Adjø til petrodollar: Qatar satser på yuan renminbi

0
Doha skyline, Qatar (qatarnews.com)

Emiratet Qatar er verdens største produsent og eksportør av flytende naturgass og er blitt en støttespiller for Kinas langsiktige arbeid med å gjøre yuan renminbi til internasjonal reservevaluta. Qatar har begynt å handle direkte med Kina i yuan. I løpet av de siste to årene har Qatar gjennomført transaksjoner for mer enn 86 milliarder dollar i den kinesiske valutaen.

Yuan er nå den viktigste valutaen i Qaras og Emiratenes handel med Kina, ifølge data fra SWIFT. Qatar har også undertegnet en serie med handelsavtaler med Kina.

Qatar har tatt plass i Silk Road Chamber of International Commerce, som er med på å tilrettelegge for Kinas store «ett belte – en vei» (OBOR)-prosjekt. Qatar har også et såkalt clearing-senter for yuan, det første i regionen.

Qatar deler det enorme gassfeltet i Persiabukta med Iran, og også Iran handler olje og gass med Kina i yuan.

Dette er et alvorlig slag mot petrodollarens dominans, og på lang sikt bidrar det til å undergrave dollarens hegemoni i verden, og altså til å svekke USAs posisjon som hegemonisk supermakt.

Flere analytikere mener at en viktig grunn til at Irak og Libya ble angrepet av USA er at både Saddam og Gaddafi ville vende ryggen til petrodollaren. Nå behøver ikke USA invadere Qatar, for de har allerede sin største Midtøsten-base i det lille landet. Og det er heller ikke gitt at USA vil velge denne framgangsmåten. Men når verdens største gassprodusent gradvis vender ryggen til dollaren, er det store ting på gang.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.