Streik mot innleie i byggebransjen: – Nok er nok

7

15. november 2017 går flere fagforeninger i byggebransjen til politisk streik. De krever forbud mot innleie på byggeplasser i Oslofjord-området. Dette skriver Fri Fagbevegelse, som fortsetter:

– Nok er nok. Gang på gang lover bemanningsbransjen at de er seriøse, men gang på gang leter de etter smutthull slik at de kan omgå reglene, sier Petter Vellesen, leder av Oslo Bygningsarbeiderforening, en av dem som er vitne til den stadige forverringa rundt på byggplassene rundt hovedstaden….

Blitt størst i bygg

Bemanningsbransjen var ment å erstatte faste ansatte ved sykdom og permisjoner, men i mange år har den hatt fullt frislipp, ifølge initiativtakerne, som påpeker at bemanningsbyårene nå er den største arbeidsgiveren på mange byggeplasser. De fortrenger faste ansatte i et så stort omfang at det ikke gir mening å snakke om at fast ansatte er hovedregelen. Dessuten gir de usikre arbeidsforhold uten garanti for en årsinntekt det går an å leve av, og de driver heller ikke fagopplæring.

Vil tas alvorlig

Leder Markus Hansen i Heismontørens Fagforening (HMF) i El og It Forbundet sier at de helst skulle sett et forbud mot hele bemanningsbransjen, men blir med på streik selv om det kun er for byggebransjen i Oslofjords-området.

Bemanningsselskapene kan operere som de gjør på grunn av EØS-avtalen, og i fagbevegelsen ser de tillitsvalgte at dette er i ferd med å slå i stykker det fundamentet som den organiserte arbeiderbevegelsen bygger på.

I Oslo kommer ni av ti innleide fra bemanningsbyråer, og nesten all innleien er ulovlig, sier en rapport fra fagbevegelsen i Oslo.

Rapporten viser blant annet:

 • Innleie på byggeplassene til de tariffbundne hovedentreprenørene er fordoblet fra 17 prosent i 2013 til 35 prosent i 2017.
 • Nesten fire av ti arbeidstakere på byggeplassene i Osloregionen er innleide.
 • Mange av aktørene er ikke registrerte medlemmer av NHO. Dette betyr at tallet på økningen er større enn det NHOs statistikker viser.
 • 91 prosent av all innleie skjer fra bemanningsforetak.
 • Av all innleie fra bemanningsforetak vi har registrert, er 85 prosent ulovlig.
 • I tillegg til bemanningsselskapene har det de siste to årene dukket opp store underentreprenører der østeuropeiske arbeidstakere dominerer. Selv om disse er ordinære firmaer, deler de mange trekk med bemanningsselskapene, som manglende lønn mellom oppdrag, oppsigelsesvern, overtidsbetaling, samt brudd på arbeidstidsbestemmelser.
 • Konsekvensen av dette vil kunne være forverrede arbeidsvilkår i bransjen, mindre rekruttering til yrkesfag, samt lavere produktivitet og kvalitet.

Rapporten kan lastes ned her.

 

KampanjeStøtt oss

7 KOMMENTARER

 1. Arbeiderrettigheter som lønnsforhandlinger i regi av fagforeninger/arbeidsgiver som som et flertall av velgere tror er noe som har kommet rekende på en fjøl. Dumhet og naivitet synes å være fremtredende.
  Vi får de politikerne vi fortjener. Sauer.

  • Det er konsekvensen av at vi investerer drømmen i huspriser og pensjonssparing. Så lenge det virker som om vi blir rikere så betyr ikke lønnsøkning å mye. Spørsmålet er hva som skjer når mange nok skal konvertere dette til penger igjen? Tipper svaret blir «and it’s gone».

   • Etter at dollaren gikk bort fra gullstandarden, og de bare trykker opp penger mens de andre valutaene følger etter, reduseres pengeverdien dag for dag. Sitter du med fem millioner er kjøpekraften halvert etter ti år til det du kunne få for 2,5 mill. En vanvittig prisstigning og valutaras i Europa også på grunn av diltingen etter USAs sanksjonspolitikk. Hvem vil spare i et slikt regime?

  • Ikke fornærm sauene da! Sauer er både fredsæle og forstandige dyr, og gjør ingen fortred – i motsetning til dagens politikere.

  • Vel, en grunn kan nok være at bevilgningene til Ap er godkjente av de valgte organene i LO og de enkelte forbund. Disse organene velges etter forholdsvis demokratiske regler som medlemmene har akseptert. Sjøl om det også skal sies mange medlemmer er skeptiske til partibevilgninger. Undersøkelser etter siste valg viser at Ap forsatt er største parti blant LO medlemmer.
   Sjøl om flere andre parti har betydelig støtte.
   PS: personlig er jeg ikke medlem i Ap og har aldri stemt på partiet.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.