Frankrike: Mobilisering i gatene mot politikken til Macron

0
Franske arbeidere kjemper mot den franske arbeidslivsloven

President Emmanuel Macron har nå ikke bare de omfattende fullmaktene til en fransk president. Etter et valg med svært lav oppslutning har han også med bare 15% av velgerne i ryggen også total kontroll over parlamentet.

Den makta vil han bruke til å gjennomføre en serie med arbeiderfiendtlige reformer. Jean-Luc Mélenchon og hans bevegelse France Insoumise (FI) ønsker å mobilisere i gatene til kamp mot denne politikken.

I første omgang mobiliserer de til demonstrasjoner 12. juli. FI skal da samle til det de håper blir en stor demonstrasjon på Place de la République i Paris.

Det de i første rekke mobiliserer mot er arbeidslivsloven, Code du Travail.

Loven tar sikte på å gjøre det lettere for kapitaleierne å sprake folk, å utvide arbeidstida og å redusere kapitaleiernes forpliktelser overfor de ansatte.

Emmanuel Macron var bankenes og kapitaleiernes kandidat, og han gjør nå sitt for å leve opp til sine oppdragsgiveres forventninger. Den franske eliten så at det tradisjonelle partimønsteret i Frankrike var i ferd med å bryte sammen, og ved å lansere den «upolitiske sentrumskandidaten» Macron klarte de å kuppe både presidentvalget og parlamentsvalget og sikre en nærmest diktatorisk makt i presidentens hender. Dette er klassekamp fra de store kapitaleiernes side, og til nå har de lykkes i stor stil.

Dessverre skal det langt mer enn noen gatedemonstrasjoner til for å stoppe denne politikken. Men et sted skal man starte. Skal man vinne, må kampen løftes opp på et helt annet plan.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelMacrons uppgift: Att rädda EU från sig själv
Neste artikkelBill Gates: – Generøsiteten kan ødelegge Europa
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).