Seieren i Deir Ezzor: – Psykologisk og økonomisk viktig for Assad

0

«Et tap (for IS) i Deir ez-Zor kan muligens ha strategisk betydning. Området som strekker seg langs Eufrat sørøstover fra Raqqa mot Iraks grense, har vært sett på som et mulig siste tilholdssted for IS,» skriver Aftenposten. Avisa fortsetter:

Det vil være en ulempe for dem dersom siste rest av de enorme områdene de holdt på det meste for to-tre år siden blir kuttet i to.

Men først og fremst innebærer unnsetningen av Deir ez-Zor en meget stor psykologisk og moralsk seier for det syriske regimet, mener Thomas Slensvik, orlogskaptein og leder av Forsvarets høgskoles mediegruppe.

– For det syriske regimet så betyr det også at de nå, uten innblanding fra øvrige grupperinger som kurdere og Den frie syriske hæren, kan gjeninnta resten av Eufrats bredder både nordover, slik at Syria vil kontrollere sørsiden av Eufrat nesten fra Raqqa, og hele området fra Deir ez-Zor til den irakske grensen.

Assad gjeninntar kontrollen med hele det sentrale Syria fra øst til vest, et område som inneholder en stor del naturressurser, ikke minst olje og gass. Det er derfor også viktig for økonomien til landet.

Slensvik mener at IS er i ferd med å rakne som territoriell organisasjon og regjeringshæren vil kunne ta kontroll over hele Eufrat-dalen, noe som vil gjøre det vanskelig for IS å operere.

Det er klart, som også Slensvik nevner, at krigslykken snudde for Syrias regjering da Russland gikk inn i krigen mot jihadistene. Desuten har den iranske revolusjonsgarden spilt en viktig rolle på bakken.

En seier for Syria og deres allierte over IS og andre jihadister er utvilsomt et tilsvarende stort nederlag for USA, Israel, oljediktaturene og de europeiske statene som har støttet den ulovlige krigen mot Syria, inkludert Norge.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.