Syria planlegger for tida etter krigen – og investorene kommer

0

Vestens og oljediktaturenes krig mot Syria har ødelagt for 226 milliarder dollar ifølge Verdensbanken. I tillegg til at krigen har drept mer enn 330.000 mennesker og drevet millioner på flukt.

Men Syria og deres allierte vinner tydeligvis krigen på bakken og nå planlegger landet for fred og gjenoppbygging.

Damascus International Fair ble holdt for første gang på seks år, og dit kom firmaer fra 23 land, og interessen for å investere i gjenoppbygginga var tydeligvis stor.

De landene som har stått i spissen for å ødelegge Syria var ikke på denne messa, men det var derimot alle BRICS-landene. Russland, Kina, Iran var godt representert. Den asiatiske utviklings- og investeringsbanken AIIB var der.

Som nevnt her tidligere ble det til og med arrangert et slags vorspiel til Damaskus-messa i Beijing tidligere i sommer. Asia Times skriver om at The China-Arab Exchange Association arrangerte en Syria Day Expo i Beijing.

Qin Yong, deputy chairman of the China-Arab Exchange Association, announced that Beijing plans to invest $2 billion in an industrial park in Syria for 150 Chinese companies.

Men om Vesten stort sett ikke var representert, var det ingen full boikott. Firmaer fra Armenia, Belgia, Bulgaria, Tsjekkia, Danmark, Tyskland, Hellas, Italia, Nederland, Polen og Spania hadde meldt seg på.

For Kina har Syria potensial til å å bli et viktig knutepunkt på den planlagte nye silkeveien eller One Belt One Road, som det offisielt heter.

Selv i Israel ser man at det kinesiske prosjektet vil kunne omskape hele det politiske kartet i Midt-Østen.

For å lykkes med det Foreign Policy kaller Kinas «grand strategy» for Midt-Østen, er det nødvendig å få bilagt de sekteriske splittelsene i regionen. Og det insentivet Kina har å tilby er investeringer og handel.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelTerroristenes mål var La Sagrada Familia
Neste artikkelBli med på å gjøre steigan.no enda bedre
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).