Adjø til petrodollar: Qatar satser på yuan renminbi

0
Doha skyline, Qatar (qatarnews.com)

Emiratet Qatar er verdens største produsent og eksportør av flytende naturgass og er blitt en støttespiller for Kinas langsiktige arbeid med å gjøre yuan renminbi til internasjonal reservevaluta. Qatar har begynt å handle direkte med Kina i yuan. I løpet av de siste to årene har Qatar gjennomført transaksjoner for mer enn 86 milliarder dollar i den kinesiske valutaen.

Yuan er nå den viktigste valutaen i Qaras og Emiratenes handel med Kina, ifølge data fra SWIFT. Qatar har også undertegnet en serie med handelsavtaler med Kina.

Qatar har tatt plass i Silk Road Chamber of International Commerce, som er med på å tilrettelegge for Kinas store «ett belte – en vei» (OBOR)-prosjekt. Qatar har også et såkalt clearing-senter for yuan, det første i regionen.

Qatar deler det enorme gassfeltet i Persiabukta med Iran, og også Iran handler olje og gass med Kina i yuan.

Dette er et alvorlig slag mot petrodollarens dominans, og på lang sikt bidrar det til å undergrave dollarens hegemoni i verden, og altså til å svekke USAs posisjon som hegemonisk supermakt.

Flere analytikere mener at en viktig grunn til at Irak og Libya ble angrepet av USA er at både Saddam og Gaddafi ville vende ryggen til petrodollaren. Nå behøver ikke USA invadere Qatar, for de har allerede sin største Midtøsten-base i det lille landet. Og det er heller ikke gitt at USA vil velge denne framgangsmåten. Men når verdens største gassprodusent gradvis vender ryggen til dollaren, er det store ting på gang.

Forrige artikkelNATO organiserer nå nynazistene i Europa
Neste artikkelFlyktninger i Syria vender hjem
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).