Syria-sanksjonene rammer kreftbehandling av barn

4

I kreftavdelingen på Damaskus barnehospital kjemper legene med en kritisk mangel på spesialiserte stoffer for å behandle sine unge pasienter – og det er ikke bare på grunn av det generelle kaoset i den syriske borgerkrigen. Dette skriver Reuters.

Lokale tjenestemenn og representanter fra og Verdens helseorganisasjon (WHO) klandrer også de vestlige sanksjonene for alvorlig begrensning av farmasøytisk import, selv om medisinske forsyninger i stor grad er unntatt fra tiltak som er pålagt av USA og EU.

Seks års konflikt har brakt den syriske helsetjenesten, en gang en av de beste i Midtøsten, i nærheten av å kollapse. Færre enn halvparten av landets sykehus fungerer for fullt og antall leger har falt dramatisk.

Resultatet er et sterkt fall i forventet levealder – selv etter å ha regnet med de hundretusener som er drept direkte i kampene – og rask økning av dødsfall i svangerskap og fødsel.

Før krigen produserte Syria 90 prosent av legemidlene de trengte, men antikreftmedisiner var blant dem der man var avhengig av import.

Elizabeth Hoff, som er WHO-representant i Syria, sier at medisinimporten har blitt rammet av betydelige kutt i regjeringens helsebudsjett siden krigen begynte i 2011 pluss en nedgang på 90 prosent av syrenes pund, noe som har gjort noen legemidler uoverkommelig dyrt.

Imidlertid er mangel på penger ikke den eneste grunnen til at forsyninger av kreftmedisiner er langt mindre enn behovet.

«Virkningen av økonomiske sanksjoner som er rettet mot Syria har i svært stor grad påvirket innkjøp av en del medisiner, inkludert kreftmedisiner,» sa Hoff. Sanksjonene hindrer mange internasjonale farmasøytiske selskaper i å handle med de syriske myndighetene, samt hindre utenlandske banker i å betjene utbetalinger for importerte stoffer, la hun til.

Kommentar:

Det bør ikke herske tvil om at sanksjoner er økonomisk krigføring. Og sanksjoner dreper, slik vi ser i Syria. Norge har sluttet seg til de vestlige sanksjonene mot Syria, og det ser ut til at samtlige partier på Stortinget støtter disse sanksjonene. Disse sanksjonene er ikke forankret i FN. I valgkampen bør de utfordres på dette, og kandidatene bør ikke få slippe unna med at de ikke vet det. De sanksjonene de har støttet dreper, og de dreper ikke minst de svakeste, og blant dem kreftsjuke barn.

KampanjeStøtt oss

4 KOMMENTARER

  1. Det er helt vanvittig, og temmelig motstridende, at man innfører straffesanksjoner mot et land og stat som fører en helt lovlig krig mot en fiende, som også truer og utfører terror i de land som har iverksatt sanksjonene.

  2. Det er vel også sannsynligvis brukt utarmet uran slik vi ser i andre land USA herjer? Dermed er det flere barn som får kreft.

  3. Jamvel partiet Raudt støttar visst dei vestlige sanksjonene mot Syria. Kan nokon hjelpe meg å forklare dei at dei dei at dei tek grundig feil. Legge inn dette innlegget på debatt sida deira t.d. den som kan det

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.