Terroren i Barcelona og historien om en angivelig advarsel

0

Nervene er på høykant i Spania og regionen Catalonia i forbindelse med folkeavstemninga om uavhengighet 1. oktober 2017. Etterdønningene etter det islamistiske terrorangrep på La Rambla i Barcelona har heller ikke gitt seg. Tretten mennesker ble drept og over hundre såret da en en mann kjørte en varebil langs La Rambla i Barcelona 17. august 2017. Den islamske staten påtok seg ansvaret. Det var også en terroraksjon i Cambrils (Tarragona), og det antas at en enda større terroraksjon var planlagt mot La Sagrada Familia, men at den ble avverget da terroristenes lager av gasstanker eksploderte.

I denne spente situasjonen publiserte en av Spanias ledende aviser, El Periódico, et dokument som angivelig stammet fra CIA. Ifølge dette dokumentet skulle CIA i forkant ha varslet spanske myndigheter om et kommende terrorangrep i Barcelona.
Dette har ført til en kraftig polemikk fram og tilbake i Spania, og The Intercept har sett på denne affæren.

Hvis dette dokumentet var sant, ville det indikere en grov forsømmelse fra det katalanske politiet og bety at Catalonias innenriksminister og politisjef hadde løyet for offentligheten.
Julian Assange tvitret umiddelbart etter El Periodicos offentliggjøring at han syntes dokumentet så falskt ut.

Andre spanske medier begynte å grave i dette og det ble snart klart at dokumentet inneholdt grammatikalske feil som er typisk for spanske engelskbrukere.

Det var mindre enn en time etter terrorangrepet på La Rambla 17. august 2017 at El Periodico skrev:

«CIA advarte Mossos (Mossos d’Esquadra er politistyrken i Catalonia, vår merknad) for to måneder siden om at Barcelona og spesielt La Rambla kunne bli åsted for et terrorangrep av den typen som skjedde her i dag.»

Det var ikke bare El Periódico som skrev liknende ting. El Païs hadde en artikkel der det ble hevdet at belgisk etterretning hadde varslet Mossos om en av angriperne tidligere i 2017.

Denne rapporten ble raskt tilbakevist.

31. august publiserte så El Periodico et dokument som avisa hevdet var utdrag av en CIA-rapport om et kommende angrep på Barcelona.

Josep Lluís Trapero, som er sjef for Mossos, holdt så en pressekonferanse der han sa at de hadde mottatt advarsler, men ikke fra CIA, og han hevdet at El Periódicos dokument var et falsum.

Enric Hernàndez, som er direktør for El Periódico, gjorde så en retrett, og sa at dokumentet ikke var fra CIA, men fra USAs kontraterrorismesenter. Seinere gjorde han enda en retrett og sa at dokumentet ikke var originalen, men var noe avisa hadde satt sammen på grunnlag av sine kilder opplysninger.

I den spente situasjonen omkring en mulig katalansk uavhengighet ble debatten umiddelbart polarisert. De som er imot uavhengighet, trodde på El Periódicos artikkel, mens de som støtter uavhengighet avviste den.

Men som The Intercept skriver: Hvis dokumentet virkelig er falskt, hvem lagde det, og for hvilket formål?

Det finnes tidligere eksempler, som etterforskere for den spanske kongressen har dokumentert, på at spansk politi har lekket forfalskede dokumenter til pressa for å diskreditere den daværende innenriksministerens motstandere.

The Intercept konkluderer ikke, men antyder at noe liknende kan ha skjedd i dette tilfellet, men at det finnes det ingen beviser for. En spent politisk situasjon, skarpe motsigelser både mellom sentrale og regionale myndigheter og innad i og mellom politikorpsene og elendig faktasjekking i spansk presse kan alt sammen ha bidratt til utfallet.

Forrige artikkelHåkon Gullvåg i arbeid på Convento dei Cappuccini i Tolfa
Neste artikkelRex Tillerson sier at USA har tre direkte kanaler til Pyongyang
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).