Forsøk på oppsummering av situasjonen i Syria nå

0
Den syriske armeen har krysset Eufrat og sikret seg et brohode der.

Av Eva Thomassen.
Mange stiller seg spørsmålet om hvor de norske spesialsoldatene befinner seg. Er de fortsatt innesperret i Al-Tanf? Det vi vet er at den syriske hæren har tatt kontroll over grensene mellom Syria, Jordan og Irak. Det vi også vet er at en rekke av soldatene har avslørt at det selges våpen til IS fra denne militærbasen. Videre vet vi at flere av terroristene Norge har trent har desertert til den syriske hæren.

Hvor er de norske spesialstyrkene?

Grunnen til det er av egeninteresse. Solberg-regimet presiserte når norske spesialsoldater skulle trene syriske opprørere skulle disse være håndplukket fra Deir Ezzor. Etter å ha gjennomgått løgndetektortest samt fått instruks om å ikke skyte på syriske soldater var det akkurat det de gjorde. Disse håndplukkede opprørerne var terrorister fra før. De hadde desertert fra den syriske hæren, noen fra den såkalte Free Syrian Army og noen fra IS. At de vervet seg til å bli trent av norske spesialsoldater er ikke dumt tatt i betraktning at de var på samme lag som oppdragsgiveren Norge. Den eneste forskjellen var at vi hjemme i Norge ble fortalt en annen historie enn den sanne.
Militærbasen Norge befinner seg på eller befant seg på er omringet av den syriske hæren. IS har aldri vært i disse områdene. Opprørerne fra Deir Ezzor hadde ikke noe valg om de ønsket å komme hjem til Deir Ezzor igjen enn å melde seg for den syriske hæren. Amnestipolitikken den syriske regjeringen fører, hvor opprørere som legger ned våpen får amnesti og kan reise hjem igjen som sivilister, har disse benyttet seg av.

De IS-kontrollerte områdene er redusert til ei stripe langs Eufrat. Kart fra Almasdarnews.

Hva skjer i Deir Ezzor?

Men, hva skjer i Deir Ezzor nå? Det er der den syriske hæren med flystøtte fra Russland befinner seg for å befri selve byen og områdene rundt. Det er også her vegen går til Raqqa. Deir Ezzor har vært beleiret av IS i 3 år hvor befolkningen har vært avhengig av flydropp med mat. De har vært totalt innesperret i byen. Etter en halsbrekkende frammarsj gjennom ørkenen klarte den syriske hæren med flystøtte fra Russland å befri byen, dvs. den vestre delen av byen.
I forsøket på å nå den østlige delen av Deir Ezzor må hæren forsere Eufrat. Vi er blitt fortalt at den kurdiske militsen, Syrian Democratic Force, SDF, er nærmest å regne som bakkemannskapet til USA i deres kamp mot IS i og rundt Raqqa. Hvorfor har denne militsen da laget hindringer for den syriske hæren i å komme over Eurfrat til den østre delen av Deir Ezzor. SDF har åpnet sluser i dammer nord for der hæren skulle passere elven slik at vannstanden i Eurfrat skapte store problemer for den syriske hæren.
Dette kunne jo ikke stemme med fortellingen om at SDF og USA kjemper mot IS når IS befinner seg i områdene USA og SDF oppholder seg. Hvorfor kunne ikke dette stemme? Dersom IS var fienden måtte jo den syriske hæren vært et kjærkomment tilskudd i kampen mot IS? Svaret fikk vi da russiske satelittbilder viser at områdene der IS befant seg der befant også SDF og USA seg. Det var ikke spor etter kamper mellom SDF og USA på den ene siden og IS på den andre. Snarere viser disse satilittbildene at det er en forbrødring mellom de som USA sammen med SDF skulle bekjempe.

Den syriske armeen har krysset Eufrat og sikret seg et brohode der.

Den nakne sannheten

Disse avsløringene viser den nakne sannheten om USA sin rolle i Syria. En sannhet som også Norge må ha kjent til. Norge har tatt seg ulovlig inn i Syria. Den offisielle forklaringen var bekjempelsen av IS under kommando av USA. Når denne kunnskapen vises i all sin gru hvordan vil Norge forholde seg til dette? Vil de fortsatt være med på leken? Det vi vet er at USA ikke har klart å ødelegge Syria ved bruk av terrorgrupper som IS. Hvorfor har denne kurdiske militsen SDF fått en såpass sentral rolle for USA nå? Skulle det ikke være ønskelig at IS er i ferd å bli bekjempet og mission accomplished?
Det er det ikke. USA og deres allierte er tjent med kaos og de spiller nå på lag med kurderne eller motsatt. Kurderne har hoppet til sengs med fienden. Det er en dobbelseng. Israel er også under dyna. Hvordan agerer kurderne i dette spillet? De spiller på lag. De ønsker en egen stat. Den bør ligge der Syrias rikdommer ligger, nemlig 80% av oljen og store dyrkbare områder. I disse områdene opererer også IS. Det SDF har gjort er å late som de bekjemper IS, mens de i realiteten har hjulpet dem med å forflytte seg fra Raqqa til områdene rundt Deir Ezzor og nærmest bruker dem som sine leiesoldater riktignok med lønn fra USA.

Den syriske hæren gir seg ikke

Status nå er at den syriske hæren ikke kommer til å gi seg. President Assad har gjentatt at Syria som en helhetlig nasjonalstat skal bestå. Det samme er presisert fra russisk side. Israel ønsker en kurdisk stat. USA bryr seg egentlig ikke bare det kriges. USA ønsker ikke fred i Syria. Kurderne i Irak har folkeavstemning om en egen stat. Irak, Iran, Tyrkia og Syria anser en kurdisk stat i Irak som begynnelsen på flere kriger. Kurderne i Syria, Iran og Tyrkia vil fremme samme kravet.
Hvem er egentlig tjent med dette? Jo, den som er mest ivrig og det er Israel. Med kontroll over disse landene får Israel kontroll over hele Midtøsten og ikke minst over Iran. Derfor vil krigen i Syria fortsette. Den syriske hæren har plutselig fått en mye mer fragmentert fiendebilde å bekjempe. Den må kjempe mot flere spillere i kampen for å hindre at Syria skal revne. Det farlige nå er at Russland og den syrisk hæren er nødt til å svare på angrep fra såvel SDF og USA fordi disse står i vegen for kampen mot IS. Ikke i vegen, men sammen. IS, USA og kurderne utgjør nå en åpen allianse, en allianse som kanskje ingen hadde forutsett bortsett fra dem selv?
Det er kun kurderne som kan forhindre at en stor krig vil bryte ut og den krigen vil garantert komme ut av kontroll.

Hvilke valg har Norge foretatt? Vi får ikke svar fra noen i regjeringen. Som Brende flere ganger har påpekt er mediepolitikken til denne koalisjonen å ikke snakke. Ut fra hvordan Norge hittil har tedd seg ved å følge USAs ordre om å invadere Syria, vil nok de norske spesialsoldatene være i Syria så lenge USA har bruk for dem. Har USA bestemt at de skal hjem til Norge, vil regjeringen garantert forklare dette med at koalisjonen har så og si bekjempet IS…
Den syriske hæren viker ikke. For å si det skjematisk: Når SAA er ferdig med Deir Ezzor og Raqqa står Idlib for tur. Kanskje også Golan??

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.