Klar beskjed fra Kina: – Vi godtar ikke angrep og ikke regimeskifte i Nord-Korea

0

Kina advarer mot krigsretorikken fra USA og Nord-Korea. Mange mener at krigsrisikoen er lav fordi en krig vil kunne påføre Nord-Korea skader uten sidestykke, men den vil også kunne påføre USA alvorlige tap, uten å gi landet noen fordeler. Trusselspiralen ser ut til å være et forsøk fra begge sider for å komme i forhandlinsgposisjon. Samtidig fører den økte spenninga til at feilberegninger kan utløse en krig som ingen av partene egentlig ønsker, skriver den kinesiske avisa Global Times. Faren er at partene ikke har evnen eller erfaringa til å bringe dette trusselkappløpet under kontroll før det går for langt.

I denne lederartikkelen er det nokså åpenbart at Global Times skriver på vegne av president Xi Jinping og den øvrige ledelsen i Kina.

Beijing is not able to persuade Washington or Pyongyang to back down at this time. It needs to make clear its stance to all sides and make them understand that when their actions jeopardize China’s interests, China will respond with a firm hand.

China should also make clear that if North Korea launches missiles that threaten US soil first and the US retaliates, China will stay neutral. If the US and South Korea carry out strikes and try to overthrow the North Korean regime and change the political pattern of the Korean Peninsula, China will prevent them from doing so.

Til Pyongyang skriver altså Kina at de ikke vil få noen støtte fra Kina om de skulle gjøre noe så uansvarlig som å gå til et forhåndsangrep. Og til USA er beskjeden like klar: Skyter dere raketter mot Nord-Korea eller prøver å gjennomføre et regimeskifte, vil vi ganske enkelt hindre dere fra å gjøre det. Stort tydeligere går det ikke an å si det.

 

 

Forrige artikkelDet var ingen «Russiagate», men en lekkasje fra innsida
Neste artikkelGoogles avsatte «kjetter» – tar selskapet sikte på å bli meningspoliti?
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).