Adjø til petrodollar: Qatar satser på yuan renminbi

8
Doha skyline, Qatar (qatarnews.com)

Emiratet Qatar er verdens største produsent og eksportør av flytende naturgass og er blitt en støttespiller for Kinas langsiktige arbeid med å gjøre yuan renminbi til internasjonal reservevaluta. Qatar har begynt å handle direkte med Kina i yuan. I løpet av de siste to årene har Qatar gjennomført transaksjoner for mer enn 86 milliarder dollar i den kinesiske valutaen.

Yuan er nå den viktigste valutaen i Qaras og Emiratenes handel med Kina, ifølge data fra SWIFT. Qatar har også undertegnet en serie med handelsavtaler med Kina.

Qatar har tatt plass i Silk Road Chamber of International Commerce, som er med på å tilrettelegge for Kinas store «ett belte – en vei» (OBOR)-prosjekt. Qatar har også et såkalt clearing-senter for yuan, det første i regionen.

Qatar deler det enorme gassfeltet i Persiabukta med Iran, og også Iran handler olje og gass med Kina i yuan.

Dette er et alvorlig slag mot petrodollarens dominans, og på lang sikt bidrar det til å undergrave dollarens hegemoni i verden, og altså til å svekke USAs posisjon som hegemonisk supermakt.

Flere analytikere mener at en viktig grunn til at Irak og Libya ble angrepet av USA er at både Saddam og Gaddafi ville vende ryggen til petrodollaren. Nå behøver ikke USA invadere Qatar, for de har allerede sin største Midtøsten-base i det lille landet. Og det er heller ikke gitt at USA vil velge denne framgangsmåten. Men når verdens største gassprodusent gradvis vender ryggen til dollaren, er det store ting på gang.

KampanjeStøtt oss

8 KOMMENTARER

 1. Selv om Libyas bortvalg av petrodollar nok var et irritasjonsmoment, tror jeg ikke at det var årsaken til invasjonen i 2011. Denne invasjonen bar preg av å være planlagt i all hast. Begrunnelsen tror jeg lå i den arabiske våren, som hadde felt de provestlige regimene i Tunisia og Egypt. Krigen mot en gammel fiende i Libya var et hensiktsmessig virkemiddel for å kontre de geopolitiske effektene av Bin Alis og Mubaraks fall, og starten på å spore den arabiske våren av skinnene og reversere tapene.

 2. Det er som Pål Steigan sier: Her er det store ting på gang. Meget mistenkelig at akkurat de land er blitt angrepet av USA og NATO’s styrker fordi disse lands ledere allerede har flyktet ut av US Dollar – de skjønner at Pertro-Dollarens tid er omme, hvilket er del lede i Vest desperat forsøker å forhindre, da USA’s kun har EKSPORTERT sine Dollar verden rundt, og knapt noe annet, og de allerede ubrukelige Seddlene har hopet seg opp i mange sentralbanker i Vest. Når de våkner av sin ignorans og arroganse om hvilken utvikling som allerede pågår og vil ende med et Historisk Krasj av Verdens Reserve-valutta, da er INGEN LEDRE forberedt på dette, da de ikke VIL SE KONSEKVENSER av sin egen politikk, og fortstter i nøyaktig samme spor.

  Her forklares hvorfor og hva som kommer til å skje i nærmeste fremtid. Syria er kun en AVLEDNINGS-MANØVER fra Den hendelsen som vil påvirke OSS ALLE – VERDEN OVER. Mennesker vil få mer enn nok med å sikre sin egen eksistens i Vesten, og vil ikke lenger være i stand til å «Redde Afrika», som er en politikk som kun vil ende i katastrofe og Borgerkrig i Europa – men akkurat DET er muligens planen til den såkalte «Eliten» og dens Mario (D.) Netter i EU og med EØS – Avtaler, som er IMOT Mennesker, kun for BIG BUSINESS, som alltid har RETTEN på sin side – inntil stemningen snur til det stikk motsatte.

  https://www.youtube.com/watch?v=IVZdSJ6zENI&list=PLkAVwIupiazmgWsCRznyMe4rS4wM2fNQK&index=1

  • Slik jeg ser det, blir noen land angrepet av land fra Vesten for å hindre folkemord. Opptakten til folkemord står psykologiprofessorer, psykologer og tildels psykiatere m/ormeyngel og fjertefølje for. Jeg vet ikke om de har økonomiske motiver, men kan tenkes. Deres hovedmotiv er å bli kvitt Gud ved å «omvende», knuse eller utrydde alt helllig liv på jorda, hvilket vil bety jordas undergang.

   • Terje Henriksen: «Slik jeg ser det, blir noen land angrepet av land fra Vesten for å hindre folkemord»

    Men hva slags beviser og hjemmel skal brukes «for å hindre folkemord».

    Norge kunne f.eks. angripe Sverige og si at vi gjør det for å forhindre folkemord.

 3. Noen tanker om det.
  Hvis flere dropper dollar som handelsvaluta, tilsier det at etterspørsel etter dollar vil gå ned, mens tilbudet av dollar vil holde seg i dag. Verdien på dollar vil måtte falle og en må betale med mer dollar for en vare enn i dag. Det tilsier at en kan få inflasjon, særlig i land som handler varer med dollar. Kanskje også hyperinflasjon i verste fall. Litt inflasjon i seg selv er ikke noen katastrofe og kan være positivt, så lenge den er under kontroll. Men det kan i verste fall få smitteeffekter i finansmarkedet, men betydelig uro. Det er mye psykologi som preger aktørenes handlinger, og som gjør at markedet blir urasjonell.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.