Italienare strejkar och protesterar mot EU

0

Av Patrik Paulov.
I Italiens huvudstad Rom demonstrerade den 11 november närmare 10.000 personer mot euron, EU och Nato. I spetsen för protesten gick det radikala facket USB, som dagen innan genomfört en generalstrejk mot regeringens arbetarfientliga politik.

land de som strejkade och demonstrerade runt om i Italien förra veckan är den socialdemokratiska premiärministern Paolo Gentiloni och hans mitten-vänsterregering allt annat än populär.

Gentilonis högerpolitik liknar i mycket den som drivs av Frankrikes president Emmanuel Macron med kraftiga försämringar av arbetarnas rättigheter på programmet.

”Låt oss ta tillbaka allt”. Banderoll från strejken.

Generalstrejken den 10 november hade utlysts av Union Sindacale di Base, USB, och ett antal små men stridbara fackliga organisationer. Strejkens genomslagskraft varierade i olika städer och inom olika sektorer. I Rom blev strejken kraftfull då stora delar av kollektivtrafiken stod stilla.

Enligt USB leder Gentiloni en regering som gynnar storföretagens och EU:s intressen och fullföljer de planer som lagts fast av de tidigare makthavarna.

Krisåret 2011 skrev Europeiska Central-banken ett hemligt brev till Italiens dåvarande regering. I brevet som senare blivit känt krävde ECB ”reformer” för att Italien skulle få stöd av EU.

Det var startskottet för en rad attacker på arbetarklassen, som inkluderar sämre anställningstrygghet, lönesänkningar, höjd pensionsålder och privatiseringar av transportsektorn och andra delar av offentlig sektor.

I de protester som följt har de radikala fackföreningarna och vänsterkrafterna i Italien pekat på storföretagens och EU:s roll bakom regeringspolitiken, och lyft fram kravet Italien ut ur EU. Det var tydligt redan i slutet av 2011 när Proletären intervjuade Paola Palmieri från USB:s ledning:

”Europeiska unionen utgör sjukdomen och inte botemedlet för de europeiska folken. Euron är skräddarsydd för att gynna Tysklands behov och export…Det stora problemet är den nationella suveräniteten, som för närvarande hotas av EU:s inblandning. Vi säger ’Italien i Europa, men utanför EU’.”

I Italien finns ett klassmässigt motstånd mot unionen, som USB och andra progressiva krafter nu försöker stärka. Den 11 november, dagen efter strejken, arrangerades i Rom en demonstration av alliansen Eurostop. USB, Italiens kommunistparti och flera radikala fack och politiska organisationer är anslutna till Eurostop.

I täten för demonstrationen syntes banderollen ”Av bankernas regering får vi bara osäkerhet och batonger” följt av Eurostops samlande paroller: Nej till euron, nej till EU, nej till Nato.

 

Denne artikkelen ble først publisert i den svenske avisa Proletären.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelStrid om presidentens enerett til atomknappen i USA
Neste artikkelApokalyps på italienska
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).