Foran en ny økonomisk nedgang?

0

Det er 10 år siden finanskrisa ble innledet og fra USA kommer signaler som tyder på at en ny resesjon er i emning. Fra 2009 har det vært oppgang i økonomien i USA, men den har vært langsom.

Selve krisefasen var den lengste og djupeste etter annen verdenskrig og veksten etterpå har også vært den svakeste.

Børsene har satt nye rekorder, men mye av veksten er skapt ved at selskapene kjøper tilbake sine egne aksjer og altså lager en kunstig etterspørsel. Allerede i 2015 viset Deutsche Bank at uten tilbakekjøp ville kursutviklinga ha vært negativ.

Monthly Review mener nå at det er en fare for ny resesjon og viser til data som er presentert av Bloomberg.

Det dataene viser er en negativ profittutvikling for selskapene. Og en nedgang i profitten pleier å skape en enda større nedgang i investeringene.

Profittmengden i USA begynte å falle cirka ett år før finanskrisa slo inn for fult, skriver Michael Roberts.

Den veksten som tross alt har vært etter 2009 har vært holdt opp gjennom en voldsom gjeldsøkning.

Roberts tror ikke det er boligsektoren som vil sparke i gang krisa denne gangen, men forhold i de store korporasjonene sjøl.

Sentralbankene i USA og Europa har brukt såkalt kvantitative lettelser (les pengetrykking) for å prøve å få veksten opp igjen, men har oppnådd svært lite. Sysselsettingsgraden er ikke tilbake på nivået fra 2008 og massearbeidsløsheten har bitt seg fast. Vekstratene er vesentlig lavere enn før finanskrisa og tapet i BNP i forhold til hva det ville ha vært uten krise er uvanlig stort. Land som Italia, Spania og Portugal er ikke en gang kommet opp igjen på nivået fra 2007.

Et nytt krakk nå vil altså i så fall ramme en økonomi som allerede er betydelig svekket. Ei ny krise nå vil opplagt føre til nye politiske rystelser som godt kan overgå dem vi så etter 2008.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelTrump trappar upp destabiliseringen av Venezuela
Neste artikkelEr orkanen Harvey skapt av klimaendringer?
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).