Kampanje for regimeskifte i Myanmar?

15
Rohingya-militsen

Aung San Suu Kyi var alltid de vestlige imperialistmaktenes foretrukne leder i Myanmar. Men noe tyder på at de er gått lei av henne. Organisasjonen Avaaz.org har startet en kampanje for at Den norske nobelkomiteen skal trekke tilbake den Nobelprisen de ga henne.

Bakgrunnen er den måten Rohingya-muslimene behandles på i Myanmar. Det går an å diskutere om Aung San Suu Kyi noensinne skulle ha fått prisen. Og det går absolutt an å reise en kritikk av den måten regjeringa i Myanmar behandler Rohingyaene på. Men hvis man først skal starte en kampanje for å frata noen nobelprisen finnes det mer opplagte kandidater, og som kjent burde en viss Barack Obama stå i første rekke.

Hvorfor da Aung San Suu Kyi?

Det ser ut som om islamismen igjen spiller en rolle, og at det igjen handler om geopolitikk.

Myanmar er en meget sammensatt og komplisert multietnisk stat, og det har vært en lang rekke væpnede opprør i landet, blant annet fra Karen-folket. Rohingya-muslimene hører ikke til de viktigste registrerte folkegruppene og de har ikke en gang statsborgerskap. Men det finnes et væpnet Rohingya-opprør, og det er ledet av islamister.

Rohingya-militsen, copyright: picture-alliance

Dette gir både IS og Saudi-Arabia en mulighet til å bruke dem som en brekkstang i Myanmar. Huffington Post peker spesielt på de muligheten IS har.

Muligheten til å sette buddhister og muslimer opp mot hverandre er absolutt til stede.

Reuters skrev i 2016 at den væpnede Rohingya-militsen har forbindelser til Saudi Arabia og Pakistan. Den samme artikkelen peker på at både IS og al-Qaida viser til Rohingya i sitt materiell.

Lederne til Rohingya bor i Saudi-Arabia, sier Tim Johnston fra International Crisis Group til Deutsche Welle. Det er derfor all grunn til å være skeptisk til kampanjer mot Myanmar akkurat nå. Det er flere tjuver på dette markedet.

Det spiller nok også en rolle at det pågår en tilnærming mellom Myanmar og Kina. Kina har investert i store prosjekter i Myanmar, blant annet innen vannkraft og olje. Og Kina ønsker å bidra til våpenhvile og stabilisering på denne viktige delen av sin sørgrense. Kina har likevel ikke klart å vinne særlig politisk innpass i nabolandet, inntil nå. En viktig kinesisk delegasjon er tatt imot på av Aung Sang Suu Kyi, og styrking av de bilaterale forbindelsene ser ut til å være på dagsordenen.

Det gir London og Washington et motiv for å puste til glørne i de etniske konfliktene i landet, og da kan jihadister igjen bli et nyttig instrument. Det drives intens rekruttering til den islamsistiske Arakan Rohingya Salvation Army i flyktningleirene i Bangladesh, og de mildt sagt hardhendte metodene regjeringa i Myanmar har brukt for å slå ned opprøret har styrket rekrutteringa.

Forholdet mellom det buddhistiske Myanmar og de muslimske statene Bangladesh og Malaysia er heller anstrengt for tida, og det vil også spille inn, skriver Asia Times.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


15 KOMMENTARER

 1. Thanks for time to describe the background of the conflict. To put focus for the reasons can prevent situation like in Libya where welvness were destroyed. Norwegian goverment tok part in it kiling many people, children by bombing the country. Stoltenberg, Jonas Støre, Siv Jensen, Erna Solberg, Jan Egeland… they decide to bomb without even meeting in Norwegian Parlament….maybe they wants to do it again? Murder probably wants murd again…who knows.

 2. Kan dette være en universell regel?: Der det er konflikter, er det alltid konfliktpsykologer tilstede.

  En annen regel/Theorem kan være: Konfliktnivået er proporsonalt med antall psykologer.

  Altså: Først kommer psykologene og professorene; deretter kommer konfliktene.

   • Men tidsdifferensen mellom de to hendelsene tilsier samtidig at det ikke er en direkte årsakssammenheng. Utviklinga av Myanmar som en geopolitisk slagmark mellom vestlig og kinesisk innflytelse samsvarer mye bedre i tid med utviklinga av den etnisk-religiøse konflikten, og dermed styrkes denne teorien om årsakssammenheng, på bekostning av den også ellers svakt empisk underbygde, og svakt logisk utvikla, teorien om islam som bakenforliggende konfliktårsak på reint teologisk grunnlag.

   • Innertier .. men det virker som en tendens at liberale i vesten står opp for disse, og vi må spørre hvorfor de gjør det.

    • Det var vel frontkollisjon mellom buddhistenes og muslimenes verdisyn, respekt for liv og sånne ting. Dessuten skal muslimene ha drept en veldig hellig mann, ifølge noe jeg «hørte» under en reportasje om konflikten på TV.

     Psykologer med klonende professorer dreper også hellig liv, og de kan man kalle satanister.

  • Vi kan fastslå med stor sikkerhet at krig og stormaktsrivalisering med tilhørende utnyttelse av lokale konflikter har eksistert lenge før psykologifaget oppsto, og at universalteorien din derfor er å regne som falsifisert, på grunnlag av rein kronologisk logikk: Noe som oppsto seinere kan aldri forklare noe som skjedde før.

   • Rein kronologisk logikk er nok ikke av denne verden –
    før eller etter – men ikke som rein –
    noe som oppsto før –
    kan vel heller ikke på forhånd
    forklare det som kommer til å skje etterpå –

    • Tidsreiser er faktisk mulig, i ånden. Dessuten er professorenes og psykologenes ideolog, djevelen, nokså gammel (den gamle slange) og har sikkert eksistert i titusenvis av år, om ikke mer. Disse psykologene og professorene er kjent som satanister, og en djeveldyrker grunnla denne grenen av psykologien (secret branch?)

    • Hvis noe skjer før noe annet, KAN det tenkes at det er del av årsakskjeden bak noe som skjer etterpå. Om det er tilfellet eller ikke må undersøkes nærmere. Om noe skjer ETTER noe annet, vet vi med 100 prosents sikkerhet at dette som skjedde etterpå ikke kan ha forårsaka det som skjedde før. Det virker åpenbart, men det er forbløffende vanlig med teorier som glemmer dette grunnleggende kronologiske prinsippet for hva som er og hva som ikke er, mulige årsakssammenhenger. Det er for eksempel svært vanlig å hevde at oljen har lagt grunnlag for den norske velferdsstaten, selv om nesten alle de norske velferdsstatsordningene var på plass FØR staten begynte å få netto inntekter fra oljevirksomheten.

  • Först kommer handling, sedan «det» helt «omotiverat» motiverade för-stånd som alltid blir oss givet som «först» fast det först kom som den Andre andra, som det heter «av nåd alena»… oberoende när å hvor vår slags type varelse kom till genom en dophandling av den så kallade «vär(l)den»…
   Det är först og främst därför… att vi tar handlingen omedvetet medvetet för redan given… å subjektivt utgår från vårt förförstånds substan(s)tivsjuke för-stånd som det blir konflikter å krangel kring bråkstrecken mellan täljare og nämnare… vil jeg verbalt mene

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.