Syria planlegger for tida etter krigen – og investorene kommer

14

Vestens og oljediktaturenes krig mot Syria har ødelagt for 226 milliarder dollar ifølge Verdensbanken. I tillegg til at krigen har drept mer enn 330.000 mennesker og drevet millioner på flukt.

Men Syria og deres allierte vinner tydeligvis krigen på bakken og nå planlegger landet for fred og gjenoppbygging.

Damascus International Fair ble holdt for første gang på seks år, og dit kom firmaer fra 23 land, og interessen for å investere i gjenoppbygginga var tydeligvis stor.

De landene som har stått i spissen for å ødelegge Syria var ikke på denne messa, men det var derimot alle BRICS-landene. Russland, Kina, Iran var godt representert. Den asiatiske utviklings- og investeringsbanken AIIB var der.

Som nevnt her tidligere ble det til og med arrangert et slags vorspiel til Damaskus-messa i Beijing tidligere i sommer. Asia Times skriver om at The China-Arab Exchange Association arrangerte en Syria Day Expo i Beijing.

Qin Yong, deputy chairman of the China-Arab Exchange Association, announced that Beijing plans to invest $2 billion in an industrial park in Syria for 150 Chinese companies.

Men om Vesten stort sett ikke var representert, var det ingen full boikott. Firmaer fra Armenia, Belgia, Bulgaria, Tsjekkia, Danmark, Tyskland, Hellas, Italia, Nederland, Polen og Spania hadde meldt seg på.

For Kina har Syria potensial til å å bli et viktig knutepunkt på den planlagte nye silkeveien eller One Belt One Road, som det offisielt heter.

Selv i Israel ser man at det kinesiske prosjektet vil kunne omskape hele det politiske kartet i Midt-Østen.

For å lykkes med det Foreign Policy kaller Kinas «grand strategy» for Midt-Østen, er det nødvendig å få bilagt de sekteriske splittelsene i regionen. Og det insentivet Kina har å tilby er investeringer og handel.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


14 KOMMENTARER

 1. Hva blir utfallet av krigene i Midt-Østen?
  Vestlige land kan komme til å beskytte de mest reaksjonære kreftene i Midt-Østen, det neste kan bli at vestlige land må sette inn fotsoldater for å beskytte oljediktaturene mot IS for å sikre Europas energibehov. Etter en større politisk omveltning i Midt-Østen kan utfallet bli at landene i regionen allierer seg med Kina og Russland. Etter dette må europeiske land aller nådigst håpe på at de kan få kjøpt dyr overpriset olje og gass fra Midt-Østen og at landene i Midt-Østen virkelig er villig til å selge olje og gass til sin hovedfiende Europa (USA har ikke et slikt problem, USA er selvforsynt evt etter okkupasjon av Venezuela). Norges militære innblanding i Syria kan på sikt kanskje få den konsekvens at norske oljeselskaper utestenges permanent fra regionen. Det koster å være lojal mot USA.

 2. Det var nå Assad og hans militser som startet og sto for ødeleggelsen av Syria. Vestmaktene fikk ikke lov av FN til å bombe Assad & Co, kun IS, så deres bombing av Assad & Co er meget begrenset. Løgnere som bruker løgn som metode skal ikke få meg til å tro noe annet.

  • Vestmaktene fikk ikke lov av sine egne til å støtte jihadistbombing.

   David Cameron ble nedstemt i parlamentet når han ville bombe for Al-Qieda i Syria.

   (Det var første gang på mange hudre år at en engelsk statsleder fikk nei til å angripe andre land).

   Obama spurte kongressen om lov til å bombe for Al-Qieda, men han trakk tilbake forslaget når det var klart at det kom til å bli nedstemt.

   Obama ble sikkert også skremt av alle de amerikanske soldatene som deltok i en facebook-kampanje der de la ut bilder av seg selv med tekst om at de ikke ville krige på samme side som Al-Qieda.

  • Oppdragsgiverne utstyrte visstnok leiesoldatene sine med raketter da det viste seg at de ikke holdt stand mot Assad. Resultatet ser vi både her og også at de av og til er i stand til å skyte ned fly.

 3. Det sies i en artikkel hos Sana Sy at økonomiministeren i Syria hevder det var 45 land og over 1500 firmaer tilstede. http://sana.sy/en/?p=112125 Artikkelen fra Yahoo news som er referansen til steigan. no spesifiserer at tallet på 23 land er land «…that have maintained diplomatic relations with Damascus throughout the conflict.» Nå er det lite vestlig media omtale om denne affæren, men en kan kanskje tenke at det også er firmaer der fra land som IKKE har diplomatiske relasjoner til Syria tilstede også. Skulle være interessant å se liste over anmeldte firmaer.

 4. De bør sparke Lafarge på trynet ut, med mindre de legger seg langflat og bidrar massivt i oppbyggingen av landet. Det kunne nok være smart å legge inn en relativt høy andel med tilfluktsrom som standard i de nye husene som skal reises.

 5. Praktiskt successivt upphävande av illegitima sanktionerna mot Syrien
  En slutsats som kan dras ur Pål Steigan s artikel

  • I aller høyeste legitimt med sanksjoner mot et land som bomber sin egen befolkning, tilogmed sivile.

   Det er tydelig at denne bloggen brukes av psykologer og professorer for å ødelegge sannheten slik at folk som tror på disse vrangforestillingene og løgnene mister Gud eller ikke får Guds ånd.

   • En mann angriper deg på høylys dag like fremfor familien din, og du forsvarer deg selv ved å banke fyren opp. Synes du det er rettferdig at nabokjerringa anmelder deg for å ha banket op en mann, og for at du gjorde det foran øynene på barna dine? Du tar nok ikke denne allegorien. Poenget er at logikken i din kritikk mot Syrias forsvarskrig ikke henger på greip da du ikke går inn på hvordan krigen startet. Du vet jo like godt som oss at det er her vi er uenige og at dette punktet er avgjørende for hvordan resten av krigen skal tolkes.

    • Uansett hvordan krigen startet, er det ikke legitimt å bombe egen sivilbefolkning. Det er en krigsforbrytelse. Det var også Assad & Co som startet voldsspiralen ved å bruke krigsmakten mot fredelige demonstranter.

     • Hvem som har gjort hva i borgerkrigen og hvem som har startet den vil kanskje historikerne finne ut av en vakker dag? Regjeringen i Syria har kontroll over områdene hvor 90 prosent av befolkningen bor og flyktninger vender hjem i tusentall. Syria har vunnet krigen mot de islamistiske opprørerne som vi i vesten har støttet og vi bør innse det og heller bidra til oppbygging av landet og hjelpe flyktningene. Å oppheve den økonomiske blokaden av landet er en god start. Da hjelper vi også flyktningene og gjennom å bygge opp landet bidrar vi til at oppslutningen om terrorgruppene som opererer i Europa kan bli mindre. For det er en sammenheng mellom alle krigene som vi og våre allierte har ført i midt-østen og rekruteringen til militante islamister som utfører terror og har stått for oppbyggingen av IS staten i Irak og Syria.

     • Det er nok heller en sammenheng mellom psykologiprofessorer og psykologers infiltrasjon i mange land og dannelsen av voldelige grupper i forskjellige religiøse miljøer. Disse gruppene læres opp til å massakrere hellige som de tror er djevelen eller onde.

      Når kamphandlingene ser ut til å stilne, så vender folk hjem. Det er kanskje naturlig?

      Jeg har forresten ikke klart å se at vesten har støttet militante islamister som begår terror. De som de støtter, er de som utsettes for terror, f.eks. fra Assad og hans militser.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.