Russland tredoblar gull-reservane i førebuing til fullskala økonomisk krig med USA

6
The World Gold Council er en markedsorganisasjon for gullindustrien. De er den globale autoriteten vedrørende gull-markedet.

Av Jay Syrmopoulos.

Russlands sentralbank har meir enn dobla tempoet på gullkjøpa sine, og tredobla gullreservane sine – frå kring 600 tonn til 1800 tonn – og driv dermed dei internasjonale gullreservane sine til det høgaste nivået sidan Putin vart president for 17 år sidan, i følge World Gold Council.

Drivkrafta for den massive auken til Russlands gullreservar er det sterke ønsket deires om å bryte laus frå overherredømet til den US-amerikanske petrodollaren og dollar-baserte betalingssystem. I dag er over 60 prosent av dei globale reservane i dollar og 80 prosent av globale betalingar blir gjort med dollar, i følge James Richards, forfattar av boka Currency Wars.


Denne artikkelen av Jay Syrmopoulos ble først publisert på Free Thought Project. Oversatt av Monica Sortland og publisert på Derimot.no.


The World Gold Council er en markedsorganisasjon for gullindustrien. De er den globale autoriteten vedrørende gull-markedet.

I tillegg er USA det einaste landet som har vetorett i Det internasjonale pengefondet (International Monetary Fund, IMF), kjent som den globale långivaren ein vel som siste utveg. Derfor er eit av dei viktigaste våpna til Russland, i krigen for å fri seg frå petrodollaren sitt overherredøme, gull.

Årsaka til at gull er så kritisk viktig, er at det ikkje kan manipulerast i den USA-baserte økonomiske krigføringa, ettersom det ikkje kan frysast ut slik som andre former for digitale og papir-fullmakter kan.

Gull kan ein enkelt og greit laste på pallar og skipe til ein annan stat for å gjere ei betaling, og såleis unngå målretta økonomiske sanksjonar som ofte blir brukte av USA til å tvinge fram geopolitisk samtykke hos Russland og andre land. Den strategiske signifikansen til gull er så stor at sjøl då oljeprisane og russiske finansielle reservar kollapsa i 2015, heldt dei fram med å skaffe gull.

Faktisk stod Russland for 38 prosent av alt gull kjøpt av sentralbankar i andre kvartal av 2017. Den massive auken i russiske gullreservar har skjedd samtidig med at dei har halde seg borte ifrå kjøp av utlandsk valuta i over to år.

Sjøl då den globale etterspurnaden etter gull fall til det lavaste på to år i andre kvartal, heldt Russland oppe sin sterke posisjon, på grunn av at gull er ei av dei geopolitisk tryggaste investeringane i verda. I ei tid med stadig meir økonomisk krigføring, med petrodollaren brukt som våpen av USA, er gull ein måte å kome utanom US-amerikanske sanksjonar på.

«Gull er ein verdi som ikkje er avhengig av noka regjering, og dermed – med tanke på kva reservane vanlegvis inneheld – heller ikkje av noka vestleg regjering», sa Matthew Turner, metall-analytikar hos Macquarie Group i London. «Dette kan freiste, sidan Russland har støytt på finansielle sanksjonar.»

I tillegg til å vere den største internasjonale kjøparen av gull, er Russland også ein av dei tre største gull-produsentane i verda, ettersom Sentralbanken i Russland kjøper gull frå innanlandske miner ved bruk av kommersielle bankar, og ikkje i den opne marknaden.

Russlands akselererte tempo på gullbarre-kjøp starta i 2007, med eit russisk gullforråd no firedobla til 1556 tonn ved slutten av juni. Når det gjeld totale reservar, ligg no Russland rett bak Kina, og har større gullreservar enn India, Mexico og Tyrkia samanlagt, med ein total på nær $427 milliardar i reservar.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


6 KOMMENTARER

 1. USA planlegger å ruste opp sine atomvåpen for ca 1 trillion dollar (tusen milliarder dollar). Hvis Russland og andre land klarer å undergrave dollarens internasjonale posisjon kan en slik atomopprustning i USA bli vanskelig å gjennomføre, dollar kan ikke lenger trykkes slik som før eller lånes like lett fra andre land som før. I visse neo-konservative kretser er man overbevist om at det er mulig for USA å kunne vinne en begrenset atomkrig, i praksis kan dette bety at Europa (inkl Norge) og Asia blir atomslagmark mens USA i hovedsak går fri.

  • Michael Hudson har skrevet mye om symbiosen mellom dollar og miltært nærvær. Han viser at resten av verden har betalt for sin egen okkupasjon gjennom dollar-hegemoniet, samtidig som den militære tilstedeværelsen/hegemonet sikrer dollarens sentrale posisjon. Og alt dette bygger jo på petro-dollaren.
   Helt siden finans-krisen har både Kina og Russland kjøpt opp gull.Jeg vet ikke i hvor stor grad russere har hamstret gull personlig, men både kinesere og indere har vært sin tradisjon tro, og satset på gull som spare-gris.
   Hele gull-markedet er så rigget at det er umulig å vite hva dette gullet er verdt, men det gjelder jo for alt som kan regnes i penger.
   Når det gjelder hva slags atom-strategi Pentagon har, gikk de fra MAD (Mutally Assured Destruction), til NUTS (Nuclear Utilization Target Selection) for lenge siden.
   https://www.foreignaffairs.com/articles/1981-12-01/nuclear-weapons-1980s-mad-vs-nuts

 2. Man kan jo se på Tyskland 1938-39. Motsatt av propagandaen den gang; at Hitler hadde fått fart på økonomien, fått togene i rute og bygd autostradaer, var egentlig det økonomiske oppsvinget etter børskrakket i 1929-30 og sammenbruddet av den tyske økonomien og Weimar-republikken over.

  Den eneste mulighet tyske økonomer så for å holde hjulene i gang og arbeiderklassen i arbeid og stagge opprørstendenser som sto igjen, var massiv militær opprustning.

  Opprustning løser som kjent ingen kriser, det er en one-shot strategi, om man ikke finner avsetning på varene = krig.
  Krig må til for å rydde lagene og gjøre klart for ny opprustning. Og krig må til for å erobre nytt land,andres verdier og en ny arbeiderklasse å utnytte. Det ble helt selvfølgelig Hitleristenes valg, samtidig som det oppfylte tyske revansjisters drømmer.

  Men den tyske krigføringen fra dag 1 i Polen ble en annerledes krig, rett bak de tyske frontsoldater kom transportkolonner med byråkrater og kunst og valutaeksperter. For erobringstoktet var historiens mest gjennomførte ran.
  Tyskerne var desperat på jakt etter verdier, verdier som kunne omsettes i Sveits og brukes til å finansiere den tyske krigsmaskinen.

  Derfor var det norske felttoget i stor grad et nederlag, når det lyktes Norges Bank å transportere vekk gullreserven og gi den til amerikanerne. (Det var bl.a. derfor vi fikk fly til Little Norway i Toronto, norske jagere og Spitfires, som kunne binges hjem i 1945, «gratis»…. det var ikke mye takk for hjelpen, her gjaldt cold hard cash i form av gullbarrer…).

  Det norske felttoget var et tapsprosjekt for tyskerne, inntil Terboven fikk ordnet seg med industrilederne, bl.a. Torri Kiær i Orkla Grube AB (Wallenberg-familien), og fikk fart på hjulene i norsk industri, som en rein tysk industrireserve.
  Utbyggingen av aluminiumsindustrien på vestlandet, ville ha vært gull verdt for Luftwaffe – om krigen hadde vart litt lenger og ikke skipskonvoyene til Tyskland hadde vært et lett bytte for britiske Mosquito jagerbombere.

  Men tysk plyndring av gullreserver, kunst og smykker og annet av verdi preget tysk krigføring gjennom hele krigen og var livsviktig for omstillingen til der Totale Krieg mot 1943-44. Og nettopp derfor ble aldri Sveits angrepet, landets spesielle stilling i den tids finanssystem sikret landet, man kan kanskje si at sveitsiske banker og sveitserfranck var den tids petrodollar som smurte krigsmaskinene på alle sider av frontene.

  Det er nok å nevne Ford, som eide bilfabrikker i tyskland og bygget lastebiler for Hitler, hadde bygget lastebilfabrikker for Stalin og hadde sine bilfabrikker i USA, de bygget lastebiler for Hitler, Stalin og tanks for USA – etter 1945 kunne de hente ut profitten i Sveits, hvor tyskerne omhyggelig hadde betalt inn overskudd og lisenspenger under hele krigen for de Ford-produkter de produserte. Stalin betalte med gull, bl.a. 100 millioner dollar som ble senket med en britisk krysser i Barentshavet…

 3. At Russland tredoblar gull-reservane kan jeg forstå av mange årsaker..

  Utover «bryte laus frå overherredømet til den US-amerikanske petrodollaren og dollar-baserte betalingssystem» så….

  All of the World’s Money and Markets in One Visualization
  http://www.visualcapitalist.com/worlds-money-markets-one-visualization-2017/

  Altså hele systemet bygger å tillit å det har vist seg at systemet ikke er så mye å ha tillit til;)

  «Buffet described derivatives as weapons of mass destruction» DNB har vel spillet kraftig på det kasinoet?;)

 4. Ifølge Jim Willie, Hat Trick Newsletter, som forøvrig har en treffrate på over 95 %, kan de egentlige gullreservene til Russland være på rundt 20000-25000 tonn. Dette er tall som Jim Willie har nevnt jevnlig i ulike radio intervjuer de siste 2-3 årene. For noen uker siden nevnte han at Kina sannsynligvis har rundt 30000 tonn.

  Han baserer dette på en kilde som selv kjøper og selger metaller, som han kaller «the source». Han har også hatt kontakt med en som har fått omvisning i gull-hvelvene i Russland, i jobbsammenheng.

  I et av de senere nyhetsbrevene, datert 9 april 2017, skriver han dette:

  «Already Russia and China are in possession of at least 60,000 tons of gold. So they will soon make the rules.»

  https://www.silverdoctors.com/gold/gold-news/gold-standard-china-dollar-collapse-jim-willie/

  Jim Willie er en talsmann for en gruppe analytikere som dekker alle deler av mediabildet, med hovedvekt på økonomi.

  I disse økonomiske analyser vil også de kriminelle forholdene bli tatt med i regnestykkene, noe som gjør nyhetsbrevet tilnærmet unikt. (Dette har også ført til at han er blitt drapstruet og blitt nødt til å flykte til Costa Rica.)

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.