på en chattekonto som «kollaboratør med lederen av en fiendtlig stat».

Det var Tyrkias general Hulusi Akar minister for EU-saker Omer Celik som informerte Tyrkias president om episodene og som anbefalte at Tyrkia skulle trekke seg fra øvelsen.

Erdoğan svarte: «Absolutt, trekk dem ut øyeblikkelig!»

Mustafa Kemal Atatürk er høyt respektert i Tyrkia og regnes som den som reddet Tyrkia ut av ruinene etter det osmanske riket og den som skapte det moderne Tyrkia gjennom uavhengighetskrigen 1919–23.

I Tyrkia er det regnet som en forbrytelse å fornærme Atatürk, og det gir fengselsstraff. Det er også forbudt å fornærme statsoverhodet.

Erdoğan sa også: «Vi kan ikke ha en slik allianse.»

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg beklaget personlig overfor Tyrkia at dette hadde skjedd, og NATO skyldte på en ekstern kontraktør som alliansen sa hadde gjort dette. Ifølge Hurriyet Daily News var denne kontraktøren en norsk-kurder, noe som neppe bidro til å blidgjøre Ankara mer. Norge har irritert Tyrkia gjennom å gi asyl til fem tyrkiske offiserer som nektet å dra hjem etter det mislykte statskuppet.

Over 700 tyrkiske militære i utlandet har blitt utrensket etter det mislykte kuppet, og de fleste av dem har søkt asyl. I Tyrkia regnes de som forbrytere mot staten.

Episoden i Stavanger kom på det verst tenkelige tidspunktet for NATO. Tyrkia har alliansens nest største hær og landet har vært et strategisk viktig medlem siden 1952. Nå har det imidlertid skjært seg nokså mye mellom NATO/USA på den ene sida og Tyrkia på den andre. Tyrkia har beskyldt USA for å ha vært delaktig i det mislykte statskuppet i 2016, og er svært misfornøyd med USAs allianse med de kurdiske styrkene i Syria, som Tyrkia regner som terrorister. Tyrkia har nærmet seg Russland og har avtalt å kjøpe Russland avanserte S-400 missilsystem. Tyrkia er også på kant med EU etter at forhandlingene om medlemskap de facto er suspendert.

Uansett hvor mye NATO og Norge beklager, vil det neppe hjelpe noe særlig. I Tyrkia oppfattes episoden som en bekreftelse på NATOs negative holdning til Tyrkia, og Erdoğan er ikke en mann som glemmer sånt.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


11 KOMMENTARER

 1. «Ingen røk uten ild», dette er vel et uttrykk som passer godt inn i den situasjonen som har oppstått. Det er vel mye som tyder på at Tyrkia beveger seg bort fra Nato/Europa og finner allianser med land/stater som «vi» oppfatter som å «ikke tilhøre i folden». Fornærmelsene som Tyrkia ble utsatt for er vel bare en forskuttering av det som vil bli vanlig retorikk om et par år.

 2. Var dette en planlagt handling? Eller var det et utslag av dårlig norsk saksbehandling og dårlig norsk virkelighetsforståelse å sette en norsk-kurder til å jobbe med tekst for en NATO øvelse i Norge? Kanskje vi en gang i framtiden kan takke norsk idioti for å ha vært med på å demontere NATO og dermed redde verden fra en ny atomkrig. Bra jobba!

 3. Det russiske missilsystemet har blitt populært. Ikke bare Tyrkia har bestilt, men også India og Saudi Arabia. De nærmer seg kanskje Russland de også

 4. Det er godt for verden at NATO rakner i sømmene. Det er jo denne veien det går. Dermed er det også litt pussig at amerikanerne heller vann på mølla iht å sende Tyrkia på hodet ut av alliansen. -Ikke at jeg har noe i mot det, men pussig like fullt. Når det er sagt så unner jeg Kemalistene suksess i Tyrkia. Det var jo nettopp disse sekulære kreftene som forsøkte å punktere Erdogans salafistiske diktatur gjennom det såkalte kuppet. At fornærmelsen så dann retter seg mot Erdogan og Atatürk i samme vending, er til Erdogans fordel. Dersom vestlige krefter var involvert i kuppforsøket så var det et sjeldent tilfelle med relativt gode motiver for vestlig intervensjon. Gjennomførelsen var derimot så svak at man kan spekulere i både det ene og det andre. Det kan man også med denne hendelsen i Stavanger. Det er nepe svart/hvit her, men jeg har ikke noen teorier utover det….

 5. Så bra, fortsett med det så blir vi kanskje kvitt dette islamistpakket som tror de er jordas nye herrefolk. Det er også virkelig en god del andre imperialister som fortjener en fornærmelse eller ti.

 6. Kravstore muslimer, som setter egne foran andre er en kjent sak bla i vårt naboland Sverige. Vi må bare overse det. Tyrkia er på vei ut av orgaisasjonen. Jeg skulle ønske det også var Norge.

 7. Den stormannsgale, konfliktsøkende idioten og despoten Erdoğan av Tyrkia krenkes inntil det selvantennelige av en stormannsgal konfliktsøkende, idiotisk sivilist – som iflg. den stormannsgale, konfliktsøkende og idiotiske organisasjonen NATO hadde fått oppgaven med å lage skyteskiver til samme NATOS stormannsgale, konfliktsøkende, idiotiske krigsøvelse i det stormannsgale, konfliktsøkende og – Tadaa! – idiotiske NATO-medlemslandet Norge?

  Artig.

  • For en gangs skyld distraherte og facinerte artilleri-stilen så mye at den overskygget innholdet.
   Etter hvert som kruttskyene legger seg, demrer et noe uklart bilde av en altfor dristig fornærmende karakteristikk av mitt fedreland, som gjør at jeg beklageligvis må feste deg resolutt i gapestokk elektronisk en halvtime, og glapp eller kaster en og annen tomat, rent og skjært på lykke og fromme, baklengs, i beste elektroniske slendrian, mens jeg forlater gapestokken og hører bak meg den dumpe lyden av det elektroniske tomat-splashet som sneier tastefingrene og sender en sprut i øyet. Griseflaks.
   Svaret blir : Nei.
   Vi elsker dette landet som det stiger frem.
   Min tur til å si makan.

   • Norges rolle i NATO gir liten grunn til stolthet. Dette er ikke en karakteristikk av nordmenn og det beste ved vårt land og dets historie, som jo opplagt har hatt sine fordelaktige trekk. Nettopp derfor blir man skuffet på måter ens foretrukne fiender og syndebukker aldri formår å matche. Nå er dette en tøyse-sak uansett mht. alvorlighetsgraden av hva NATO egentlig driver med, og den kaller derfor kun på mer tøys. 😉

 8. I den orwellske tradisjon : War is Peace.
  Skriv «render » i søkefeltet på denne linken så skjønner du at hensikten med å utvide Nato, er til syvende å sist Fred, og metoden er å skape en så stor makt at krig blir umulig.
  https://www.rhodeshouse.ox.ac.uk/media/2926/ottawa_september_2011_to_render_war_impossible.pdf

  Fordelen med systemet med nasjonene er at de satte på plass Hitler, men hva med NWO der det er ingen over ingen ved siden, og ingen til å sette på plass en diktator og en despot om han kommer. Det er baksiden av den rosenrøde drømmen om verdensmakten på få hender.
  Det er rett og slett enfoldig og naivt.

  • «Fred» er så mangt. Lykkes man i å totalt utslette erkefienden ned til absolutt siste prematurfødte individ av ormeslekt, kan jo fort epoken som følger defineres som fred. Virkemidlene kanskje ikke i samme grad, men dóg.

   Folk med så mye hemmelighetskremmerier, og så mye vold og død på samvittigheten de bare muligens har som dagens elite og deres militære muskler, stoler jeg ikke på lenger enn jeg kan kaste dem, samme hva de klemmer ut av seg både offisielt og uoffisielt.

   Sjekk ganske reine ord for penga allerede i 1976, i filmen «Network».

   Her er mange fine enkeltklipp, pluss hele filmen om noen vil. Anbefales. Start med klippet merket «The world is a corporation» (Network, 1976).

   https://www.youtube.com/results?search_query=network+1976

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.