Islamismens sterke stilling i Barcelona og Catalonia

0

For sikkerhetseksperter var det neppe noen stor overraskelse at terroristene fra IS valgte å slå til mot akkurat Barcelona og at de sannsynligvis hadde planlagt en av sine mest spektakulære og grusomme aksjoner der. Catalonia har i mer enn et tiår vært senteret for rekruttering av jihadister i Spania, skriver Politico.

I Catalonia bor det nå omkring 510.000 muslimer og salsfistene har drevet intens rekruttering der i en årrekke, heter det i en studie av salafismen i Catalonia. Det muslimske brorskapet etablerte seg der allerede på slutten av søttitallet da aktivister fra Midtøsten og Nord-Afrika kom dit og etablerte sine moskeer. Spanske myndigheter sier at i nyere tid har salafistene fått økonomisk støtte fra gulfstatene, noe som har ført til opprettelsen av parallellsamfunn med alt det innebærer.

Mellom 2013 og 2016 er 178 folk arrestert mistenkt for jihadistsympatier i Spania og en fjerdedel av dem kom fra Barcelona og områdene omkring.

Noe som motiverer jihadistene spesielt i Spania er «drømmen om al-Andalus», det muslimske kalifatet som kontrollerte det sørlige Spania fra de arabiske styrkenes invasjon i 711 og fram til den katolske gjenerobringa i 1492.  Både al-Qaida, IS og andre jihadistgrupper har sagt at de vil «gjenerobre al-Andalus».

Kalifatet i Córdoba var i sin tid en høykultur med en rik litteratur, kunst og sivilisasjon, mens dagens jihadister først og fremst er kjent for å ødelegge den kulturen de kommer over.
Antakelig vil jihadistene ikke gi seg etter terroren i Barcelona og Cambrils. De har et stort nettverk og for dem er Spania et for viktig mål til å stoppe nå.

France24 skriver:

Catalonia as a jihadist hub contrasts sharply with the image of the region as a major tourist destination on the world map. In 2015, influential Spanish think tank, Elcano Royal Institute, published an alarming report, «Terrorists, networks and organisations: facets of the jihadist movement in Spain,» detailing an «extraordinary transformation» of jihadism in the country, particularly in Catalonia, since 2011.

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelIS i Syria foran sitt endelige nederlag?
Neste artikkelRothschild reduserer sine dollarinvesteringer kraftig
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).