Greske soldater til NATO: «Dere er ikke velkomne»

0

I et åpent brev protesterte greske soldater i militærleirer i Evros og Trakia mot støtten som de greske væpnede styrkene ga til NATO-øvelsen «Noble Jump 2017». Denne støtten ble gitt frivillig av Syriza-regjeringen ledet av Alex Tsirpas. Ifølge NATOs egen informasjon, ble styrker fra en rekke medlemsland, inkludert et betydelig antall soldater, kjøretøyer og helikoptre, sendt til Romania i perioden 30. mai til 22. juni 2017. Ideen var å teste konseptet Very High Readiness Joint Task Force, dvs en innsatsstyrke som kan sendes i krig på et øyeblikks varsel, hvor som helst det er nødvendig.

I det åpne brevet fordømte soldatene særlig Syriza-regjeringen for å ha gitt NATO-styrkene adgang til gresk territorium. De understreket at regjeringens politikk er «en provokasjon mot soldatene, sønner av det greske folket, spesielt etter deres reaksjoner og folkebevegelsen som i minst 20 dager har kommet med uttalelser, demonstrasjoner, handlinger og brev fra Hellas og Kypros, der de uttrykte sin motstand mot NATO.»

Soldatene uttrykte klart hva de mente «Vi er ikke NATO-styrkenes personlige assistenter.»

«Vi uttrykker vår motstand mot bruk av havner, flyplasser, veier, kaserner og annen infrastruktur i vårt land av NATOs militære styrker. De bør ikke sette sin fot på jorden i vårt land. De er ikke velkomne,» sa brevet fra de greske soldatene som avslutning.

Også soldater stasjonert på den greske øya Kastellorizo hadde tidligere erklært sin motstand mot NATO, og sa at enhver involvering i NATOs planer og manøvrer «i praksis betyr at det greske folkets og nasjonens suverene rettigheter blir kompromittert. Landets forsvar innlemmes i NATOs krigsplaner på bekostning av folket.» Protesten fikk støtte også fra soldater i Attika, Rhodos og Kypros.

(Gjengitt etter Midt i fleisen.)

Protestbevegelsen ledes av det greske kommunistpartiet KKE. Det har vært mange demonstrasjoner mot NATO i Hellas i sommer, blant annet en blokade av motorveien ved byen Kozani og en stor demonstrasjon i Thessaloniki.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.