IS i Syria foran sitt endelige nederlag?

0

Meldingene fra fronten i Syria synes entydige: Den islamske staten / Da’esh lider en serie nederlag. Den syriske armeen og deres iranske og russiske allierte knuser befestning etter befestning og forsyningslinjer og territorier rulles opp.

Det pågår store operasjoner mot IS i Homs-provinsen og flere områder omkring den strategisk viktige byen Deir Ezzor er overtatt av Syrias hær.

Områder mot grensa til Irak, som IS har holdt siden de rykket inn med sine hvite Toyotaer er nå frigjort. Russisk flyvåpen utslettet en stor IS-kolonne da jihadistene forsøkte å omgruppere styrkene sine rundt sin siste større base i Syria.

På irakisk side av grensa blir også IS påført store nederlag av den irakiske hæren.

Russlands forsvarsminister Sergei Shoigu sa i et intervju 19. august 2017 at kampen om Deir-Ezzor dreier seg om sluttkampen mot IS.

Faller IS-bastionene i dette området, vil jihadistene ha mistet kontrollen over denne strekning av Eufrat-floden, over viktige oljeinstallasjoner og hele deres forsyningsnettverk vil antakelig bryte sammen.

Dette ødelegger også USAs plan om at de og deres kurdiske allierte skulle rykke inn langs Eufrat for å kontrollere de strategisk viktige oljeressursene og transportveiene fra Irak gjennom Syria til Tyrkia.

I mellomtida fortsetter USA-koalisjonen å bombe Raqqa i en angivelig kamp mot IS, men denne bombinga blir kritisert for at den først og fremst rammer de sivile.

Nettavisa Mother Jones skriver at America is bombing the hell out of syrian civilians:

…human rights groups and local reporters say that, across Syria in recent months, the US-led coalition and Marines have bombed or shelled at least 12 schools (including primary schools and a girls’ high school), a health clinic and an obstetrics hospital, Raqqa’s Science College, residential neighborhoods, bakeries, post offices, a car wash, at least 15 mosques, a cultural center, a gas station, cars carrying civilians to the hospital, a funeral, water tanks, at least 15 bridges, a makeshift refugee camp, the ancient Rafiqah Wall that dates back to the eighth century, and an Internet café in Raqqa where a Syrian media activist was killed as he was trying to smuggle news out of the besieged city.

USA har angivelig ført en krig mot IS i tre år uten at IS har tapt noe særlig av sitt territorium. Men særlig den syrisk-russiske offensiven mot IS i 2017 har redusert det såkalte kalifatets styrker til det punktet at de er i ferd med å bryte sammen.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelal-Qaida truer med terror mot jernbanen
Neste artikkelIslamismens sterke stilling i Barcelona og Catalonia
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).