Kan Russlands Iran-avtale ha slått ut fire fugler med én stein?

8

Russland har inngått en gigantisk energiavtale med Iran til en verdi av 30 milliarder dollar. Dette offentliggjorde Rosnefts toppsjef Igor Sechin 1. november 2017.

Dette var etter hans og Valdimir Putins besøk i Iran der de også holdt trepartssamtaler med Aserbajdsjan for også å knytte dette landet inn i samarbeidet.

Andrew Korybko skriver i Oriental Review at dette kan ha vært et strategisk mesterslag som «drepte fire fugler med én stein».

For det første ønsker Russland å bygge en rørledning gjenneom Aserbajdsjan til Iran, slik at de rike oljekildene i Baku knyttes til det iransk-russiske nettverket. Dette bidrar til å sikre Aserbajdsjan som en stabil partner i det eurasiske samarbeidet.

For det andre ble det annonsert under dette trepartsmøtet at Russland ønsker å bygge en rørledning som skal forbinde Iran, Pakistan og India, den såkalte South Asian Stream. Dette kan bety at Russland har lykkes i å dempe konfliktene mellom India og Pakistan og at også India integreres tettere i det eurasiske samarbeidet. Både USA og Japan prøver å få India til å følge en avvikende kurs for å underminere Eurasia-prosjektet.

For det tredje kan avtalen i Teheran bety den siste spikeren i kista for den planen som ble utviklet under Barack Obama om å lirke Iran i retning av å bli en alvorlig energikonkurrent til Russland på det europeiske markedet.

For det fjerde må møtet ha beroliget Irans ledere om Russlands nylige tilnærming til Saudi-Arabia. Iran hadde all grunn til å frykte hva følgene kunne være av en slik tilnæring til Irans regionale hovedfiende.

Men den gigantiske energiavtalen, som vil ha meget stor betydning for Irans økonomi, må ha forsikret lederne i Teheran om at den russiske tilnærminga til Riyadh ikke representerer noen fare.

Korybkos artikkel understreker det vi har vist her på steigan.no tidligere, at det strategiske kartet i Midtøsten nå forandrer seg veldig fort, og det ikke til fordel for USA og Israel. Syrias seire over intervensjonsmaktene og deres jihadistiske fremmedlegioner er oppnådd i allianse med Russland og Iran, og den nye balansen som stiger fram er grunnleggende preget av det.

 

Les: Syriakrigen og det nye Midtøsten.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


8 KOMMENTARER

 1. En avtale i dollar?????? Jøss, etter alt jeg har lest her på Steigan kunne en jo tro at dollaren hadde fått sitt endelikt. At USA sine fiender, Russland og Iran inngår avtale i dollar er spesielt, burde forventet Rial eller Rubler, subsidiært Yuan.

  • Det står da «til en verdi av 30 milliarder dollar». Det betyr ikke at oppgjør vil være i dollar, noe det svært sannsynlig ikke blir.

   • Gigantisk?? Ca 1/3 av hva Statoil omsetter for. Siden kundene her er Pakistan og India og Iran / Russland tørster etter hardvaluta så antar jeg at oppgjør i Rupi vil finne sted.

  • Det står ikke at avtalen er i dollar, men hva avtalen er verdt i dollar, altså en omregning, for å gjøre det enklere for leserne å forstå verdien. Men nå står det ikke i artikkelen hvilket betalingsmiddel som skal benyttes, så vi vet jo egentlig ikke.

 2. Det ser ut som geopolitikken nå har passert et kritisk vippepunkt hvor makten i verden øker markant i favør av Iran, Russland og Kina. Det ene trekker det andre med seg i en slags selvforsterkende spiral. Hvilke mottiltak vil USA nå gjøre? USA befinner seg vel egentlig i såkalt deep-shit i jerngrepet til deep-state.

 3. Statoil’s samlede omsetning i 2016 var rundt regnet 46 Mrd. USD, ikke 90. Dessuten er de 30 Mrd. USD investerte midler, ikke forventet omsetning. En vesentlig forskjell.

  Statoils investeringer i 2016 var på 2.95 Mrd. USD, altså mindre enn 1/10 av prosjektet som omtales.

 4. USA, EU og Norge har gående sanksjoner mot Russland, hovedsaklig fordi vi ikke aksepterer at russere vil bo og leve i Russland. Vi har en rekke forhold som viser at det er EU og Norge som taper på slik tåpelig politikk. Her har vi ennå et godt eksempel på at Russland og deres utmerkede politiske ledere, med Vladimir Putin i spissen, finner gode løsninger til det beste for flere parter. I EU tar man energiforsyningene fra Norge, – gass, olje og strøm, som en selvfølgelighet. Vårt land har bundet seg til EU med EØS-avtalen, stikk i strid med folkeviljen. Vårt land taper milliarder hvert år på denne imperialistiske kolonipolitikken. Nå blir presset fra EU og USA mot økt utvinning av gass og olje i Norge, ennå verre og stikk strid med all fornuft kommer våre politiske ledere til å følge presset. Har vi noen politiske ledere som kan ta opp kampen mot EUs energiunion, ACER og resten av EUs markedsliberalistiske politikk. USA og EUs terrororganisasjon NATO, må stoppes før de tar i bruk atomvåpen mot land som Trump og Stoltenberg ikke liker, men som rettmessige slå tilbake og forsvarer seg mot USA og EUs imperialisme.

  • Jeg så i dag at klovnen kunne få mer enn fire år som marionett for Nato. Selvsagt… dette er jo en del av grepet på Norge

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.