Reaksjoner på den kurdiske folkeavstemningen i Irak

3

Folkeavstemningen om kurdisk uavhengighet er svært kontroversiell i Midtøsten. Israel har uttalt seg svært positivt, mens de berørte landene, Iran, Irak, Syria og Tyrkia, naturligvis er svært kritiske. En av aktørene i regionen er det libanesiske Hezbollah, og her er hva organisasjonens leder Sayyed Hassan Nasrallah mener, slik han er gjengitt av Hezbollah’s offisielle nyhetsbyrå Al-Manar .

«Etter ISILs nederlag, står regionen foran et farlig komplott for oppdeling, sier Sayyed Nasrallah, og advarer om at det ligger an til en slik ordning i planen om løsrivelse av Kurdistan-regionen i Irak.

«Vi sier til våre kjære kurdere at saken ikke handler om å bestemme over egen skjebne, men om å dele opp regionen etter sekteriske og etniske tilhørigheter.»

Den libanesiske motstandslederen oppfordret folk i regionen til å konfrontere en slik ordning som er en gjentagelse av «New Middle East», som ble tegnet opp av den tidligere amerikanske presidenten George W. Bush.

“Folket i denne regionen har ansvaret for å konfrontere denne splittelsen. «

Sayyed Nasrallah oppfordret også folk i regionen til å avstå fra å benytte seg av etnisk partiskhet.

«Det bør ikke være etnisk partiskhet mellom arabere, kurdere eller iranere, problemet er ikke kurderne, det er politisk.»

Sayyed Nasrallah advarte i denne sammenhengen om at krig i regionen er til fordel for Israel og USA – og deres våpenindustrier.

Den arabiske nasjonalismen, som spilte en progressiv rolle mot imperialismen i det tjuende århundre, avvise etnonasjonalisme og religiøs sekterisme. De arabiske landene er multikulturelle og multietniske. Arabiske nasjonalister var mot stammepartiskhet og var anti-sekteriske. Det var dette som gjorde det mulig for svært mange minoriteter å blomstre i arabiske samfunn, som for eksempel de mange kristne minoritetene. Motsatt har den religiøse sekterismen de senere tiårene gjort det nesten umulig for disse minoritetene å overleve i Midtøsten. Selv om Hezbollah er et religiøst parti, gjenspeiler disse uttalelsene tradisjonen fra den arabiske nasjonalismen.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


3 KOMMENTARER

  1. Det virker ikke som usa noensinne vil ha fred i denne regionen. De fortsetter å forsyne kurdere med våpen selv om Iran, Irak, Syria og Tyrkia vil aldri tillate et Kurdistan i dette området. Dette er Israel og usa fullstendig klar over.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.