Sør-Koreas president: Vi legger ned veto mot krig mot Nord-Korea

0
President Moon Jae-in

Av Jason Ditz.

I en usedvanlig tydelig uttalelse vedrørende den store frykten for et USA-angrep på Nord-Korea, holdt den Sør-Koreanske presidenten 15.08.2017 en tale hvor han insisterte på at han hadde all rett til å legge ned veto mot enhver USA-militær handling overfor Nord-Korea, og at han hadde til hensikt å gjøre det.

President Moon Jae-in

Moon hevdet at en slik beslutning (om krig) måtte gjøres av dem og ikke noen andre, og han føyde til at han hadde til hensikt å forhindre en krig med Nord-Korea «for enhver pris». Dette standpunktet befinner seg virkelig langt unna det som tidligere er rapportert hvor det er antydet at Sør-Korea støttet den kursen som var lagt opp og ville støtte alt det Trump kom frem til, med håp om at det kunne føre til fred.


Denne artikkelen av Jason Ditz ble først publisert på AntiWar.com.Oversatt av Knut Lindtner for derimot.no


Analytikere anser dette som noe som gjenspeiler en voksende frustrasjon hos president Moon som baserte presidentkampanjen sin på å bruke diplomati overfor Nord-Korea, men som har måttet se på i sin korte presidentperiode at politikken er dominert av trusler om å ødelegge Nord-Korea.

Moons kommentarer til disse analytikerne, er et forsøk på å gjenopprette den tradisjonelle balansen på den koreanske halvøyen hvor USAs nærvær skal være å støtte deres Sør-Koreanske allierte. Nå kommer de i konflikt fordi USA på egenhånd damper frem mot en kjernefysisk konflikt med Nord-Korea.

Det er imidlertid uklart hvordan mottakelsen av dette budskapet blir i USA hvor USA-administrasjonen under Trump ikke akkurat sies å være begeistret for Moons pro-diplomatiske holdning. De siste par månedene har en dessuten fått gjenoppfrisket tanken på at Nord-Korea er en trussel mot selve USA og ikke bare mot Sør-Korea og Japan.

Timingen kan likevel være til fordel for Moon i og med at Trump-administrasjonen i det siste har vært mer ivrig til å dempe snakket om antagelsen at en kjernefysisk ligger i kortene, selv om både de og Nord-Korea gjøre det klart at de hver på sin side ser den andre parten som ansvarlig for den økende spenningen.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.