Exxon-Mobil detronisert som verdens største energiselskap

0

I 12 år var Exxon-Mobil alene på tronen som verdens desidert største energiselskap – ingen over, ingen ved siden. Men nå er det slutt. Ifølge rankingen fra S&P Global Platts Energy Company Ranking er den amerikanske giganten grundig forbigått av den russiske energikjempen Gazprom.

Den lave oljeprisen er en del av forklaringa på at Exxon-Mobil synker i verdi. Rankingen gjenspeiler også at de selskapene som driver med energitjenester, slik som tyske E.On og britiske Centrica, gjør det stort. De to har gjort noen kjempebyks oppover på lista, slik at E.On har havnet helt oppe på annenplass.

Både Kina, Korea og India er inne på plassene foran Exxon-Mobil som i 2017 er notert som verdens niende største energiselskap, forbigått også av enda et russisk selskap, nemlig Lukoil. S&P sier imidlertid at Exxon-Mobil kan komme tilbake på grunn av store investeringer i økt oljeproduksjon.

På den andre sida har Russland og Saudi-Arabia gått sammen om å etablere et felles energifond på en milliard dollar, og det vil utvilsomt gavne Rosneft.

Russiske energiselskaper forhandler med Saudi-Arabia om utvinning av olje der. Russland satser mye på å få sin olje- og gasshandel over fra dollar til en kurv av andre valutaer. Hvis det også skal gjelde i samhandelen med Saudi-Arabia, vil det ikke være uproblematisk for petrodllarsystemet, som USA baserer mye av sin økonomi på.

 

Forrige artikkelGeneralstreik i Catalonia
Neste artikkelIstván Mészáros: Kapitalisme og økologisk ødeleggelse
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).