Theresa May holder tilbake rapport om utenlandsk finansiering av ekstremister

2

Den britiske statsministeren har mottatt en rapport om utenlandsk finansiering av ekstremister i Storbritannia, skriver avisa The Guardian.

Caroline Lucas, som er en av lederne for De grønne, sier at statsministeren nøler med å publisere rapporten, som antakelig handler om innflytelsen til Saudi-Arabia i Storbritannia. Dette setter et spørsmålstegn ved om det er det diplomatiske forholdet til Saudi-Arabia som er grunnen til at statsministeren er så nølende til å publisere rapporten.

Etter at hun tok over som statsminister har May vært svært opptatt av å styrke forbindelsene med det arabiske diktaturet, og et besøk til Riyadh var et av de første besøkene hun gjorde som statsminister.

Det var David Cameron som bestilte rapporten da han var statsminister. Spørsmålet om finansieringa av islamsk ekstremisme i Storbritannia er blitt spesielt betent etter terrorangrepene i Manchester og London. Disse angrepene ble gjennomført av terrorister som hadde hatt kontakt med etterretningstjenesten MI6, og de kom fra et miljø med klare forbindelser til terrororganisasjoner i Libya og Syria.

Både Labours Jeremy Corby, de liberales Tim Farron og Skottlands førsteminister Nicola Sturgeon har forlangt at rapporten blir offentliggjort. Men mange frykter at den aldri vil bli gjort kjent for offentligheten.

 

Flere gravende journalister i vestlige land har vist at Saudi-Arabia finansierer et nettverk av salafistiske moskeer, koranskoler og organisasjoner i USA, Storbritannia, Tyskland og andre land, slik USA-tidsskriftet Salon skrev om i januar 2016.

In the past few decades, the Saudi regime has spent an estimated $100 billion exporting its extremist interpretation of Islam worldwide. It infuses its fundamentalist ideology in the ostensible charity work it performs, often targeting poor Muslim communities in countries like Pakistan or places like refugee camps, where uneducated, indigent, oppressed people are more susceptible to it.

Dette har ikke forhindret lederne for USA, Storbritannia og Tyskland fra å valfarte til Riyadh for å gjøre gullkantede våpenavtaler med hodekapperregimet. Ideologisk står IS og Saudi-Arabia svært nær hverandre. Som en kommentator sa: Saudi-Arabia er et IS som har klart det. Eller som Sarah Chayes og Alex de Waal skrev i The Atlantic i 2016 landet er en «vertikalt og horisontalt integrert kriminell organisasjon». Dette kriminelle regimet er det Vestens ledere gjør alt de kan for å tilfredsstille, sjøl når deres sympatisører driver assymetrisk krig i våre byer.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


2 KOMMENTARER

  1. Money talks sier man. Men er virkelig Saudi Arabia mektigere enn USA?

    Saudi Arabias oljeinntekter og finansformue er så stor slik at landet kan kjøpe seg innflytelse i vestlige land som for tiden sliter økonomisk (til tross for at Saudi Arabia kan være på vei mot konkurs om noen år).

    Hvis Saudi Arabia skulle begynne å selge sin olje og gass i annet enn dollar (feks euro og yuan) så vil dette kunne undergrave dollarens posisjon og kan ryste USAs økonomi.

    Ved å senke sin oljeproduksjon kraftig (feks halvering) kan oljeprisen blåses såpass mye opp slik at den vestlige verden vil få store økonomiske problemer. Sammen med dagens høye gjeldsnivå (327%) kan et slikt oljepris sjokk utløse en verdensomfattende finanskrise (pga det høye gjeldsnivået tåler ikke verden lenger en oljepris på feks 110 dollar fatet).

    Og kanskje må vestlige land (helt uten protester) bare akseptere at Saudi Arabia annekterer Qatar?

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.