Flyktninger i Syria vender hjem

0

Hjelpeorganisasjoner anslår at 440.000 syriske innenlandsflyktninger har vendt tilbake til sine hjem de første seks månedene i 2017, melder UNHCR.

Syriske flyktninger i Tyrkia har også begynt å vende tilbake. Dette skjer til tross for at krigen på langt nær er over. Men den syriske hæren har så betydelige framganger at flyktningene tydeligvis synes at det er trygt nok å vende hjem.

Denne økende returen til Syria gjør at UNHCR nå trapper opp sin virksomhet i Syria for å hjelpe til med å ta imot de hjemvendte flyktningene og hjelpe dem til rette.

Norge opprettholder fortsatt sine sanksjoner mot Syria, og det burde ha vært et krav blant fredsorganisasjoner og andre i Norge at disse sanksjonene umiddelbart oppheves.

Hvis Vesten og oljediktaturene hadde sluttet å støtte de jihadistiske leiehærene, er det tvilsomt om de kunne fortsette krigen særlig lenge, og da kunne gjenoppbygginga av landet begynne for alvor. Det ville også gjøre det mulig på en helt annen måte å få løst den syriske flyktningkrisa.
Det er underlig at de som sier at de er opptatt av flyktningene ikke engasjerer seg mer i å få slutt på krigen og sanksjonene, slik at flyktningene for alvor kan vende hjem.

Den stedfortrederkrigen i Syria som Norge er en aktiv støttespiller for har ført til at over 4,8 millioner syrere har flyktet fra landet og at over 6 millioner er flyktninger i eget land. Det største antallet av dem som har flyktet til andre land befinner seg i Tyrkia (3 millioner) og Jordan (2,2 millioner). I Tyskland er det registrert 456.000 syriske flyktninger og i Sverige 110.000.

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelAdjø til petrodollar: Qatar satser på yuan renminbi
Neste artikkelVår tids største skandale at vi støtter grupper med al-Qaida-tilknytning
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).