USAs forsvarsminister med hemmelig advarsel til Sverige

0
Foto: TT

USAs forsvarsminister James «Mad dog» Mattis har sendt et hemmeligstemplet brev ti sin svenske kollega, skriver Svenska Dagbladet. 

Aftonbladet omtaler dette brevet slik:

USAs försvarsminister James Mattis har skickat ett hemligstämplat brev med en tydlig varning till sin svenska kollega, uppger SvD. 

Varningen gäller om Sverige skulle underteckna konventionen om en kärnvapenfri värld.

Enligt USA skulle detta kunna skada försvarssamarbetet länderna emellan.

Brevet ska enligt SvD ha diarieförts vid svenska försvarsdepartementet sent på tisdagen.

”Brev från försvarsminister Mattis till statsrådet Hultqvist”, löd inskriptionen i ärendet.

Löfvens regering har en avsikt att skriva under FN-konventionen om en avveckling av världens alla kärnvapen. Och enligt uppgifter till SvD ska James Mattis varning ha rört detta ämne. I brevet till Hultqvist ska USAs försvarsminister uppge att svensk-amerikanskt samarbete på försvarsområdet försvåras om regeringen väljer att skriva under konventionen.

Hva var det Olof Palme sa om forgjengerne til Mattis? Dessa satans mördare!

Forrige artikkelEr orkanen Harvey skapt av klimaendringer?
Neste artikkelCorbyn med risikabelt spill om Brexit
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).