Motstand i Kongressen i USA mot Trumps krigstrusler

7

Donald Trumps uttalelser om at han er klar til å gå å utløse «ild og raseri som verden aldri har sett maken til» i en krig mot Nord-Korea, møter motstand i Kongressen i USA. En av dem som går i spissen for denne motstanden er John Conyers, som er veteran fra Koreakrigen.
Dette skriver magasinet The Nation.

Conyers sier at han som Koreaveteran skammer seg over at USAs øverstkommanderende uttaler seg på en så skjødesløs måte og setter USAs tropper i Sør-Korea i fare.

Ogå Kongressrepresentanten fra Guam, Madeleine Bordallo, sier at hun er enig med Conyers. Guam er den Stillehavsøya der USA har en så stor militærbase, og som Nord-Korea har truet med å angripe i tilfelle krig.

Conyers, Bordallo og seksti andre medlemmer av Representantenes hus har undertegnet et brev til utenriksminister Rex Tillerson, der de skriver:

“These statements are irresponsible and dangerous, and also senselessly provide a boon to domestic North Korean propaganda which has long sought to portray the United States as a threat to their people.
Accordingly, we respectfully but firmly urge you to do everything in your power to ensure that President Trump and other Administration officials understand the importance of speaking and acting with the utmost caution and restraint on this delicate issue. Congress and the American public will hold President Trump responsible if a careless or ill-advised miscalculation results in conflict that endangers our service members and regional allies. To allay these concerns, the Trump Administration should publicly declare its agreement with the constitutional requirement that any preemptive attack on North Korea must be debated and authorized by Congress.”

Donald Trumps uttalelser har vakt oppsikt mange stder og det har også vært kritikk i main stream media og fra allierte. Men Trump har svart med at hans uttalelse «kanskje ikke var tøff nok».

Kinas president Xi Jinping har bedt Trump om å roe seg ned og ikke komme med uansvarlige uttalelser som bare vil forverre situasjonen. Kinas ledelse tror antakelig at Trumps uttalelser først og fremst er uttrykk for en opptrapping av ordkrigen. Men de advarer mot at ordkrigen i seg sjøl kan utgjøre en trussel. Trumps krigsretorikk gjør at Kina nå får muligheten til å spille rollen som den moderate stormakta som tar ledelsen i å hindre krig. Og verden håper at Kina lykkes med det.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


7 KOMMENTARER

 1. Ikke kun i ord, men Kim Yong-nam og Trump forsøker også å overgå hverandre med å ha den tøffeste sveisen.

  Selv foreslår jeg imidlertid at Norge som fredsnasjon snarest mulig sørger for å oversette Bongards bok «Det biologiske mennesket» til engelsk og koreansk, og gir hver sin versjon til disse to presidentene. Slik at de kunne få litt selvinnsikt og kanskje bli i stand til å se seg selv utenfra. Det et kun gjennom den selvinnsikten som finnes i denne boka vi kan få fred i verden.

  Personlig vil jeg derfor foreslå Terje Bongard til Nobels fredspris. Ingen har fortjent denne prisen som ham. Han er den eneste som har samlet all kunnskap om mennesket og satt dette inn i en historisk kontekst, slik at vi endelig kan forstå oss selv, og med dette som utgangspunkt skape fred.

  Ingen som ønsker fred i verden kan komme utenom Bongards bok. Har lest den opp igjen på ferien, og gripes stadig over at den innsikten som her presenteres overgår alt annet. Helt unikt, og de som ikke har lest denne boka forstår hverken seg selv eller den verden de lever i.

  Dessverre gjelder dette i høyeste grad verdens presidenter. De som mer enn noen andre burde forstå seg selv og den verden de er satt til å forvalte.

 2. Er Deep State enig i Trumps utspill (selv om de kanskje ville ha ordlagt seg noe annerledes)?
  Den motstand som Trump nå opplever internt i USA kan vel også i stor grad rettes mot Deep State.
  I så fall kan man komme til å oppleve en dypere spilttelse internt i USA hvor Deep State miljøet blir trengt opp i et hjørne og til slutt sprekker? Det er jo et ganske ekstremt standpunkt å skulle si at USA skal feks gjennomføre utryddelse av regimet i Nord-Korea selv om det kan bety store mengder død og fordervelse både i Øst-Asia og i USA.

  Korea krigen var den første store krigen til det amerikanske imperiet (etter WW2). USA klarte ikke den gang å nå sitt mål om regimeskifte i hele Korea (selv om Syd-Korea ble forholdsvis bra behandlet etter Korea-krigen vhja noe som lignet på Marshall hjelp). USA har vel aldri forsonet seg med at de ikke klarte å få kontroll over hele Korea halvøya på 1950 tallet til tross for massiv bombing og enorme tapstall for Koreas befolkning. Nå har de den siste sjansen til å prøve på nytt (og nå med større fatale konsekvenser for alle parter), eller kanskje USA heller velger å avslutte det amerikanske imperiet uten å måtte gjennomleve en atomkrig.

  • Dypstaten gjorde et sjakktrekk da den installerte Trump samtidig som den klarte å selge ham inn som en motstander av nettopp Dypstaten. Trist at folk aldri våkner.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.