DNO sikrer seg kurdisk profitt

4

Oljeselskapet DNO International overtar de kurdiske myndighetenes andel av stjernefeltet Tawke, og slipper å bygge vannrenseanlegg for 150 millioner dollar. Dette skriver Dagens næringsliv.

Avisa fortsetter:

Ifølge meldingen fra DNO overtar selskapet nå den andelen KRG har hatt i det viktige Tawke-oljefeltet på 20 prosent. Det innebærer at DNO får en eierandel på hele 75 prosent i feltet, som av mange er blitt beskrevet som selve juvelen i DNO-porteføljen.
Selskapet beskriver avtalen med KRG som «banebrytende».
Tawke-lisensen omfatter to viktige oljefelt, Tawke og Peshkabir, og de totale påviste og sannsynlige oljeservene er på mer enn en halv milliard fat olje, og en produksjon på mer enn 100.000 fat olje per dag.
På toppen av eierandelen, er KRG og DNO enige om at selskapet vil motta tre prosent av de brutto inntektene i lisensen hver måned i fem år.
KRG har også fritatt DNO for enkelte betalingsforpliktelser, som bonus, lisensavgifter og et vannrenseprosjekt til 150 millioner dollar. Myndighetene i Kurdistan krever ikke lenger at DNO dekker dette.

Tawke er helt nord i irakisk Kurdistan, ikke langt fra grensa mot Tyrkia. Råoljen i denne regionen er kjent for høy kvalitet, og har gjentatte ganger vært strid om oljen i denne regionen mellom Iraks sentralregjering og provinsregjeringa i Erbil.

Oljen her er så attraktiv at den drar til seg investorer fra hele verden. The Guardian skriver:

Erbil has become the exploration capital of the world, and the bars of its best hotels echo with multilingual banter about oil and associated deals. The Turkish energy company Genel, partnered with China’s Sinopec at Taq Taq, is run by Tony Hayward, the former BP chief executive who was forced to quit after the Deepwater Horizon disaster in the Gulf of Mexico.

Se også The Economist.

Det er også fra denne regionen Israel i dag får i dag 75% av sin olje fra irakisk Kurdistan, og har en strategisk interesse av regionen.

Iraks olje var den egentlige årsaken til USAs invasjon i 2003. Visepresident Dick Cheney sa en gang til en konferanse for oljeindustrien at «Problemet er at Gud ikke har sett seg i stand til å plassere olje og gass bare der hvor det er demokratiske regjeringer.»

Om ikke irakisk olje kom til å betale for USAs invasjon, slik Cheney forestilte seg, så kan i hvert fall DNO nå være med på å høste profitten av krigen.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


4 KOMMENTARER

 1. Jeg ser at DNO har base i Oslo, og at Verdipapirfondet DNB Norge er tredjestørste aksjonær, med en andel på 2,04 %.
  Den absolutt største aksjonæren er imidlertid RAK PETROLEUM HOLDINGS B.V. med en andel på 40,45 %.
  http://www.dno.no/en/investor-relations/shareholders1/
  Eierne av RAK Petroleum sitter vesentlig i UAE (De Forente Arabiske Emirater) og Saudi Arabia, i.flg. norsk Wikipedia.

 2. Det er jo ellers typisk for USA og NATO å invadere land i Midtøsten og sørge for at store multinasjonale selskaper får kloa i naturressursene deres. Det er åpenbart dette de mener med å «eksportere demokrati».

  Også mye av vårt vestlige «demokrati» handler i dag om å flytte både makt (for eksempel gjennom de store frihandelsavtalene) og eierskap over naturressurser og infrastruktur (som tidligere har vært eid av de nasjonale fellesskapene, altså av statene selv) over til eierne av store multinasjonale selskaper.

  I tillegg til at man også privatiserer helse, omsorg, barnevern, fengsler etc… og dermed gir de store multinasjonale selskapene et tjukt sugerør ned i statskassen, samt «omsorgen» for våre barn, syke og eldre.

  Jeg frykter at vi realiteten går i ekspresstogfart fra en verden med en del nogenlunde fungerende demokratier til en verden der en håndfull enorme og ugjennomsiktige korporasjoner (og deres eiere) bestemmer enten dette skjer åpent eller mer indirekte gjennom politiske nikkedukker, og sitter med mer makt og ressurser enn noen despot tidligere i historien har gjort.

  • «Det er jo ellers typisk for USA og NATO å invadere land i Midtøsten og sørge for at store multinasjonale selskaper får kloa i naturressursene deres.» – Ja utvilsamt, men det er ikkje avgrensa til midtausten. Sjå kva som skjedde med Jugoslavia og verdiane der. Olje, industri, bankvesen og naturressursar er no eigd og kontrollert av store internasjonale selskap. Ved hjelp av lokale, politiske, godt betalte nikkedukker, og aktivt samarbeid med jugoslavisk og albansk mafia fekk internasjonal storkapital hand om ressursane. Militært fekk USA, NATO og EU så godt som total kontroll over Balkan, ikkje minst ved militærbasen Kosovo som vart oppretta sør i Serbia og gitt status som ein suveren stat. Her vart innbyggjarane lova økonomisk framgang og ein levestandard på line med vesteuropearar. No flyktar albanarane frå armod og naud til blant andre land Serbia og Montenegro!

   • Ja, du har rett, det er det samme over hele linja… Og i tillegg til at det dreier seg om olje, oljevaluta, bankvesen og naturressurser, har man jo også interessene til den mektige våpenæringen – «det militærindustrielle komplekset» – som trenger evig krig for å holde profitten oppe. Det er denne næringen som særlig tjener på at USA stadig øker det allerede enormt oppblåste «forsvars»-budsjettet sitt … hm… «angrepsbudsjettet» ville vel forresten vært et mer dekkende ord.

    En stor del av skattepengene i USA går til krigføring i andre land, og det tas også opp lån for å drive krig, mens den amerikanske staten (begge partier) mener det ikke er råd til verken grunnleggende velferdsordninger eller til gratis utdannelse over high school. Økonomien i USA går så det suser, mens staten er dypt forgjeldet og en stor mengde amerikanere lever i dyp fattigdom.

    De samme multinasjonale selskapene som er store eiere i våpenindustrien og bankbransjen etc…, er dessuten blant de amerikanske politikernes viktigste sponsorer. Så man skal kanskje ikke undres for meget over tilstanden i verden.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.