Sør-Koreas president: Vi legger ned veto mot krig mot Nord-Korea

0
President Moon Jae-in

Av Jason Ditz.

I en usedvanlig tydelig uttalelse vedrørende den store frykten for et USA-angrep på Nord-Korea, holdt den Sør-Koreanske presidenten 15.08.2017 en tale hvor han insisterte på at han hadde all rett til å legge ned veto mot enhver USA-militær handling overfor Nord-Korea, og at han hadde til hensikt å gjøre det.

President Moon Jae-in

Moon hevdet at en slik beslutning (om krig) måtte gjøres av dem og ikke noen andre, og han føyde til at han hadde til hensikt å forhindre en krig med Nord-Korea «for enhver pris». Dette standpunktet befinner seg virkelig langt unna det som tidligere er rapportert hvor det er antydet at Sør-Korea støttet den kursen som var lagt opp og ville støtte alt det Trump kom frem til, med håp om at det kunne føre til fred.


Denne artikkelen av Jason Ditz ble først publisert på AntiWar.com.Oversatt av Knut Lindtner for derimot.no


Analytikere anser dette som noe som gjenspeiler en voksende frustrasjon hos president Moon som baserte presidentkampanjen sin på å bruke diplomati overfor Nord-Korea, men som har måttet se på i sin korte presidentperiode at politikken er dominert av trusler om å ødelegge Nord-Korea.

Moons kommentarer til disse analytikerne, er et forsøk på å gjenopprette den tradisjonelle balansen på den koreanske halvøyen hvor USAs nærvær skal være å støtte deres Sør-Koreanske allierte. Nå kommer de i konflikt fordi USA på egenhånd damper frem mot en kjernefysisk konflikt med Nord-Korea.

Det er imidlertid uklart hvordan mottakelsen av dette budskapet blir i USA hvor USA-administrasjonen under Trump ikke akkurat sies å være begeistret for Moons pro-diplomatiske holdning. De siste par månedene har en dessuten fått gjenoppfrisket tanken på at Nord-Korea er en trussel mot selve USA og ikke bare mot Sør-Korea og Japan.

Timingen kan likevel være til fordel for Moon i og med at Trump-administrasjonen i det siste har vært mer ivrig til å dempe snakket om antagelsen at en kjernefysisk ligger i kortene, selv om både de og Nord-Korea gjøre det klart at de hver på sin side ser den andre parten som ansvarlig for den økende spenningen.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelRussland og Kina tar avstand fra enhver intervensjon i Venezuela
Neste artikkelElbilene har riper i lakken
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).