Russland og Kina tar avstand fra enhver intervensjon i Venezuela

2

Russlands utenriksminister, Sergeij Lavrov, sa 16. august 2017 at Russland tar avstand fra enhver form for intervensjon, inkludert militær intervensjon, i Venezuela.
RT siterer Lavrov slik:

“We are united in the need to overcome the existing disagreements in the country by peaceful means through a nationwide dialogue as soon as possible, without any external pressure, not to mention the unacceptability of the threats of military intervention in the internal affairs of this country,”

Uttalelsen kom etter et møte mellom Lavrov og Bolivias utenriksminister Fernando Huanacuni Mamani. Også viktige land i Latin-Amerika tar avstand fra USAs trusler om intervensjon i Venezuela. Peru, Colombia og Mexico fordømmer Donald Trumps trusler om et «militært alternativ».

Det at Peru går ut så klart mot truslene er viktig, fordi Peru har vært en av de skarpeste kritikerne av Venezuelas president Maduro. Perus utenriksminister Ricardo Luna sa:

All foreign or domestic threats to resort to force undermine the goal of reinstating democratic governance in Venezuela, as well as the principles enshrined in the UN charter.

Også Colombias utenriksminister sa at alle tiltak må være fredelige og respektere Venezuelas suverenitet. Dette er viktig, både fordi Colombia er Venezuelas naboland, og fordi det er ikke minst der USA har militærbaser som kunne ha vært brukt mot Venezuela. Også Colombias president Juan Manuel Santos har gitt USAs visepresident Mike Pence beskjed om at hans land ikke vil godta noen militær intervensjon.

Nå ser den muligheten ut til å være blokkert for USA. Det hjelper ikke at landet har verdens sterkeste militærmakt så lenge det blir spilt ut så grundig politisk.

Også den regionale økonomiske alliansen Mercosur i Latin-Amerika har tatt avstand fra bruk av vold mot Venezuela. Det samme gjør Uruguays president Tabare Vasquez.

Også Kina har tatt avstand fra Trumps trusler og sier at landet krever at konflikten løses på en fredelig måte og uten innblanding i Venezuelas indre anliggender.

Også Kina oppfordrer regjeringa i Venezuela og opposisjonen om å gå i fredelig dialog for å «bevare stabiliteten i landet».

Russland og Kina stiller seg altså bak en markant latinamerikansk motstand mot krig og viser igjen at USA ikke kan fortsette å opptre som en bakgårdsbølle. Også Tyskland har tatt avstand fra USAs trusler mot Venezuela, og en talsperson for forbundskansler Angela Merkel har sagt at Tyskland ønsker en fredelig løsning gjennom diplomatiske virkemidler.

Dette skjer på et tidspunkt da USA sjøl er djupt splittet og der tilliten til presidenten er svært lav. Og akkurat som i tilfellet Nord-Korea ser vi en slags felles opptreden mellom Kina, Russland og Tyskland.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


2 KOMMENTARER

  1. Hvordan vil en USA invasjon av Venezuela slå ut mon tro? Blir resultatet fred, stabilitet og velstand. Eller skal vi heller tippe på at resultatet blir fullstendig kaos i landet? Venezuela kan havne opp som en olje koloni for USA og vil således styrke USAs selvforsyningsgrad og vil øke USAs evne til å drive krig på andre kontinenter.

    Bakgrunnen for kollapsen i Venezuela er fallet i oljeprisene. Men det er ikke bare Venezuela som er rammet, også andre oljeland er rammet i varierende grad inkl Norge. Kanskje er fattige oljeland slik som Nigeria også veldig utsatt for indre kaos pga lave oljepriser?

  2. Godt å se at KIna og Russland har lært av hva som skjedde i Libya. Jeg er mere usikker på ledere for oligarkiregimer som Santos, Macri og Temer, og lederne i Mexico og Peru, som leder an motstanden i Latin-Amerika mot Venzuela. Dette er først og fremst menn av klasse, les: overklasse, som er mere enn villige til å samarbeide med oligarkiet i USA, også for å løse konflikten militært. Deres habitus, ( «MIndset» , som engelskmennen sier. ), er desverre et kolonisert «mindset», som ser på seg selv som en rase som alltid trenger hjelp fra sjefen USA. Og oligarkier holder alltid sammen. Mest trolig går de nå sammen for å bygge opp paramilitære grupper som innenfra skal berede grunnen for økende sosial uro med resultat regimeskifte i Venezuela..
    La Paz.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.