Generalstreik i Catalonia

0

De store faglige landsorganisasjonene i Catalonia, UGT og CCOO, har tillyst generalstreik i regionen 3. oktober 2017. Dette er en protest mot den volden og undertrykkinga som den spanske staten brukte mot folkeavstemning om uavhengighet 1. oktober.

Generalstreiken er en protest mot volden, men like mye en støtte til uavhengighetsbevegelsen.

Mer enn 40 forbund og katalanske foreninger stiller seg bak streiken. Folk ble sjokkert over politiets brutalitet under folkeavstemningen og mange snakket om at dette vekker vonde minner om Franco-tida. Mer enn 840 mennesker skal ha blitt skadd da politiet brukte batonger og skjøt med gummikuler mot velgerne.

Avisa La Vanguardia har samlet videoer som dokumenterer volden på sine nettsider.

EU-kommisjonen har ikke bare unnlatt å ta avstand fra volden, men erklært folkeavstemninga for ulovlig og uttrykt sin «tillit til at Spanias statsminister Mariano Rajoy vil styre landet gjennom denne vanskelige prosess i henhold til grunnloven og folks fundamentale rettigheter.»

Uavhengighetsbevegelsen i Catalonia er pro-EU, så det kom antakelig som en kalddusj på dem at EU vendte dem en kald skulder på denne måten.

Thorbjørn Jagland, generalsekretær i Europarådet, lover at de vil foreta «en grundig gjennomgang av politiets metoder» i Catalonia.

Man kan jo prøve å forestille seg hvordan EU-kommisjonen og NATO hadde uttalt seg dersom bildene av politivolden 1. oktober hadde kommet fra Russland og ikke fra Spania. Slik har dette vært et lærestykke i europeisk hykleri.

Det betyr ikke at separatistene har nødvendigvis rett i sak, men det viser at det er en rett for Loke og en for Tor. Hadde dette vært Russland, hadde sanksjonsvedtakene og fordømmelsene fløyet lavt og tett over bakken.

 

Les: Volden mot Catalonia og spørsmålet om katalansk uavhengighet

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelOlja och ekonomi – Milstolpar i Norge och USA
Neste artikkelExxon-Mobil detronisert som verdens største energiselskap
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).