Apokalyps på italienska

0

Av Gerhard Miksche.

”Apocalypse” à l’italienne är rubriken för en kort artikel av Jean-Michel Bezat i Le Monde 15. november 2017. Jag närapå bläddrade förbi den på skärmen. Det är alltid intressant att i utländska media läsa om något där Sverige för en gångs skull står i centrum och som utlöser ohejdad glädje eller bottenlös besvikelse här i landet. Det ger ett större perspektiv på händelser. I denna upplaga var det upplyftande att läsa att den franska fotbollskommentatorn ansåg den svenska framgången vara välförtjänt. I det fallet har en okänd fransmans ord större vikt än en svensk sportkommentators.

Fast Bezats artikel fanns inte på sportsidorna utan i ekonomidelen. Och apokalyps syftade inte i första hand på det italienska landslaget utan på förlustens ekonomiska följder. De är inte precis försumbara.

Tidningen La Gazzetta dello sport hade som huvudrubrik Fine, ”Slutet”. Vid 2016 års EM i Frankrike hade tidningen tjänat två miljoner euro extra genom annonsintäkter. Dess ägare är RCS MediaGroup, vars börsvärde föll dagen därpå med kraftigt, nära 9 % enligt Bezat innan handeln med aktien stoppades, 7 % enligt finanstidingen Il sole 24 ore.

Ingen kotte i Italien är intresserad av att läsa om eller se på TV ett VM där Gli azzurri inte finns med. Därmed byts vinst mot förlust. Under rubriken Adjöss till Ryssland 2018: Så mycket förlorar Italien som står utanför världsmästerskapet  bedömer Il sole 24 ore att ingenting kan göras åt saken. Inkomster i storleksordningen 100 miljoner euro från sponsorer, TV-rättigheter och bidrag från Fifa går upp i rök.

Tidningen skriver vidare att det samlade ekonomiska utfallet för olika aktörer genom VM i Ryssland beräknas uppgå till 790 miljoner dollar. Vid VM 2014 i Brasilien blev utfallet 576 miljoner dollar, varav 100 miljoner gick till försäkringsbolagen och 70 miljoner till klubbarna där spelarna kom ifrån.  Huvudparten, 358 miljoner gick till de 32 finalisterna; vid nästa VM kommer beloppet att stiga till 400 miljoner, av dessa kommer de två lagen som går till final att dela på 66 miljoner, 38 miljoner till det vinnande och 28 miljoner till förlorande laget. En plats i kvartsfinalen hade gett det italienska landslaget minst 18 miljoner. Till detta kommer royalties från de företag som utrustar det italienska laget, ex vis Puma.

Tänk vad ett mål mer eller mindre kan betyda. Det är lätt att bli mållös.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.