Rex Tillerson sier at USA har tre direkte kanaler til Pyongyang

4

USAs utenriksminister Rex Tillerson er på besøk i Beijing for å forberede president Donald Trumps planlagte besøk i november 2017. Da han snakket med journalister før sitt møte med Kinas president Xi Jinping, sa Tillerson at USA har åpne kanaler til Nord-Korea, og at disse kanalene er i bruk:

“We have a couple, three channels open to Pyongyang. We can talk to them, we do talk to them,”

Dette skriver The Diplomat.

Tillerson sa videre:

“The whole situation is a bit overheated right now. … I think everyone would like for it to calm down. I think if North Korea would stop firing all the missiles, that would calm down things a lot.”

Det er uklart hvilke kanaler det kan dreie seg om, men det understreker at det pågår et diplomati, og at det finnes forsøk på å dempe den farlige situasjonen til tross for at Donald Trump i sin FN-tale erklærte at USA var klar for å gjennomføre en «total utslettelse» av Nord-Korea og Kim Jong-Un på sin side har kommet med en serie trusler, og har gjennomført flere missiløvelser og antakelig også en større underjordisk prøvesprengning.

Voice of America, som er USAs offisielle nyhetskanal i utlandet skriver i forbindelse med Tillersons uttalelse:

The United States has opened a direct channel of communication with North Korea and is investigating whether the regime of Kim Jong Un is interested in pursuing talks to give up its nuclear weapons.

Kina og Russland prøver å dempe situasjonen og få begge parter til å gi avkall på trusler og provoserende militærøvelser.

Derfor kan det kanskje oppfattes som et positivt signal at Tillerson velger Beijing som det stedet der han snakker om åpne kanaler til Pyongyang.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


4 KOMMENTARER

 1. Vad Rex Tillersons antydningar och Donald Trumps planerade Kinabesök utmynnar i återstår att se. Det man bör hålla i minne är, som Christine Hong, professor vid University of California, påpekat, att ordväxlingen mellan Trump och Kim Jong Un inte är en ordstrid mellan två jämförbara parter:
  «I själva verket har USA hotat Nordkorea med total förstörelse, inte bara med Trump, utan ända sedan Nordkoreas tillkomst i mitten av 1900-talet. Nordkorea har bokstavligen levt, överlevt och existerat under ett existentiellt hot från USA hela tiden. Språket som vi hör, hur mycket det än kan förfalla som lika-mot-lika, är inte alls likvärdigt om man tittar på historien. När Trump talar om att hemsöka Nordkorea med ”eld och raseri, som världen aldrig sett”, talar han till ett land som har upplevt otrolig förödelse orsakad av USA. Däremot har USA aldrig upplevt någonting motsvarande, om man inte vill tänka på Amerikas ursprungsbefolkningar. Språket är inte lika-mot-lika …”
  https://www.rt.com/news/404302-us-north-korea-devastation/

  Själv har jag i en artikel på bloggen 8dagar kommenterat ordväxlingen mellan Trump och Kim Jong Un och framhållit: «Problemet i Korea är inte Nordkoreas kärnvapen, utan kärnvapenmakten USA:s krigshot, USA:s brott mot FN-stadgan och mot icke-spridningsavtalet (NPT). Det är denna fråga som FN:s säkerhetsråd borde ta tag i. Det är den som bör stå i fokus för opinionsbildningen.»
  http://www.8dagar.com/2017/09/trump-fick-det-svar-han-fortjanade.html#more

 2. I detta sammanhang kan det finnas anledning att uppmärksamma denna nordkoreanska kommentar (som jag här återger något förkortad):

  Sanktioner och påtryckningar är inte en fredlig och diplomatisk lösning, framhöll en talesman för Institutet för amerikanska studier inom DFRK:s utrikesdepartement i nedanstående kommentar till KCNA den 28 september.

  – USA tillgriper sanktioner utan motstycke för att kväva DFRK. De och några länder som följer dem påstår att utökade sanktioner och påtryckningar är en väg till ”fredlig” och ”diplomatisk” lösning på frågan om Koreahalvön.

  – För några dagar sedan sa högt uppsatta tjänstemän inom USA-administrationen, däribland USA:s FN-ambassadör Nikki Haley, att alla alternativ, inklusive militära alternativ, är tillgängliga men att USA föredrar en diplomatisk lösning. Dessa kommentarer vilseleder allmänheten, som om sanktioner mot DFRK vore ”fredliga” och ”diplomatiska” medel.

  – Vissa europeiska länder och några principlösa grannländer anpassar sitt ordval till USA:s påstående och kallar sanktionerna och påtryckningarna diplomatiska medel för att lösa frågan om Koreahalvön. De försöker rättfärdiga sina föraktliga handlingar att delta i införandet av sanktioner och påtryckningar mot DFRK genom att framställa dem som om de syftar till en fredlig lösning.

  – Politiska och ekonomiska sanktioner och påtryckningar för att fullständigt utplåna en suverän stats suveränitet och rätt till existens och utveckling skiljer sig knappast från militär aggression; de kan inte på något sätt motiveras som fredligt och diplomatiskt agerande.

 3. Jeg tror en står ovenfor reelle forhandlinger med sikte på avspenning i Korea. At både Trump og Kim uttaler seg i harde ordelag må sees i lys av den innenrikspolitiske situasjonen i henholdsvis Nord-Korea og USA. Verken Trump eller Kim ønsker å gi inntrykk av ettergivenhet i denne fasen. Mainstream-pressen kan gjerne demonisere både Trump og Kim, men «idioter» er de neppe. Kina og Russland er reelle maktfaktorer i dette spillet, samtidig som de har tydeliggjort konsekvensene av «overtramp» både av USA og Nord-Korea. Det farligste som kan skje er om en nervøs kommandant på den ene siden trykker på feil knapp. Innen relativ kort tid vil vi se at aktiviteten rundt testingen av missil og atom/hydrogenbomber avtar i Nord-Korea, samtidig som USA reduserer sine «provokasjoner» i form av krigsspill på Koreas dørstokk.

  • «Jeg tror en står ovenfor reelle forhandlinger med sikte på avspenning i Korea.»

   Hvordan kan man få reelle forhandlinger når USA har bestemt resultatet av «forhandlingene» før de har begynnt?

   «The United States has opened a direct channel of communication with North Korea and is investigating whether the regime of Kim Jong Un is interested in pursuing talks to give up its nuclear weapons.»

   USA vil ikke forhandle om noe som helst før NK går med på å kvitte seg med atomvåpen !!!

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.