Strid om presidentens enerett til atomknappen i USA

11
Oppsigelsen av INF-avtalen og USAs nye atomstrategi bringer atomkrigen mye nærmere.

I Kongressen i USA diskuteres det for første gang på over 40 år om presidenten skal ha ha carte blanche til å utløse en atomkrig hvis han måtte ønske det. Dette skriver magasinet Foreign Policy.

Over alt hvor USAs president ferdes har han med seg en militær assistens som bærer på det som i USA kalles «atomfotballen», det vil si den runde veska som inneholder kommunikasjonssystemet som gjør det mulig for presidenten å utløse atomkrig.

I en høring i senatets utenrikskomité går det fram at det er økende bekymring for at Donald Trumps impulsive temperament kan utløse en kjernefysisk krig. Derfor har flere kongressmedlemmer reist forslag om å revidere systemet.

Den republikanske lederen av komiteen, Bob Corker, har åpent reist tvil om Trumps evne til å fungere som president. Corker var i sin tid favoritt til å bli Trumps utenriksminister.

I forbindelse med krisa i forholdet mellom USA og Nord-Korea har Trump kommet med en rekke utsagn som rimelig kan tolkes som trusler om å utløse atomkrig. Trusselen om total utslettelse av Nord-Korea, som Trump kom med i FNs hovedforsamling, kan vanskelig tolkes på annen måte.

Trump sa at dersom ikke Nord-Korea avslutter sitt kjernefysiske program og sitt program for ballistiske missiler vil USA «ikke ha noe annet valg enn total ødeleggelse av Nord-Korea».

I en høring for utenrikskomiteen deltok blant annet den tidligere lederen for US Strategic Command, som er den enheten som styrer USAs kjernefysiske krigsmaskin, pensjonert Air Force general Robert Kehler. Han sa at de militære lederne i USA kan nekte å utføre en ordre om atomkrig.

«Hvis det blir gitt en illegitim ordre til de militære, har de militære plikt til å nekte å følge den,» sa han. I tilfelle det blir gitt en ordre om atomkrig som de militære kommandantene oppfatter som illegitim, vil de først forsøke å fraråde presidenten fra å gjøre dette. «Hvis presidenten likevel skulle overkjøres deres råd, kan det bli tatt tilta fra deres side.» Han sa ikke noe om hva slags tiltak han tenkte på, men sa at det ville utgjøre «en meget interessant konstitusjonell situasjon».

Etter War Powers Act fra 1973 er det lagt begrensninger på presidentens rett til å gå til krig. Presidenten skal informere Kongressen på forhånd, og skal ikke kunne føre krig i mer enn 60 dager uten en kongresssbeslutning. I praksis har dette blitt overkjørt gang på gang i alle de krigene ulike presidenter siden da har ført landet inn i, uten at Kongressen har vært så mye som rådspurt. Og i forbindelse med en eventuell atomkrig innser alle at det ikke er slik det ville bli.

Retten til å «trykke på atomknappen» for å utløse kjernefysisk krig ligger hos presidenten, og hos presidenten alene. Ingen i regjeringa, ikke heller forsvarsministeren, har noen formell rett til å sette seg opp mot presidentens beslutning.

«Det finnes ingen «checks or balances», sier Bruce Blair ved Princeton University, som tidligere tjenestegjorde i det kjernefysiske kontrollsystemet. «Ingen kan nedlegge veto mot en slik beslutning,» sier Blair, som nå arbeider med å avskaffe kjernefysiske våpen.

KampanjeStøtt oss

11 KOMMENTARER

 1. Trumps kraftfulle og krigerske uttalelser, er det et bevisst spill (i form av overdrivelser) for å skape splittelse innad i makteliten og i Deep State? De som motsetter seg presidentens ordre feks om atomkrig kan rett og slett bli skutt for ordrenekt. Hvordan har fraksjoner i Deep State rent praktisk tenkt å forhindre Trump fra impulsivt å starte en atomkrig?

  • Ja det kan du si, han har virkelig fått grumset til å flyte til toppen i stort sett hele maktapparatet.
   Og den dagen en sittende president eventuelt skulle «trykke på knappen» så er det nok ganske mange som vil bli skuffet over utfallet, presidenten inkludert. Det er for eksempel en del logistikk som må utføres i forkant, man kan jo ikke bare detonere atomopplagene på måfå, så beslutningen kan vel best beskrives som en føring med mindre man allerede er i en het krigssituasjon.

   • Du har rett i det, Trump kan ikke bare trykke på knappen etter eget forgodtbefinnende, knappen leder ikke direkte til utskytnings-mekanismene for atomrakettarsenalet, personalet må få vite fra den militære ledelsen hvilke raketter som skal avfyres mot hvilket mål. Hvis ikke målet er til en kjent umiddelbar trussel mot USA eller allierte, vil ordren bli avist, noe annet er vanskelig å tenke seg.

 2. Trump er så woke og based at han bryr seg fint lite om cucks som kritiserer ham. Vi skal alle være glad for at det er Trump, ikke Crooked Hillary, som kontrollerer atomfotballen. Og enda mer glade for at den ikke kontrolleres av cucks i sumpen kjent som Washington, DC. (District of Cucks.)

  Og hvis Trump liksom er dum, hvorfor blir han da kritisert så mye av korrupte MSM?

  • Ja, hvis en kan se forbi den til tider bøllete oppførselen til Trump, og mangelen på etikette og som kommunikator, så vil han egentlig ha fred og normale forbindelser med Russland og Kina, i motsetning til Clinton. Obama, som fikk Nobelprisen for å ville nedbygge atomvåpen (!), har sørget for at atomvåpenarsenalet til USA har fått mye større ødeleggelseskraft, fortsatt krigene fra den forrige administrasjonen, og startet nye. Slikt kan en slippe unna med om en er sjarmerende og elegant, noe Trump ikke er.

   • Trump er nok heller ingen fredsdue, dessverre. Han og hans regjering er ansvarlig for å dronebombe hele fattige landsbyer i Yemen:
    «Since President Trump took office, the Bureau of Investigative Journalism has recorded at least 90 U.S. airstrikes in Yemen. In just a few months, President Trump has already more than doubled the total number of  airstrikes conducted by President Obama in Yemen in the whole of 2016 (39) and is carrying out at least one strike every two days. If strikes continue at the current rate, President Trump will have conducted 204 strikes by the end of 2017. » (Kilde menneskerettighetsorganisasjonen Reprieve: https://www.reprieve.org.uk/wp-content/uploads/2017/09/2017_08_15_PRIV-Yemen-Report-UK-Version-FINAL-FOR-USE.pdf)

    Trump sa forresten også under valgkampen at han synes dronebombing er en god idé, så dette burde kanskje ikke komme som noen overraskelse.

    Under Trump er det også allerede meldt om fryktelig mange sivile drept av USA i Irak og Syria. Om det faktisk stemmer at han allerede er oppe i langt flere sivile dødsfall enn det var under Obama de siste tre årene vet jeg ikke, men det hevdes i alle fall her:
    http://www.newsweek.com/trump-has-already-killed-more-civilians-obama-us-fight-against-isis-653564

    Personlig tror jeg neppe det hadde blitt noe bedre under Hillary Clinton, men det frikjenner jo ikke Donald Trump eller Trump-administrasjonen fra deres ansvar for all denne død og elendighet.

 3. Som universets hersker tok jeg en sjefsavgjørelse om atomfotballen.

  Jeg tok på meg mine mest solide støvler og sparket fotballen så langt opp i bakenden til den amerikanske presidenten, at han må putte fingrene ned i halsen for å trykke på den røde knappen.

  For sikkerhets skyld deaktiverte jeg i tillegg knappen.

  Jeg angrer litt.

  Støvlene mine er nå så tilgriset at de foruenser, og tar flere liv enn atomvåpen.

  Er det forresten noen som vil kjøpe noen støvler billig?

  De er lite brukt, men har en viss duft av Trumps siste ferdige fordøyde måltid, som i utgangspunket bestod av fordervet mat han ble servert av barbarene han nylig besøkte i asia…

  Støvlene kan sikkert komme til nytte om man sprayer de med litt frisk luft, eller noe…

  Alle bud må settes inn på min konto og regnes som betalt, og vil aldri bli refundert.

  Vinneren av budrunden kåres ommentrent slik som sportsutøvere som vinner på idealtid, rent bortsett fra at i denne sammenheng blir spillereglene bestemt av meg, og i etterkant av budrunden.

 4. Corker och de andra som driver med denna fråga mot president Trump gör det främst för att avsätta Trump som har utmanat det gamla neokonservativa etablissemanget med att söka samarbete och avspänning med Ryssland och Kina.
  Om kongressen menade allvar med att stoppa krig skulle de aktivera just den regel som infördes 1973 och även konstitutionens krav på att det är enbart kongressen som har att besluta om att föra krig. De har makten men de använder den inte.
  När representanthuset röstade överväldigande mot krigföringen emot Jemen förra veckan med röstsiffrorna 360 mot 33, hade man först bestämd att beslutet inte skulle vara bindande, trots att man hade den makten.
  Detta och det fortsatta stödet till andra av kongressen icke godkända krig visar att Corkers och medias kampanj mot Trump inte handlar om att stoppa krig, utan om att fortsätta krigspolitiken.
  Trumps öppning mot Ryssland och Kina kan bli just den vändpunkt som äntligen får stopp på geoplitiken och dess ständiga krig. Som Trump säger (i parafras) om sitt närmande till kärnvapenmakterna Ryssland och Kina: Samarbete är bra – inte dåligt.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.