Flyktninger i Syria vender hjem

5

Hjelpeorganisasjoner anslår at 440.000 syriske innenlandsflyktninger har vendt tilbake til sine hjem de første seks månedene i 2017, melder UNHCR.

Syriske flyktninger i Tyrkia har også begynt å vende tilbake. Dette skjer til tross for at krigen på langt nær er over. Men den syriske hæren har så betydelige framganger at flyktningene tydeligvis synes at det er trygt nok å vende hjem.

Denne økende returen til Syria gjør at UNHCR nå trapper opp sin virksomhet i Syria for å hjelpe til med å ta imot de hjemvendte flyktningene og hjelpe dem til rette.

Norge opprettholder fortsatt sine sanksjoner mot Syria, og det burde ha vært et krav blant fredsorganisasjoner og andre i Norge at disse sanksjonene umiddelbart oppheves.

Hvis Vesten og oljediktaturene hadde sluttet å støtte de jihadistiske leiehærene, er det tvilsomt om de kunne fortsette krigen særlig lenge, og da kunne gjenoppbygginga av landet begynne for alvor. Det ville også gjøre det mulig på en helt annen måte å få løst den syriske flyktningkrisa.
Det er underlig at de som sier at de er opptatt av flyktningene ikke engasjerer seg mer i å få slutt på krigen og sanksjonene, slik at flyktningene for alvor kan vende hjem.

Den stedfortrederkrigen i Syria som Norge er en aktiv støttespiller for har ført til at over 4,8 millioner syrere har flyktet fra landet og at over 6 millioner er flyktninger i eget land. Det største antallet av dem som har flyktet til andre land befinner seg i Tyrkia (3 millioner) og Jordan (2,2 millioner). I Tyskland er det registrert 456.000 syriske flyktninger og i Sverige 110.000.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


5 KOMMENTARER

  • Eg er så einig Elisabeth! La oss håpa at galskapen kan ta slutt, og at dei kan få byggja landet sitt oppatt.

   Eg treff stundom folk som snakkar om dei «primitive» syrarane. Når eg minnar dei om kva samfunn dei hadde når me var i steinalderen vert det som regel brølande stille!

   Vil gjerne høyra meir frå deg om/frå Syria!

 1. Når Assad tar tilbake kontrollen over stadig større deler av Syria, så få det altså den konsekvens at syriske flyktninger vender tilbake til sine hjemtrakter. Dette bør få folk i vestlige land til å gå i tenkeboksen og undre seg over at krigen i Syria kanskje ikke er riktig fremstilt i media mht hvem som er den store skurken. Men i vår facebook-tid kan vi frykte at slik info ikke trenger helt inn til det store flertall. Men det kan likevel føre at partier som er mer kritisk til krig får økt oppsluttning i befolkningen (nei til nye krigseventyr). I tillegg til at USAs kriger i Afghanistan, Irak og Libya har vært fullstendig mislykte viser også krigen i Syria seg altså å være fullstendig mislykket (og er noen egentlig overrasket over slikt lenger?). Alt dette bør undergrave tiltroen til USA fullstendig. I tillegg bør USA også stilles til ansvar for å støtte krigen i Jemen som har resultert i en tragedie. Og nå samles det inn penger til nødhjelp for å hindre en humantitær katastrofe her, mon tro hvor mye av pengene som kommer fra Saudi Arabia og USA?

  USAs støtte til Saudi Arabia i konflikten med Qatar vet vi enda ikke hvordan vil utvikle seg (Qatar har bla nå trukket tilbake sine fredsbevarende styrker fra Afrikas Horn, noe som kan åpne for ny krig på Afrikas Horn). Konflikten med Qatar kan kanskje være første skritt på veien til at Saudi Arabia (SA) selv går i indre oppløsning (de meste oljerike områdene i SA kan feks ønske å frigjøre seg fra SA etter mønster av Qatar, flere av disse områder i SA har shia muslimske flertall etter det jeg husker).

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.