Kina forbereder å prise olje i yuan støttet av gull

0
Foto: Shutterstock

Kina, som er verdens største oljeimportør, tar neste skritt i av-dollarisering av verden. Landet vil lansere en ny standard for prising av oljekontrakter som vil gjøre det mulig for eksportører og importører å gå utenom dollar. Den nye standarden skal prises i yuan renminbi og vil være konvertibel til gull.

Det er Nikkei som melder dette. Dette markerer en hel ny epoke i verdens oljehandel, men også i det internasjonale valutaregimet. Siden oljekrisa i 1973 har all oljehandel foregått i dollar. Denne petrodollaren har garantert bruken av dollar i den strategisk viktige oljehandelen, og har bidratt tungt til å holde dollaren oppe som reservevaluta nummer én og å gjøre det mulig for USA å betale sine underskudd gjennom å trykke så mange dollar The Fed måtte ønske.

Det betyr også at det er første gang vi ser noe som likner en gullstandard siden Richard Nixon i 1971 tok dollaren helt ut av koplinga til gull.

Foto: Shutterstock

Nikkei skriver:

The contract could become the most important Asia-based crude oil benchmark, given that China is the world’s biggest oil importer. Crude oil is usually priced in relation to Brent or West Texas Intermediate futures, both denominated in U.S. dollars.
China’s move will allow exporters such as Russia and Iran to circumvent U.S. sanctions by trading in yuan. To further entice trade, China says the yuan will be fully convertible into gold on exchanges in Shanghai and Hong Kong.

Kina og Russland har de seinere årene kjøpt opp store mengder gull på verdensmarkedet, samtidig som Kina er nummer èn og Russland nummer tre som gullprodusenter.

I juli 2012 kjøpte Hongkongbørsen (Hong Kong Exchanges & Clearing Ltd) London Metal Exchange (LME). LME handler med 80% av verdens kontrakter i grunnleggende metaller. Denne børsen vil nå også handle i yuan. 6. september 2012 skjedde noe som nesten ikke ble lagt merke til i de store mediene.

Denne dagen erklærte kinesiske myndigheter at fra nå av er alle våre banksystemer og handelssystemer klare for å gjøre all kinesisk handel med olje i yuan og ikke i dollar.

Dagen etter erklærte russiske myndigheter at fra nå av vil de selge så mye olje Kina måtte trenge og at de ville inngå kontraktene i yuan og ikke i dollar.  Det var da det begynte. Og fem år seinere er altså tida kommet for å flytte en vesentlig del av verdens oljehandel ut av dollar og over i en gullbasert yuan. Råolje er ikke en eller annen vare. Råolje er sjølve Varen i verdenshandelen. Dette er et marked som har vært totalt dominert av dollaren.

En oljeprising med gull som garanti vil være svært fristende for oljeeksportørene og kan bli det som river petrodollaren over ende. At dette vil få vidtrekkende konsekvenser når det gjelder å svekke USAs hegemoni er er årets understatement.

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelDe to fortellingene til Macron-administrasjonen: én for Frankrike og én for Irak.
Neste artikkelSaudi-Arabia må låne 10 milliarder dollar av IMF
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).