Er orkanen Harvey skapt av klimaendringer?

0

Texas i USA er rammet av orkanen Harvey med nedbørmengder som antakelig slår alle tidligere rekorder. Til nå er det kommet 120 centimeter nedbør.

Men skydes det klimaendringer? Forskerne svarer forsiktig på dette spørsmålet, men de tenderer til å mene at svaret er ja.

Michael Mann ved Penn State University sier at overflatetemperaturene er en halv grad over normalen, og at en slik økt temperatur kan være tilstrekkelig til å gi orkanen en slik styrke.

Sea level rise attributable to climate change – some of which is due to coastal subsidence caused by human disturbance such as oil drilling – is more than half a foot (15cm) over the past few decades (see here for a decent discussion). That means the storm surge was half a foot higher than it would have been just decades ago, meaning far more flooding and destruction.

In addition to that, sea surface temperatures in the region have risen about 0.5C (close to 1F) over the past few decades from roughly 30C (86F) to 30.5C (87F), which contributed to the very warm sea surface temperatures (30.5-31C, or 87-88F).

Det finnes et termodynamisk forhold mellom temperaturøkning og fuktighet i atmosfæren. Det er kjent som Clausius-Clapeyron equation og den sier at for hver halve grads økning av temperaturen får vi 3% økning i fuktigheten.

Ikke bare har overflatetemperaturene vært uvanlig høye, det har også vært høyere temperaturer djupere ned i havet, noe som igjen vil å økt styrken til Harvey.

Julia Rosen skriver i Science at Human influence may prolong ocean cycle that gave birth to Harvey, men trekker ingen definitiv konklusjon.

Live Science skriver:

A number of factors contributed to the historic nature of this storm — most likely including climate change, experts say. But breaking down what role global warming plays in any individual storm is still a difficult question that doesn’t yield easy answers.

Teoriene rundt global oppvarming sier at klimaet vil bli våtere, varmere og villere, men det er vanskelig å trekke forbindelsen mellom ett enkelt værfenomen og globalt oppvarming. Men at det vil bli flere som Harvey og at kystområder vil bli utsatt for flere ødeleggelser av denne typen, er nokså sannsynlig.

Og en prognose som er enda mer sikker er at akkurat som etter orkanen Katrina, vil etterspillet etter Harvey ramme de fattigste aller hardest, mens de rike vil vite å tjene på det.

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelForan en ny økonomisk nedgang?
Neste artikkelUSAs forsvarsminister med hemmelig advarsel til Sverige
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).