Facebook stenger titusener av kontoer i Tyskland før valget

0
Facebook kopierer Big Brother

Facebook har stengt titusener av brukerkontoer før valget i Tyskland skriver Deutsche Wirtschafts Nachrichten. Det sosiale nettverket har gjort liknende tiltak i Storbritannia og Frankrike. Det de nå gjør i Tyskland følger opp noen retningslinjer Facebook sendte ut i april 2017.

I Frankrike stengte Facebook 30.000 brukerkontoer før presidentvalget.

Sensuren gjennomføres for angivelig å bekjempe desinformasjon og «falske nyheter». Hva som er falske nyheter er imidlertid nokså uklart. En tysk rettsinstans har hatt en tilsvarende sak til behanding for et annet sosialt nettverk, og der heter det at «Fake news er for eksempel slike framstillinger som kan gi et uriktig inntrykk, sitater som er tatt ut av sin sammenheng slik at meningen blir annerledes eller slike som riktignok behandler en faktisk hendelse, men som framstiller den uriktig eller overdriver den.»

Det krever sterk moral å selge strikk i metervis. Denne strikken kan tøyes akkurat slik man måtte ønske.

DWN skriver at hvis en slik rettsoppfatning skulle vinne fram, vil det bety en massiv innskrenking av presse- og ytringsfriheten i Tyskland, og det er ikke vanskelig å være enig i det.
Grunnlaget for en slik innskrenkning av ytringsfriheten ble lagt i et lovforslag som ble lagt fram umiddelbart før Forbundsdagen tok sommerferie og som kalles Netzwerkdurchsetzungsgesetz.

Demokrati og ytringsfrihet er åpenbart ikke på moten, og når et kapitalistisk selskap som Facebook har sikret seg en så stor kontroll over meningsdannelsen, er det utvilsomt i stand til å påvirke valg og folkeavstemninger og skape stemningsbølger og undertrykke kritikk og diskusjon.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelEr Trumps krig i Afghanistan rettet mot Kina?
Neste artikkelMasseflukt fra tradisjonelt TV
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).