Nervøsitet i EU: Kina investerer i Øst-Europa

0

Som et ledd i sin strategi med «Ett belte, en vei» (OBOR) har Kina etablert et bredt samarbeid med 16 stater i Øst- og Sentral-Europa. Det er Albania, Bosnia und Herzegovina, Bulgaria, Kroatia, Estland, Ungarn, Latvia, Litauen, Makedonia, Montenegro, Polen, Romania, Serbia, Slovakia Slovenia og Tsjekkia.

Samarbeidet går under navnet 16+1 eller #16plus1. Det økonomiske samarbeidet dreier seg om infrastruktur, høyteknologi og fornybar energi. Dette framgår av nettsidene til samarbeidsorganet.

Den kinesiske statsministeren Li Keqiang åpnet det sjette toppmøtet til 16+1 i Budapest 27. november 2017. Kinesiske tjenestemenn sier at Kina har investert over 8 milliarder dollar i de seksten landene. Ifølge Politico har dette samarbeidet skapt uro i Brussel. Den tyske utenriksministeren Sigmar Gabriel (SPD) ser kritisk på dette samarbeidetog advarer mot en splittelse av Europa. Den ungarske statsministeren Viktor Orbàn ser derimot Kinas innflytelse som en styrke for sitt land, som har et stadig mer anstrengt forhold til EU-kommisjonen.

Kina skal bygge en høyhastighetsjernbane fra Beograd i Serbia til Budapest i Ungarn. Den skal redusere reisetida mellom de to byene fra 8 timer til 2,5 timer. Bygginga av jernbanen er kommet godt i gang, meldes det fra Beograd. Jernbanen er en del av det som kalles Land Sea Express Route som går fra den kinesiskeide havna i den greske byen Pireus gjennom Makedonia og Serbia til Ungarn.

Kilde: Financial Times

EU-kommisjonen misliker dette og har ifølge meldinger satt i gang granskning av det kinesiske prosjektet, men som en gresk politiker sa: Hvis en person slår deg og en annen person gir deg penger, hvem vil du samarbeide med? Han sammenliknet tydeligvis Troikaens brutale behandling av Hellas med Kinas investeringsvilje.

Og det er dette som er både EUs og USAs problem med det kinesiske silkeveiprosjektet i Europa. Sjøl ønsker de ikke å investere, og da blir det veldig vanskelig å hindre landene i Øst- og Sentral-Europa fra å vende seg til Kina.

Forrige artikkelTysk industri advarer om mangel på råvarer
Neste artikkelIsraelsk rapport: IS og Israel midlertidig «allierte» mot Iran
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).