Twitter sensurerer RT

7

Twitter har bestemt seg for å blokkere de russiske nyhetskanalene RT og Sputnik. Beslutninga kommer fra toppledelsen i Twitter ved sjefen sjøl, Jack Dorsey.

Det er liten tvil om at det er de amerikanske etterretningstjenestene som står bak dette trekket, for som Dorsey skriver:

This decision was based on the retrospective work we’ve been doing around the 2016 U.S. election and the U.S. intelligence community’s conclusion that both RT and Sputnik attempted to interfere with the election on behalf of the Russian government.

Det er all grunn til å tro at Facebook og YouTube vil følge etter.

Dette trekket kommer ei uke før Twitter, Facebook og Google skal vitne for en kongresskomité om Russlands angivelige forsøk på innblanding i valget i USA.

RTs sjefredaktør Margarita Simonyan sier at hun håper Dorsey vil fortelle kongressen om hvordan Twitter inviterte RT til å satse mye penger på Twitter:

“Hope Jack Dorsey [Twitter CEO] won’t forget to tell Congress how Twitter pitched RT to spend big $$s on US election ad campaign,”

RT lot seg ikke friste av Twitter, skriver redaksjonen.Det er en farlig vei djupstaten i USA har begitt seg inn på. Tiltaket vil nødvendigvis måtte føre til russiske mottiltak mot amerikanske medier i Russland, og det legger opp til en spalting av internett og de sosiale mediene. Det finnes alternativer til de amerikanske sosiale mediene, og nå vil de få vind i seilene.

IT-gigantene har lenge vist at de vil drive politisk sensur i stor stil, men nå demonstrerer de at de opptrer som underbruk av USAs etterretningstjenester. CIA og NSA har lenge brukt Google og Facebook til å skaffe seg etterretning og påvirke den internasjonale nyhetsstrømmen. CIA og Facebook har også gjennomført et stort prosjekt for å finne ut hvordan de kan påvirke folks holdninger gjennom sosiale medier. 

Twitters RT-skandale føyer seg inn i bildet, men er samtidig et langt skritt på veien mot en global tankekontroll. Den kan også vise seg å være å «løfte en stor stein bare for å slippe den på sine egne føtter,» som et kinesisk ordtak sier.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


7 KOMMENTARER

 1. RT er av de få mediakanalene som slipper til alternative tenkere, som David Bollier: https://www.youtube.com/watch?v=dIilxl16Ifg

  Alternativt tankegods tolereres ikke av de som eier MSM. Påstanden om innblanding i valget er bare et påskudd for å bli kvitt en kanal som tolererer alternativ tenkning. De kommer til å benytte samme strategi mot Mot Dag AS. Vi bør forberede oss på hvordan å møte dette, slik at vi ikke blir tatt på senga. Det er viktig at Mot Dag AS vokser seg stort før dette mulighetsvinduet lukkes helt.

 2. Det er dette som Steigan skriver vi har i vente: forsøk på å sensurere nyhetsflommen. Det er grunn til å være på vakt. Internet-alderen har gitt oss muligheter til å dele informasjon på en helt annen måte enn noen gang før i historien. At noe kan være fordreidd og løgnaktig info er ikke noe nytt. Slik har det alltid vært.
  Det nye er bare det at noen som er vant til å ha kontroll over meningsdannelsen er i ferd med å miste den. Påskuddet for sensur kan f. eks. være såkallte «nett-troll», at noen er ekstremister, at det fins konspirasjonstenkning o.s.v. o.s.v. Så kan det være noen som føler seg utvalgt til å lede «den store samtalen». Det er god grunn til å være på vakt.

 3. Dette er et tegn på vestlig svakhet og ikke på vestlig styrke og selvtillit. Land som er i fremgang driver ikke med slikt. Den vestlige verden er i tilbakegang, og det takles veldig dårlig. Det siste nå er vel alle oppsigelsene av forskere i SSB. Istedenfor en kunnskapsbasert politikk skal vi nå i mye større grad få en ideologibasert politikk i Norge. Og det altså i en situasjon med mulig krise og stagnasjon.

 4. Jeg trodde først da jeg leste denne saken, at RT og Sputnik skulle utestenges helt fra Twitter. Men slik jeg forstår en omtale i Variety, skal de få fortsette å publisere twittermeldinger på kontoene sine: http://variety.com/2017/digital/news/twitter-russia-ban-advertising-rt-sputnik-us-election-1202599890/

  Det Twitter sier er: «Twitter has made the policy decision to off-board advertising from all accounts owned by Russia Today (RT) and Sputnik, effective immediately.»
  Men jeg er litt usikker på hva dette betyr. Betyr det at det er muligheten til å reklamere for kontoen sin og meldingene sine de skal fatas?

  Eller betyr dette at de skal fratas muligheten til å tjene penger på annonser, altså såkalt «demonitizing»?

  Youtube (som også nevnes over) driver forresten allerede «demonitizing»av alternative nyhetskanaler i stor stil, og de passer også på at videoer fra disse ikke dukker opp som «anbefalte videoer». «Demonitizing’en» kan også skje retrospektivt, det vil si at kommer reklameannonser før og/eller i løpet av videoene når de publiseres og en god stund framover (inntil Youtube bestemmer seg for å «demonitize» og fjerner annonsene), men at kanalen ikke får penger fra de publiserte annonsene likevel. Det er vanskelig å forstå at dette kan være lovlig praksis.

  I tillegg har enkelte slike nyhetskanaler klaget over at Youtube også har fjernet noen av deres abonnenter mot abonnentenes vilje.

 5. `Det var mange syke hyheter i gammel media i går

  Opposisjonen i Venezuela får pris. EU parlamentet gir sin ytringsfrihets-pris, Sakharov -prisen, for 2017 til den demokratiske opposisjonen i Venezuela. Prisen går til opposisjons- politikere og politiske fanger i landet. Tildelingen kommer etter en periode med dyp politisk krise i landet.

  Marine harwest må betale millionbot
  EU-retten har opprettholdt boten på 188 millioner kroner til Mh for å ha brutt konkurransereglene da selskapet overtok fiskeselskapet Morpol.

  Ingen fremtid for Assad i Syria
  Usas utenriksminister Rex Tillerson sier at president B Assad ikke har noen plass i framtidens Syria. Under et besøk i i Geneve sa Tillerson at Assad må fratre som et ledd i en fredsløsning i regi FN.

 6. RT ble oppfordret av Twitter til å påvirke valget.

  RT takket nei.

  Selv om de ikke gikk i fellen, så blir de straffet.

  Hva er det neste vi skal høre?

  At Russland og russisk media ikke hadde noen grunn til å være litt kritisk mot Hillary Clinton som sammenlignet Russland med Nazi-Tyskland og Putin med Adolf Hitler.

  Forventet Hillary å bli hyllet av russisk media, når hun kritiserte landet og omtalte deres mest populære statsleder noensinne som en ny Hitler?

  Jeg var mest sjokkert over at russisk media var så nøytral som de var…

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.