Apokalyps på italienska

0

Av Gerhard Miksche.

”Apocalypse” à l’italienne är rubriken för en kort artikel av Jean-Michel Bezat i Le Monde 15. november 2017. Jag närapå bläddrade förbi den på skärmen. Det är alltid intressant att i utländska media läsa om något där Sverige för en gångs skull står i centrum och som utlöser ohejdad glädje eller bottenlös besvikelse här i landet. Det ger ett större perspektiv på händelser. I denna upplaga var det upplyftande att läsa att den franska fotbollskommentatorn ansåg den svenska framgången vara välförtjänt. I det fallet har en okänd fransmans ord större vikt än en svensk sportkommentators.

Fast Bezats artikel fanns inte på sportsidorna utan i ekonomidelen. Och apokalyps syftade inte i första hand på det italienska landslaget utan på förlustens ekonomiska följder. De är inte precis försumbara.

Tidningen La Gazzetta dello sport hade som huvudrubrik Fine, ”Slutet”. Vid 2016 års EM i Frankrike hade tidningen tjänat två miljoner euro extra genom annonsintäkter. Dess ägare är RCS MediaGroup, vars börsvärde föll dagen därpå med kraftigt, nära 9 % enligt Bezat innan handeln med aktien stoppades, 7 % enligt finanstidingen Il sole 24 ore.

Ingen kotte i Italien är intresserad av att läsa om eller se på TV ett VM där Gli azzurri inte finns med. Därmed byts vinst mot förlust. Under rubriken Adjöss till Ryssland 2018: Så mycket förlorar Italien som står utanför världsmästerskapet  bedömer Il sole 24 ore att ingenting kan göras åt saken. Inkomster i storleksordningen 100 miljoner euro från sponsorer, TV-rättigheter och bidrag från Fifa går upp i rök.

Tidningen skriver vidare att det samlade ekonomiska utfallet för olika aktörer genom VM i Ryssland beräknas uppgå till 790 miljoner dollar. Vid VM 2014 i Brasilien blev utfallet 576 miljoner dollar, varav 100 miljoner gick till försäkringsbolagen och 70 miljoner till klubbarna där spelarna kom ifrån.  Huvudparten, 358 miljoner gick till de 32 finalisterna; vid nästa VM kommer beloppet att stiga till 400 miljoner, av dessa kommer de två lagen som går till final att dela på 66 miljoner, 38 miljoner till det vinnande och 28 miljoner till förlorande laget. En plats i kvartsfinalen hade gett det italienska landslaget minst 18 miljoner. Till detta kommer royalties från de företag som utrustar det italienska laget, ex vis Puma.

Tänk vad ett mål mer eller mindre kan betyda. Det är lätt att bli mållös.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelItalienare strejkar och protesterar mot EU
Neste artikkelInnertier for steigan.no
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).