Islamismens sterke stilling i Barcelona og Catalonia

5

For sikkerhetseksperter var det neppe noen stor overraskelse at terroristene fra IS valgte å slå til mot akkurat Barcelona og at de sannsynligvis hadde planlagt en av sine mest spektakulære og grusomme aksjoner der. Catalonia har i mer enn et tiår vært senteret for rekruttering av jihadister i Spania, skriver Politico.

I Catalonia bor det nå omkring 510.000 muslimer og salsfistene har drevet intens rekruttering der i en årrekke, heter det i en studie av salafismen i Catalonia. Det muslimske brorskapet etablerte seg der allerede på slutten av søttitallet da aktivister fra Midtøsten og Nord-Afrika kom dit og etablerte sine moskeer. Spanske myndigheter sier at i nyere tid har salafistene fått økonomisk støtte fra gulfstatene, noe som har ført til opprettelsen av parallellsamfunn med alt det innebærer.

Mellom 2013 og 2016 er 178 folk arrestert mistenkt for jihadistsympatier i Spania og en fjerdedel av dem kom fra Barcelona og områdene omkring.

Noe som motiverer jihadistene spesielt i Spania er «drømmen om al-Andalus», det muslimske kalifatet som kontrollerte det sørlige Spania fra de arabiske styrkenes invasjon i 711 og fram til den katolske gjenerobringa i 1492.  Både al-Qaida, IS og andre jihadistgrupper har sagt at de vil «gjenerobre al-Andalus».

Kalifatet i Córdoba var i sin tid en høykultur med en rik litteratur, kunst og sivilisasjon, mens dagens jihadister først og fremst er kjent for å ødelegge den kulturen de kommer over.
Antakelig vil jihadistene ikke gi seg etter terroren i Barcelona og Cambrils. De har et stort nettverk og for dem er Spania et for viktig mål til å stoppe nå.

France24 skriver:

Catalonia as a jihadist hub contrasts sharply with the image of the region as a major tourist destination on the world map. In 2015, influential Spanish think tank, Elcano Royal Institute, published an alarming report, «Terrorists, networks and organisations: facets of the jihadist movement in Spain,» detailing an «extraordinary transformation» of jihadism in the country, particularly in Catalonia, since 2011.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


5 KOMMENTARER

  1. Jeg tror ikke vi har noen holdepunkter for å uttale noe om islamismens styrke og utbredelse noe sted i Europa. Disse terroraksjonene, som det begynner å bli mange av efterhvert, ser alle ut til å være iscenesatt av Mossad, og Mossad befolkes som kjent ikke islamister, om man da ikke anser jødedommen for en retning innen wahabbismen.

    • Zionisme, wahabisme … detaljer, detaljer. La oss ikke dvele ved ord. Hva med å bare ta den ene og skambanke den andre med? Selve konseptet er de selv jo begge sterke og klare talsmenn for.

  2. – En reise i Europas sydlige hjerte: http://www.kulturverk.com/2016/08/24/en-reise-i-europas-sydlige-hjerte/

    Anbefaler gratis by-guiding for Granada, hvor man betaler hva man lyster. De har tre turer, en for gamlebyen, en for Albaicin og en for Sacromonte. Gamlebyen og Albaicin mener jeg å huske at er på samme dag. Gå inn på internett og planlegg slik at du kan ta disse vandringene før du tar turen opp på Alhambra, slik at du vet hva du ser der oppe fra. Ps! Billetter til Alhambra må forhåndsbestilles, for sommerhalvåret bør man bestille flere måneder i forveien.

    Ta turen nå før ISIL og det nye kalifatet inntar Sør-Spania.

    En fordel med Granada er at grunnet de strenge restriksjonene på besøkende til Alhambra per dag, er ikke byen på noe tidspunkt overfylt av turister.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.