Hamid Karzai: USAs samarbeider med IS i Afghanistan

0

Hamid Karzai, den tidligere presidenten i Afghanistan, har beskyldt USA for å samarbeide med IS /Daesh i hans land. Dette sier han i et eksklusivt intervju med Al Jazeera.

«Etter min mening har nå Daesh fullstendig tilstedeværese i landet, sier han, både når det gjelder overvåking, miitært og politik. Og i to år har det afghanske folket klaget sin nød, men ingenting er blitt gjort.
Karzai sa at den amerikanske Trump-administrasjonen brukte IS som en unnskyldning for å slippe en massiv bombe på Afghanistan i april 2017.
Og neste dag tar Daesh neste distrikt i Afghanistan,» sa han med henvisning til det arabiske navnet på den væpnede gruppen.
«Det viser oss at det er en hånd i den, og den hånden kan ikke være noen andre enn dem [USA] i Afghanistan.»

Karzai sa også at han ønsket velkommen en nylig oppfordring fra den internasjonale straffedomstolens anklager om å undersøke krigsforbrytelser i Afghanistan, inkludert de som ble begått under hans embedsperiode.

«Hun har rett til å lansere en slik undersøkelse,» sa Karzai, med henvisning til ICCs saksadvokat Fatou Bensoudas anmodning om å iverksette en undersøkelse i Afghanistan.
Karzai anerkjente også at det var menneskerettighetsbrudd under hans regjering, og muligens på hans vakt.
«Absolutt ble det begått brudd av afghanske sikkerhetsstyrker, av USA og av andre.» 

Karzai sa at han ville hjelpe til med enhver undersøkelse, også når det gjelder hans egen rolle.
«Jeg har bedt om dette slik at de kommer til Afghanistan og undersøker hva som har skjedd i dette landet.»

I et intervju med Pakistan Today 8. oktober 2017 heter det:

He revealed that the terrorist group has been supplied weapons by the US forces. “The US Army helicopters and army bases are being used to provide assistance to ISIS terrorists,” he said while echoing Russian claims of American support to the militant militia.
“I do not differentiate at all between Daesh and America,” the former president said while dismissing criticism of Moscow’s ties with the Taliban. He emphasised that work need to be done to control extremism. Reports of American assistance to the terrorists are coming from all over the country, Karzai said.

USA var tidligere en nær alliert og støttespiller for Karzai, derfor rammer kritikken og avsløringa fra ham spesielt hardt.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelStreik mot innleie i byggebransjen: – Nok er nok
Neste artikkelMed Hagen i Nobelkomiteen — endelig fredsprisen til Nato, Israel og republikanske presidenter?
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).