Takk for ferden

14

Klassekampen har sagt opp distribusjonsavtalen med Ny Tid. KK-redaktør Bjørgulv Braanen begrunner oppsigelsen med at Ny Tid «ukritisk formidlet konspirasjonsmiljøenes påstand om terrorangrepet i New York 11. september 2001». Ny Tids redaktør Truls Lie skriver følgende i sitt tilsvar:

Truls Lie

Takk for ferden

Av Truls Lie

Månedsavisen Ny Tid kommer ikke lenger til å leveres med Klassekampen. Vi er glad for de to årene vi har hatt følge, men redaktør Bjørgulv Braanen er selvsagt i sin fulle rett til å avslutte samarbeidet.

Braanen har sett at en distribusjonsmodell som den vi har hatt, kan avstedkomme situasjoner der uenigheten i sak blir for stor. Og ja, vi har våre forskjeller. Der Ny Tid holder en mer internasjonalt orientering, med en økologisk og anarkistisk overbygning, er nok Klassekampen mer folkelig og nasjonalt fokusert. Lenin avviste i sin tid anarkistene fullstendig, men Marx var nok kanskje mer anarkistisk i sin tenkning enn mange innrømmer. Herav vår skarpe kritikk av statsmakten, spesielt globalt. Og her inngår for meg Bush-regjeringens offisielle 9/11-rapport. Internasjonal solidaritet er vi muligens noe avvikende i synet på også, når det gjelder frihet og arbeid. Men sammenfallet er også stort – derfor er det trist at våre veier skilles.

Så til grunnen for skilsmissen: redaktør Braanens påstand om at jeg støtter «ytterliggående konspirasjonsteorier». Her mener jeg at han bommer. Vi har, med Poppers vitenskapelige falsifikasjonskrav in mente, forsøkt å kritisere NIST-rapporten for mangler og påviselige feil. At Braanen velger å bruke en helsides leder, via det han kaller det «velrenommerte magasinet Popular Mechanics», som stort sett forklarer og støtter NIST-rapporten – det er hans eget valg. Vi vil imøtegå disse argumentene i neste avis, fra fageksperter som kjenner ankepunktene inngående. Vi er på ingen måte skråsikre, men er vi ukritiske, Braanen? Nei – vi er tvilende, noe vi deler med tusener av seriøse mennesker som fremdeles diskuterer og forsker på hendelsene 11. september 2001. Selv NIST har tilkjennegitt at den fulle forklaringen på tårnenes totale kollaps, den har de ikke. Jeg tror ikke amerikanerne sto bak en mulig kontrollert nedriving. Den motivasjonen kan ha ligget hos terroristene.

Vi vet ikke, men vi spør og bringer frem det som fremstår uforklarlig og således er mistenkelig. At vi la redaksjonell tyngde på en artikkel med syv faktaorienterte, observerende begrunnelser og 20 kildehenvisninger, ga dessverre ingen argumentativ reaksjon på innholdet, selv om Facebooks tråder spant seg varme. Media latterliggjorde meg og avisen – muligens et trekk ved det postfaktuelle samfunnet: at man ikke leser hva som helt konkret blir skrevet om saksforhold, men bare avviser alt som ikke fullt ut kan dokumenteres positivt. Sagt med andre ord: den nye positivismen som jeg beskrev i min siste leder.

Å kalle noe «konspirasjonsteori» har enkelte steder fått juridisk status som hate speech. Vi angripes nå med induksjon og ikke rasjonell deduksjon som metode. Finner man én svak kilde, generaliserer man dette til å gjelde alt i en sak. Plutselig anklages man for all verdens spekulasjoner. Ny Tid rammes nå på grunn av et par artikler. Men vi er bare en kommentaravis, der vi som prinsipp har valgt den essayistiske journalistikken – subjektivt prøvende, spørrende, reflekterende og ikke minst kjettersk. Og som Braanen sier, det er lov å gjøre feil. Alle oppfatninger bør bringes til torgs – ja. Men dagsavisenes egne krav om journalistisk å måtte presentere alle sider i en sak (motstemmer), heri det mest kjente om 9/11? Nei – det var da kjent nok.

Derfor kjennes det greit at veiene våre nå skilles. Takk for ferden!

truls@nytid.no

 

 1. Vi håper de som vi være med videre, nå tegner abonnement på www.nytid.no

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


14 KOMMENTARER

  • 9/11 er bedraget, selve øyeblikket, som startet «de evige kriger», war on terror, og dekonstruksjonen av Midtøsten.
   Hvorfor skulle Alqaeda utføre ett angrep som garanterte sin egen utslettelse? Dette er like selvmotsigende som at det finnes kaprere som ikke har blitt avbildet på flyplassene før avreise.
   Eller hengivne selvmordskaprere som levde ett utagerende liv med strippere, alkohol, kokain, gambling og bordeller.
   Eller piloter som ikke kunne fly enmotors Cessna ene uken, neste uke kunne manøvrere 150 tonns passasjerfly forbi maxhastighet lik jagerfly. Og treffe sine mål perfect. 3 ganger.
   Dette er hva offentligheten velger å tro på.
   Så at det er «moro» er ett symptom på ignoranse, å overse at «war on terror» er like mye en konstruert tilstand som 9/11.
   Og som har ett klart motiv.
   Nemlig ødeleggelse av Midtøsten og destabilisering av Europa med bruk av Flyktningevåpenet.
   Kreftene bak er tålmodige, 16 år er kort tid.

 1. Aviser har jo løst dette ved å skrive under artikler eller kronikker at innholdet ikke nødvendigvis representerer redaksjonens syn og at det får stå på forfatterens regning. Så enten ser vi en gammeldags parti pisk attityde, eller så må det være fordi det er sprengstoff i saken av en så farlig karakter at dette må stoppes. Altså, man kan spørre seg om Bjørgulv Braanen og Klassekampen har blitt en slags nytale for Klassefreden: Bjørgulv Braanen har transcendert til en høyere enhet der du ikke lengre er i stand til å vite forskjell på B.B. og B.B. Bjørgulv Brende og Børge Braanen har smeltet sammen, og den store freden har senket seg.

  • Godt poeng. 9/11 er den store elefanten i rommet.
   Den internasjonal sikkerhetspolitikk står med leireføtter utifra sin 9/11 definisjon.
   Den offentlige versjonen stemmer simpelthen ikke.
   Det VET vi etter 16 år forskning.
   Ærlighet består derfor i å stille spørsmål ved de helt åpenbare selvmotsigelsene.
   Truls Lie har mao pirket i en Norsk Sannhet styrt av politisk korrekthet, og ikke kritisk tenkning.
   Som du skriver; slik at klassefreden kan senke seg.
   Styrke ligger i Ignoranse.

 2. Jeg har også begynt å abonnere på Dag og Tid fra i dag. Jeg blir ofte lei stoff i KK og den overfladiske måten det behandles på. Som Gert Nygaardshaug blir jeg også lei av alt overtro-stoffet – senest i dag intervjuet med den nye kvinnelige biskopen i Oslo. Hun er sikkert et godt menneske, men har Jesus egentlig eksistert?
  Artiklene i Ny Tid var derfor noe å se fram til da de kom som bilag til KK.
  Stå på Truls Lie og Ny Tid!

 3. At KK har gått til dette skrittet, er skremmende, og uhyre skuffende. De går i front for å kneble ytringer som utfordrer myter og makt, og stempler og stigmatiserer de som står bak. Å kalle seriøse fagfolk for konspirasjonsteoretikere, er en hersketeknikk, og truer ytringsfriheten. Nå har altså tabuene tatt kvelertak på pressen, og vi går inn i en æra av frykt og ignoranse.

  • Spot on Lajla. At redaktør Braanen slavisk, i ordets rette betydning, enkelt oversetter Popular Mechanis bedragsversjon av 9/11 viser med hvilken naivitet KK imøtegår kritikk og ny informasjon om SPRENGNINGEN av de 3 tårnene.
   Tror virkelig Braanen at de kriminelle som utførte 9/11 ikke også sikret sitt cover-up innen akademia og populærvitenskap, som PM, før 9/11 ble utført??
   Feilen som mange gjør er at en ANTAR UMULIGHETEN i at 9/11 ble utført av en klikk hvor noen til slutt «ville ha pratet».
   Istedet, og dette er viktig, er 9/11 ETT SYMPTOM på hvordan en FØRING er lagt i samfunnet slik at når STORE kriminelle handlinger blir begått, så vil det etablerte nettverk skape umiddelbar konsensus rundt den falske forklaringen.
   Avvik vil automatisk i Lygepressen karakteriseres som konspirasjonsteori, paranoia, holocaust-fornektelse og «someone would have talked».
   Det er altså ett NETTVERK av vitende of uvitende som allerede er etablert som sikrer cover-up av Forbrytelser mot Menneskeheten lik Kennedy og 9/11.
   Dette nettverket, og hvordan det opererer, er spesielt interessant mtp 9/11 som er som ett åpent vindu til å beskue hvordan det opererer.
   Og KK har, antagelig uvitende, latt seg rive med i Lygestrømmen.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.