Røde Kors skrøt av helsesentre de aldri hadde bygd

0

Norges Røde Kors påstod at innsamlede penger fra Norge bidro til å bygge 25 helsesentre, fire blodbanker og tusen midlertidige boliger etter jordskjelvet på Haiti. Ingenting av dette stemte.
Dette skriver journalist Frank Haugsbø i en stor og velforberedt artikkel i VG.

Han skriver videre:

VG kan i dag avsløre at Norges Røde Kors har publisert uriktig informasjon om hvordan innsamlede penger fra Norge ble brukt for å hjelpe ofrene etter jordskjelvet 12. januar 2010:
• 25 helsesentre ble bygget på Haiti, påstod Norges Røde Kors.
• – Men 23 av dem var der før katastrofen inntraff.
• Rundt 1000 midlertidige boliger ble bygget, hevdet Norges Røde Kors.
• – 300 av disse boligene eksisterte ikke.
• Norges Røde Kors sa at innsamlede norske midler hadde bidratt til å bygge fire blodbanker.
• – I virkeligheten var alle finansiert av Røde Kors i helt andre land.

På Norges Røde Kors` nettsider fremsto hjelpeinnsatsen på Haiti som et massivt krafttak. I dag, etter VGs systematiske gjennomgang, er «skrytelisten» kraftig nedjustert.
• Norges Røde Kors innrømmer nå at ingen av de 25 helsesentrene på Haiti har mottatt bidrag fra midler innsamlet i Norge. Heller ikke blodbankene.

Det var etter herjingene til orkanen at Røde Kors ville stimulere nordmenns giverglede ved å fortelle om sine innsatser på Haiti etter 2010, og da het det på organisasjonens nettsider:

«Takket være innsamlede midler fra Norge, har Røde Kors siden jordskjelvet bidratt til at 44.000 familier nå har fått et sted å bo, 91.000 familier har fått økt tilgang til drikkevann, mens 39.000 familier har fått tilgang til bedre sanitærforhold. Om lag 1000 provisoriske hjem og 25 helsesentre har blitt bygget, 2,8 millioner personer har mottatt opplæring og annen helseinformasjon, mens blodkapasiteten er styrket med fire nye blodbanker.»

VG ba om navn og adresse på disse blodbankene, om hvor de tusen midlertidige husene og boligene finnes. Og da fikk pipa en annen lyd:
300 av disse boligene finnes ikke. Røde Kors deltok ikke i bygginga av fire nye blodbanker og kan ikke redegjøre for hvor de 25 helsesentrene skal finnes.

Angivelig i den gode saks tjeneste og for å stimulere givergleden, har altså Røde Kors presentert det vi, for å være høflige, kan kalle de rene usannheter. Det norske godhetsregimet lever videre. Norske NGOer er storindustri og milliardbedrifter. De fem største har 20% av det antallet ansatte regjeringa har, og de lever høyt på forestillinga om Norge som en «humanitær supermakt». Virkeligheten ser nokså annerledes ut, og enda er ikke Røde Kors verst av dem.

Forrige artikkelBritiske soldater i Afghanistan: «Ureglementerte drap var en del av jobben»
Neste artikkelLa oss begynne å gi medias manipulering den oppmerksomheten den fortjener
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).