Theresa May holder tilbake rapport om utenlandsk finansiering av ekstremister

0

Den britiske statsministeren har mottatt en rapport om utenlandsk finansiering av ekstremister i Storbritannia, skriver avisa The Guardian.

Caroline Lucas, som er en av lederne for De grønne, sier at statsministeren nøler med å publisere rapporten, som antakelig handler om innflytelsen til Saudi-Arabia i Storbritannia. Dette setter et spørsmålstegn ved om det er det diplomatiske forholdet til Saudi-Arabia som er grunnen til at statsministeren er så nølende til å publisere rapporten.

Etter at hun tok over som statsminister har May vært svært opptatt av å styrke forbindelsene med det arabiske diktaturet, og et besøk til Riyadh var et av de første besøkene hun gjorde som statsminister.

Det var David Cameron som bestilte rapporten da han var statsminister. Spørsmålet om finansieringa av islamsk ekstremisme i Storbritannia er blitt spesielt betent etter terrorangrepene i Manchester og London. Disse angrepene ble gjennomført av terrorister som hadde hatt kontakt med etterretningstjenesten MI6, og de kom fra et miljø med klare forbindelser til terrororganisasjoner i Libya og Syria.

Både Labours Jeremy Corby, de liberales Tim Farron og Skottlands førsteminister Nicola Sturgeon har forlangt at rapporten blir offentliggjort. Men mange frykter at den aldri vil bli gjort kjent for offentligheten.

 

Flere gravende journalister i vestlige land har vist at Saudi-Arabia finansierer et nettverk av salafistiske moskeer, koranskoler og organisasjoner i USA, Storbritannia, Tyskland og andre land, slik USA-tidsskriftet Salon skrev om i januar 2016.

In the past few decades, the Saudi regime has spent an estimated $100 billion exporting its extremist interpretation of Islam worldwide. It infuses its fundamentalist ideology in the ostensible charity work it performs, often targeting poor Muslim communities in countries like Pakistan or places like refugee camps, where uneducated, indigent, oppressed people are more susceptible to it.

Dette har ikke forhindret lederne for USA, Storbritannia og Tyskland fra å valfarte til Riyadh for å gjøre gullkantede våpenavtaler med hodekapperregimet. Ideologisk står IS og Saudi-Arabia svært nær hverandre. Som en kommentator sa: Saudi-Arabia er et IS som har klart det. Eller som Sarah Chayes og Alex de Waal skrev i The Atlantic i 2016 landet er en «vertikalt og horisontalt integrert kriminell organisasjon». Dette kriminelle regimet er det Vestens ledere gjør alt de kan for å tilfredsstille, sjøl når deres sympatisører driver assymetrisk krig i våre byer.

Forrige artikkelBelgiske PTB største parti i Vallonia
Neste artikkelTidligere våpeninspektør for FN: Trumps sarinpåstander bygger på løgn
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).