Overraskende kollaps i torskestammen utenfor Alaska

9

Torskestammen i Alaskabukta ser ut til å ha fått et plutselig sammenbrudd. Forskere er sjokkert over kollapsen og og av fisk som lider sultedøden, og sier at det er det «verste de noensinne har sett.»

Dette skriver Mac SlavoSHTFplan.com.

«De [Alaska-torsken] blir svake og dør eller blir spist av noe annet,» sa NOAAs Steve Barbeaux. Trålerundersøkelsen i 2017 fant det laveste antallet torsk noensinne, noe som tvinger forskerne til å forsøke å finne ut hva som har skjedd. Mye av torsken som ble klekket ut i 2012, syntes å overleve, men i 2017 var disse fiskene stort sett borte. Det ble også funnet lite spor av fisk født i påfølgende år. Mye av torsken som er tatt om bord på trålerne, er «lang mager fisk», ifølge Brent Paine, administrerende direktør for United Catcher Boats.

«Dette er en stor sak,» sa Paine. «Vi ser bare ikke disse årskullene i årene forsvinner fra ett år til det neste.» Nedgangen er forventet å føre til en betraktelig reduksjon av store fangstene som de siste årene har vært verdt – før bearbeiding – mer enn 50 millioner dollar.

Barbeaux sier at varmtvannet, som har spredd seg til dybder på mer enn 350 meter, rammer torsken dobbelt. Høyere temperaturer har økt kaloriforbruket til ungtorksen samtidig som det har blitt mindre næring for den å leve av. Mange klandrer klimaendringer for dette, selv om forskerne ikke direkte kan sette de to hendelsene i sammenheng. «De blir svake og dør eller blir spist av noe annet,» sa Barbeaux, som i oktober presenterte den foreløpige undersøkelsen for forskere og industrifolk på et møte i Anchorage i North Pacific Fishery Management Council. Trålerundersøkelsen i 2017 fant det laveste antallet torsk som er registrert, mer enn 70 prosent lavere enn undersøkelsen to år tidligere.

Barbeaux sa at torsknedgangen sannsynligvis skyldes en såkalt blob, en stor tilstrømning av varmt Stillehavs-vann som nådde i løpet av toppen i 2015 – fra Alaskabukta til farvannet utenfor California.

Biologer har registrert økninger i fugledød, hvalstrandinger og andre hendelser, slik som giftig algerblomstring. Selv i dag ser det ut til at virkningene etter blobben vedvarer, som i de dårlige tallene for registrert laks sommeren 2016 i Washington og Oregon.

2015 var et år med en ekstremt sterk El Niño.

Temperaturøkninga i desember 2015 nådde en topp på 2.4 °C, som overgikk tallene fra rekordåret 1997 da den nådde 2.2 °C. Det var dette som skapte den såkalte blobben som altså har ført til så omfattende torskedød i Alaskabukta.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


9 KOMMENTARER

 1. Tortsk eller laks? Dette ser ut som enda et innspill i media på grunn av det såkalte «klimamøtet» på denne øya Fiji som egentlig er en naturlig synkende atoll, men som media selvsagt får det til å være havstigning som igjengjør at det oversvømmes. Hvis man tar vann i et badekar så er vannstanden like høy over hele karet. Det samme kan sies om vår runde klode hvis man ser bort fra månen og andre planeters påvikning (tidevann). Det vil derfor være slik at en havstigning på Fiji også vil resultere i en havstigning over alt ellers.
  Det er derfor med stor forundring man slår på gammel -media, vesentlig for å få med seg værmeldingen, men man kan ikke unngå å høre nrk`s plapreguruer fortelle oss om at havet blir surere. Hvordan kan dette skje når havet i utgangspunktet er basisk og må bli helt noytralt først før det kan bli surt? Merkelig.. Har de ophevet naturlovene? Er folket på denne kloden så lite opplyst? Mange har jo høy utdannelse i realfag. De fleste er vel ikke i stand til å lese en kurve en gang og dette blir utnyttet

  • Torsk, skal de selvsagt være. Apropos laks. Er det noen har som har sett programmet «Battle on the bay» på National geographic, tror jeg det går. Der tusenvis av båter med garntromler kjemper om inngående gytelaks i buktene utenfor Alaska. Når man samtidig også titter litt andre programmer opptatt i nåtid om folket som lever av denne årlige laksevandringen, og som ser seg nødt til å finne andre metoder for å skaffe seg mat. Et av flere eksempel er «Youkon men».

 2. Hvis man tenker kynisk: Hvilke konsekvenser vil dette kunne få for Norge? Blir det knapphet på fisk i verdensmarkedet? Store havområder i Europa havner nå utenfor EU ifbm Brexit. Dette kan åpne for bedre betingelser for eksport av bearbeidete fiskeprodukter til EU fra land utenfor EU enn hva som er tilfelle i dag (i dag er det toll på slik eksport fra Norge/EØS-land til EU).

 3. Er ikke spørsmålet heller: Hva skjedde i årene 09, 11 og 13, og da spesielt 09? Jeg har ikke gjort noen statistisk måling av det diagrammet, men for meg ser det ut som en kontinuerlig negativ trend, med et par overraskende punkter innimellom. Altså, ikke noen en dyktig børsmekler ville ta for god fisk.

  • Vi veit hva som skjedde i 2011(og fortsatt pågår), og det kan vel også forklare den svake tilveksten av generasjonene etter. Alle de andre problemene også.

 4. Primærproduksjonen, plante/dyreplankton er følsom for miljøendringer. Ettersom gyteresultatet(0-gruppeundersøkelsene) i 2007 var bra, mens årsklassen er tilnærmet borte ved fangstbar alder, tyder det på kollaps i primærproduksjonen. Dette er i så fall alvorlig, og et bilde av hva menneskeheten steller seg til. Nå hadde vi vel å merke en lignende situasjon i våre farvann rundt tiårsskiftet mellom 1970 og 80. «Maten» forsvant-, fisken, særlig torsken, ble utmagret og vi opplevde utvandring av store flokker med sel fra ishavet til norskekysten. Det kun nesten virke som om store mengder gift var lekket ut i Norskehavet og tok tabbe på all grunnsteinproduksjon. Ikke en gang fiskefartøyene opplevde å få den sedvanlige «groen» på skutesidene, nokså skremmende for de reflekterte. Vi får håpe at det som skjer i Alaskabukta er av forbigående karakter.

 5. Når maten til fisken fiskes opp og selges som kosttilskudd for sunne mennesker, eller brukes til laksefor, da må det få en eller annen slags konsekvens. Loddestammen i Barentshavet er vel også mer eller mindre ødelagt, og konsekvensene får vi nå etter hvert føle her også?

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.