Svensk rapport: – Elbilenes batterier er klimaverstinger

0

En ny rapport som er utført av IVL Svenska Miljöinstitutet for Energimyndighetens og Trafikverkets regning viser at det å produsere et eneste elbilsbatteri tilsvarer mange tusentalls mil kjøring med bensin- eller dieselbil. Det er magasinet Teknikens Värld som skriver dette.

Enligt deras sammanställning släpps det i genomsnitt ut 150 till 200 kilo koldioxidekvivalenter per tillverkad kilowattimme batteri för lätta elbilar (t ex personbilar). För en elbil med ett batteri på 30 kWh innebär det mellan 4,5 och 6 ton koldioxidutsläpp vid enbart tillverkningen av batteriet. För en elbil med ett batteri på 100 kWh betyder det att mellan 15 och 20 ton koldioxid släpps ut under tillverkningsprocessen. Beräkningarna är baserade på mellan 50 och 70 procent fossil andel i elmixen som används vid produktionen. …

Att tillverka ett batteri på 100 kWh, i dag är det endast Tesla som erbjuder den kapaciteten, resulterar alltså i att 15-20 ton koldioxid släpps ut i atmosfären. En Mercedes E 220 d (diesel) släpper ut 102 gram koldioxid per kilometer vilket innebär att den vid blandad körning kan färdas mellan 14 706 och 19 608 mil för att nå upp till de 15-20 ton som elbilens batteri kräver vid tillverkningsprocessen.

En Mercedes E 200 (bensin) släpper ut 140 gram per kilometer. Det betyder att den kan köras mellan 10 714 och 14 286 mil för att nå upp till 15-20 ton koldioxid.

Till och med värstingen i E-klassfamiljen, Mercedes-AMG E 63 S 4Matic+ (bensinbil med 612 hk), kan köras många tusen mil innan den når upp till koldioxidnivåerna som krävs för att tillverka ett 100 kWh-batteri. Med 199 gram per kilometer blir det mellan 7 538 och 10 050 mil.

En Mercedes E 220 d kan altså kjøres i mellom 147.000 km og 196.000 km. En dieselbil i Norge kjørte i 2016 i gjennomsnitt 20.000 km. Med en slik kjørelengde tar det sju og et halvt års kjøring for dieselbilen har sluppet ut like mye CO2 som det produksjonen av elbilbatteriet krever.

Både produksjonen av elbilen og dieselbilen belaster miljøet, og elbilen er altså ikke så miljøvennlig som sitt rykte.

I 2016 gjorde Teknikens Värld en sammenlikning mellom en ny e-Golf og en ti år gammel Volvo og kom til at den sistnevnte kom bedre ut – fra et miljøperspektiv.

Det är generellt sett ­alltid bättre att försöka använda saker så länge som möjligt, vare sig det gäller bilar, telefoner eller kläder. Att byta en fullt funktionell bil mot en nytillverkad är inte ekologiskt hållbart, säger Katja Tasala Gradin, doktorand på Institutionen för Maskinkonstruktion, Eco Design på KTH.

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkel95% av europeerne forkaster forbud mot kontanter
Neste artikkelKrig mot terror? al-Qaida med egen YouTube-kanal
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).