Røde Kors skrøt av helsesentre de aldri hadde bygd

9

Norges Røde Kors påstod at innsamlede penger fra Norge bidro til å bygge 25 helsesentre, fire blodbanker og tusen midlertidige boliger etter jordskjelvet på Haiti. Ingenting av dette stemte.
Dette skriver journalist Frank Haugsbø i en stor og velforberedt artikkel i VG.

Han skriver videre:

VG kan i dag avsløre at Norges Røde Kors har publisert uriktig informasjon om hvordan innsamlede penger fra Norge ble brukt for å hjelpe ofrene etter jordskjelvet 12. januar 2010:
• 25 helsesentre ble bygget på Haiti, påstod Norges Røde Kors.
• – Men 23 av dem var der før katastrofen inntraff.
• Rundt 1000 midlertidige boliger ble bygget, hevdet Norges Røde Kors.
• – 300 av disse boligene eksisterte ikke.
• Norges Røde Kors sa at innsamlede norske midler hadde bidratt til å bygge fire blodbanker.
• – I virkeligheten var alle finansiert av Røde Kors i helt andre land.

På Norges Røde Kors` nettsider fremsto hjelpeinnsatsen på Haiti som et massivt krafttak. I dag, etter VGs systematiske gjennomgang, er «skrytelisten» kraftig nedjustert.
• Norges Røde Kors innrømmer nå at ingen av de 25 helsesentrene på Haiti har mottatt bidrag fra midler innsamlet i Norge. Heller ikke blodbankene.

Det var etter herjingene til orkanen at Røde Kors ville stimulere nordmenns giverglede ved å fortelle om sine innsatser på Haiti etter 2010, og da het det på organisasjonens nettsider:

«Takket være innsamlede midler fra Norge, har Røde Kors siden jordskjelvet bidratt til at 44.000 familier nå har fått et sted å bo, 91.000 familier har fått økt tilgang til drikkevann, mens 39.000 familier har fått tilgang til bedre sanitærforhold. Om lag 1000 provisoriske hjem og 25 helsesentre har blitt bygget, 2,8 millioner personer har mottatt opplæring og annen helseinformasjon, mens blodkapasiteten er styrket med fire nye blodbanker.»

VG ba om navn og adresse på disse blodbankene, om hvor de tusen midlertidige husene og boligene finnes. Og da fikk pipa en annen lyd:
300 av disse boligene finnes ikke. Røde Kors deltok ikke i bygginga av fire nye blodbanker og kan ikke redegjøre for hvor de 25 helsesentrene skal finnes.

Angivelig i den gode saks tjeneste og for å stimulere givergleden, har altså Røde Kors presentert det vi, for å være høflige, kan kalle de rene usannheter. Det norske godhetsregimet lever videre. Norske NGOer er storindustri og milliardbedrifter. De fem største har 20% av det antallet ansatte regjeringa har, og de lever høyt på forestillinga om Norge som en «humanitær supermakt». Virkeligheten ser nokså annerledes ut, og enda er ikke Røde Kors verst av dem.

KampanjeStøtt oss

9 KOMMENTARER

  1. Gjorde en bachelor oppgave om emnet veldedighet 2014. Etter å ha undersøkt nisjen så er min konklusjon at det finnes ikke noen kontroll på penger som samles inn til diverse gode formål når de går utenfor Norges grenser. Det er milliardbeløp som ikke er sporbare. Og der er jo ikke noe nytt men med tanke på målgruppa som rammes så burde man…….

  2. Regner med at Røde Kors selv forstår hvor ille dette er for Røde Kors selv. Og vi som trodde at Røde Kors var en seriøs organisasjon. Og vi snakker her om et land hvor forholdene er ekstremt ille (helt siden revolusjonen på 1800 tallet ble slått ned og deretter når Bill Clinton i nyliberalismens ånd utraderte jordbruket på Haiti gjennom å tvinge igjennom billig import av matvarer til Haiti).

  3. Enten er dette bare tøv, eller så har satanister og psykologer overtatt deler av Røde Kors og melker kua. Det er vel dårlig med inntektene deres når de bli avvist nesten overalt, og de tyr til alternative måter å skaffe seg midler på.

  4. Vi vet at mellom 80 og 90 % av innsamlede midler går til administrasjon, lønn, bonuser, reiser og lokaler, så at Røde Kors eller noen av de andre organisasjonene skulle få til så meget er illusorisk. Skal man hjelpe noen: gjør det direkte, gjør det lokalt, gjør det uten mellommenn, gjør det…

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.