Streik mot innleie i byggebransjen: – Nok er nok

0

15. november 2017 går flere fagforeninger i byggebransjen til politisk streik. De krever forbud mot innleie på byggeplasser i Oslofjord-området. Dette skriver Fri Fagbevegelse, som fortsetter:

– Nok er nok. Gang på gang lover bemanningsbransjen at de er seriøse, men gang på gang leter de etter smutthull slik at de kan omgå reglene, sier Petter Vellesen, leder av Oslo Bygningsarbeiderforening, en av dem som er vitne til den stadige forverringa rundt på byggplassene rundt hovedstaden….

Blitt størst i bygg

Bemanningsbransjen var ment å erstatte faste ansatte ved sykdom og permisjoner, men i mange år har den hatt fullt frislipp, ifølge initiativtakerne, som påpeker at bemanningsbyårene nå er den største arbeidsgiveren på mange byggeplasser. De fortrenger faste ansatte i et så stort omfang at det ikke gir mening å snakke om at fast ansatte er hovedregelen. Dessuten gir de usikre arbeidsforhold uten garanti for en årsinntekt det går an å leve av, og de driver heller ikke fagopplæring.

Vil tas alvorlig

Leder Markus Hansen i Heismontørens Fagforening (HMF) i El og It Forbundet sier at de helst skulle sett et forbud mot hele bemanningsbransjen, men blir med på streik selv om det kun er for byggebransjen i Oslofjords-området.

Bemanningsselskapene kan operere som de gjør på grunn av EØS-avtalen, og i fagbevegelsen ser de tillitsvalgte at dette er i ferd med å slå i stykker det fundamentet som den organiserte arbeiderbevegelsen bygger på.

I Oslo kommer ni av ti innleide fra bemanningsbyråer, og nesten all innleien er ulovlig, sier en rapport fra fagbevegelsen i Oslo.

Rapporten viser blant annet:

  • Innleie på byggeplassene til de tariffbundne hovedentreprenørene er fordoblet fra 17 prosent i 2013 til 35 prosent i 2017.
  • Nesten fire av ti arbeidstakere på byggeplassene i Osloregionen er innleide.
  • Mange av aktørene er ikke registrerte medlemmer av NHO. Dette betyr at tallet på økningen er større enn det NHOs statistikker viser.
  • 91 prosent av all innleie skjer fra bemanningsforetak.
  • Av all innleie fra bemanningsforetak vi har registrert, er 85 prosent ulovlig.
  • I tillegg til bemanningsselskapene har det de siste to årene dukket opp store underentreprenører der østeuropeiske arbeidstakere dominerer. Selv om disse er ordinære firmaer, deler de mange trekk med bemanningsselskapene, som manglende lønn mellom oppdrag, oppsigelsesvern, overtidsbetaling, samt brudd på arbeidstidsbestemmelser.
  • Konsekvensen av dette vil kunne være forverrede arbeidsvilkår i bransjen, mindre rekruttering til yrkesfag, samt lavere produktivitet og kvalitet.

Rapporten kan lastes ned her.

 

Forrige artikkelSeks år etter Norges krig: – Libya er blitt et slavemarked
Neste artikkelHamid Karzai: USAs samarbeider med IS i Afghanistan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).