Reaksjoner på den kurdiske folkeavstemningen i Irak

0

Folkeavstemningen om kurdisk uavhengighet er svært kontroversiell i Midtøsten. Israel har uttalt seg svært positivt, mens de berørte landene, Iran, Irak, Syria og Tyrkia, naturligvis er svært kritiske. En av aktørene i regionen er det libanesiske Hezbollah, og her er hva organisasjonens leder Sayyed Hassan Nasrallah mener, slik han er gjengitt av Hezbollah’s offisielle nyhetsbyrå Al-Manar .

«Etter ISILs nederlag, står regionen foran et farlig komplott for oppdeling, sier Sayyed Nasrallah, og advarer om at det ligger an til en slik ordning i planen om løsrivelse av Kurdistan-regionen i Irak.

«Vi sier til våre kjære kurdere at saken ikke handler om å bestemme over egen skjebne, men om å dele opp regionen etter sekteriske og etniske tilhørigheter.»

Den libanesiske motstandslederen oppfordret folk i regionen til å konfrontere en slik ordning som er en gjentagelse av «New Middle East», som ble tegnet opp av den tidligere amerikanske presidenten George W. Bush.

“Folket i denne regionen har ansvaret for å konfrontere denne splittelsen. «

Sayyed Nasrallah oppfordret også folk i regionen til å avstå fra å benytte seg av etnisk partiskhet.

«Det bør ikke være etnisk partiskhet mellom arabere, kurdere eller iranere, problemet er ikke kurderne, det er politisk.»

Sayyed Nasrallah advarte i denne sammenhengen om at krig i regionen er til fordel for Israel og USA – og deres våpenindustrier.

Den arabiske nasjonalismen, som spilte en progressiv rolle mot imperialismen i det tjuende århundre, avvise etnonasjonalisme og religiøs sekterisme. De arabiske landene er multikulturelle og multietniske. Arabiske nasjonalister var mot stammepartiskhet og var anti-sekteriske. Det var dette som gjorde det mulig for svært mange minoriteter å blomstre i arabiske samfunn, som for eksempel de mange kristne minoritetene. Motsatt har den religiøse sekterismen de senere tiårene gjort det nesten umulig for disse minoritetene å overleve i Midtøsten. Selv om Hezbollah er et religiøst parti, gjenspeiler disse uttalelsene tradisjonen fra den arabiske nasjonalismen.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.