DNO sikrer seg kurdisk profitt

0

Oljeselskapet DNO International overtar de kurdiske myndighetenes andel av stjernefeltet Tawke, og slipper å bygge vannrenseanlegg for 150 millioner dollar. Dette skriver Dagens næringsliv.

Avisa fortsetter:

Ifølge meldingen fra DNO overtar selskapet nå den andelen KRG har hatt i det viktige Tawke-oljefeltet på 20 prosent. Det innebærer at DNO får en eierandel på hele 75 prosent i feltet, som av mange er blitt beskrevet som selve juvelen i DNO-porteføljen.
Selskapet beskriver avtalen med KRG som «banebrytende».
Tawke-lisensen omfatter to viktige oljefelt, Tawke og Peshkabir, og de totale påviste og sannsynlige oljeservene er på mer enn en halv milliard fat olje, og en produksjon på mer enn 100.000 fat olje per dag.
På toppen av eierandelen, er KRG og DNO enige om at selskapet vil motta tre prosent av de brutto inntektene i lisensen hver måned i fem år.
KRG har også fritatt DNO for enkelte betalingsforpliktelser, som bonus, lisensavgifter og et vannrenseprosjekt til 150 millioner dollar. Myndighetene i Kurdistan krever ikke lenger at DNO dekker dette.

Tawke er helt nord i irakisk Kurdistan, ikke langt fra grensa mot Tyrkia. Råoljen i denne regionen er kjent for høy kvalitet, og har gjentatte ganger vært strid om oljen i denne regionen mellom Iraks sentralregjering og provinsregjeringa i Erbil.

Oljen her er så attraktiv at den drar til seg investorer fra hele verden. The Guardian skriver:

Erbil has become the exploration capital of the world, and the bars of its best hotels echo with multilingual banter about oil and associated deals. The Turkish energy company Genel, partnered with China’s Sinopec at Taq Taq, is run by Tony Hayward, the former BP chief executive who was forced to quit after the Deepwater Horizon disaster in the Gulf of Mexico.

Se også The Economist.

Det er også fra denne regionen Israel i dag får i dag 75% av sin olje fra irakisk Kurdistan, og har en strategisk interesse av regionen.

Iraks olje var den egentlige årsaken til USAs invasjon i 2003. Visepresident Dick Cheney sa en gang til en konferanse for oljeindustrien at «Problemet er at Gud ikke har sett seg i stand til å plassere olje og gass bare der hvor det er demokratiske regjeringer.»

Om ikke irakisk olje kom til å betale for USAs invasjon, slik Cheney forestilte seg, så kan i hvert fall DNO nå være med på å høste profitten av krigen.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.