Unntakstilstanden i Frankrike erstattes med svært autoritære lover

10

Den 18. juli vedtok det franske senatet en ny lov «For å styrke intern sikkerhet og bekjempelse av terrorisme» (Projet de loi renforçant la sécurité intérieure et la lutte contre le terrorisme). Siden president Emmanuel Macron har full kontroll over nasjonalforsamlinga, blir den også vedtatt der. Jurister har kommet med en rekke merknader til denne svært vidtrekkende loven, slik som den som ar framført av jusprofessor Fionnuala Ní Aoláin Just Security:

 • Den gir vage definisjoner av terrorisme og trusler mot nasjonal sikkerhet som skaper bekymring for at den vil bli brukt på en vilkårlig måte.
 • Den avslutter unntakstilstanden formelt 1. november, etter nesten to år, men erstatter den umiddelbart med en rekke tiltak som skriver metoder som svarer til unntakstilstand inn i vanlig straffelov og administrativ rett. Denne normaliseringen av beredskapstiltak har alvorlige konsekvenser for rettssikkerheten og lovbeskyttelsen i Frankrike.
 • Den gir økt fullmakter til prefektene i nesten alle franske departementer (i motsetning til for eksempel dommere, som er utnevnt ved lov) til å definere offentlige rom som sikkerhetssoner, og begrense hvem som kan komme inn i og forlate dem; å begrense bevegelsesfriheten til folk som anses som en nasjonal sikkerhetstrussel; å stenge religiøse kultsteder; og å gjennomføre razzia på privat eiendom.
 • Den begrenser den juridiske kontrollen over denne myndighetsbruken, samt retten til å appellere den.
 • Den endrer overvåkingslovgivningen, grensekontroll og prosesser for oppbevaring av passasjerdata, og inkluderer et nye krav til finansiell rapportering.
 • Den innfører restriksjoner som kalles «individualisert administrativ kontroll og overvåkingsforanstaltninger», som vil kreve at en person forblir innenfor et geografisk område, og å regelmessig melde seg for en politistasjon, å godta et elektronisk overvåkingsarmbånd, og å rapportere om endringer i hvor man befinner seg.

Det var i november 2015 den franske regjeringa under François Hollande reagerte på terroren i Paris med en delvis suspendering av Den europeiske menneskerettskonvensjonen. Dette gikk fram av en melding fra den franske regjeringa til generalsekretær Thorbjørn Jagland i Europarådet.

Deretter varslet François Hollande om omfattende lovendringer i Frankrike som skulle øke statens myndighet til å overvåke, kontrollere og fengsle innbyggerne. Og det er dette lovverket Emmanuel Macron nå banker på plass.

Frankrike tar nå et langt skritt i retning av å bli en permanent politistat der de demokratiske rettighetene og rettssikkerheten til borgerne blir drastisk redusert. Det viser igjen at den viktigste fascistiske faren i dagens kapitalistiske stater ikke kommer fra noen høyreekstreme grupper i utkanten av samfunnet. Den fascistiske faren kommer fra den politisk-økonomiske eliten sammen med finanskapitalen og militærapparatet. De bruker terrorismen som kjærkomne påskudd til å tre et diktatorisk regime ned over innbyggernes hoder.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


10 KOMMENTARER

 1. Interessant! Den politisk-økonomiske eliten sammen med finanskapitalen og militærapparatet prøver og redusere demokratiet i mange land i disse tider. Men hvorfor gjør man det? Jo for å skydde sine eigne intressen selvfølgelig. Og for å få igjennom diverse tiltak som reduserer demokratiet så er korrupsjon, yttre fiende, juss og hersk og splitt strategier sentrale verktøy. Mitt forslag er å prøve å minske korrupsjonen først så blir det vanskeligere for ulike aktører å få gjennomslag for disse verktøy. 🙂

  Korrupsjon er:

  «Corruption is an improbity or decay in the decision-making process in which a decision-maker consents to deviate or demands deviation from the criterion which should rule his or her decision-making, in exchange for a reward or for the promise or expectation of a reward, while these motives influencing his or her decision-making cannot be part of the justification of the decision.»

  Er korruption et problem i Norge? Noen…

 2. Greier EU landa å skape nok vekst? Dersom det blir fleire fatige vil det kunne føre til sosial og etnisk uro. Poitiet kan då truleg ikkje halde det tilbake. Det er for store grupper det er tale om. Tidlegare kunne ein industrialisera gardsabeide, og så kunne ein ta ta folk som kom frå gardsarbeide inn i industrien. I seinare år har ein teke inn folk i tenesteytande næringar frå industrien. Det blir no diskutera om dette kan skape nok vekst. Og om korleis robotiseringa av industrien vil påverke økonomien. Dette kan det bli farleg på fleire område i samfunna. På same tid vil ein og helst ha grøn økonomisk vekst. Ein må ha folk inn i jobb, og på same tid inn i jobbar som gjev nok skatteinntekter. Til pensjonar mm.

  https://www.youtube.com/watch?v=F3vMXwWeed4

 3. Min syriske svigesønn fikk Schengen-visum utstedt av franske myndigheter. Det gjorde at han kunne forlate sitt asyl i Tyrkia og komme til Europa. Fra franske myndigeter fikk han bare beskjed om reise videre, da han ikke ville få noen hjelp av dem. I praksis betyr det at franske myndigheter med åpne øyne inviterer mennesker inn, for å overlate dem til deres sosiale nettverk. For min svigersønn betød det ismaeliene, om han ikke hadde hatt oss. Han oppdaget da han kom til Frankrike at det han oppfattet som en religiøs og tilknyning, i Frankrike bar mer preg av en kriminell organisasjon, med overhodet trygt plassert blant den franske elite.
  1 Peter 5.8 : «Vær edrue og våk! Deres motstander, djevelen, går omkring som en brølende løve for å finne noen å sluke.»
  Organsiasjoner er næringsrik mat.

 4. Vi er på vei akkurat dit Soros & nwo-arkitektene vil ha oss – og som har vært planlagt i uendelig mange år. Men folk vil ikke høre, vil ikke se, vil ikke vite. Vi lar oss taue midtfjords i en våt papphyssing, og vippser gjerne noen kroner til turarrangøren……c»,)

 5. «Det viser igjen at den viktigste fascistiske faren i dagens kapitalistiske stater ikke kommer fra noen høyreekstreme grupper i utkanten av samfunnet. Den fascistiske faren kommer fra den politisk-økonomiske eliten sammen med finanskapitalen og militærapparatet. De bruker terrorismen som kjærkomne påskudd til å tre et diktatorisk regime ned over innbyggernes hoder.»
  Jeg håper inderlig at ALLE folk i ALLE nasjoner er oppmerksommme på dette, for det skjer over alt, også i Norge – og det skjer fortere og fortere. De «nazistene» og «fascistene» som masjerer i gatene er KUN distraksjon og støy; de har INGEN innflytelse, påvirkningskraft, makt eller kapasitet. Fascitsene og nazistene sitter i regjeringer, i nasjonalforsamlinger, overnasjonale organer eller i etterretnings- eller bankvesnet.

 6. Er dette en fransk variant av den amerikanske Patriot Act ? Susan Lindauer forteller om det i boka Extreme predjudice.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Patriot_Act

  I den forbindelse anbefaler jeg alle å få med seg denne videoen om praktiseringen av ytringsfriheten i Norge, situasjonen som oppstod for Sian under Arendalsuka : https://www.youtube.com/watch?v=iMVvLmtw914
  Uansett om dere er enig med de eller ikke, så handler vel ytringsfrihet også om å forsvare den også for meningsmotstandere ?

 7. Den såkalte «innvandring» til Europa er en MILITÆR OPERASJON . Michael Scwarz har muslimsk og jødisk forfedre – har en IQ på 160 og er en meget sjelden kunnskapsrik mann, uten rasistiske eller kulturelle dogmer, men har et utrolig KLART SYN på hva som foregår midt iblalt oss i Europa. Er det allerde for sent å stoppe denne fatale utvikling? Eller må millioner dø på grunn av våre syke politikere lederes politikk?

  https://www.youtube.com/watch?v=c89pD98psII

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.