– Faktasjekkere med fulltidsjobb å bedrive pedanteri

5

De såkalte «faktasjekkerne» i Faktisk.no har fått et noe ublidt møte med virkeligheten. I Klassekampen 10. juli oppsummerer Mímir Kristjánsson på lederplass:

I sin første uke har faktisk.no måttet tåle kritikk fra flere hold. Ikke minst har det vakt oppsikt at Statistisk sentralbyrå (SSB) har følt behov for å korrigere tjenesten. Trygve Slagsvold Vedum er blant dem som har argumentert overbevisende for at faktasjekkerne mangler grunnleggende kunnskaper om temaene de tar for seg, enkelt illustrert ved at de har bildelagt faktasjekken av en påstand om en hveteåker med et bilde av en byggåker. Disse eksemplene illustrerer med tydelighet at journalister ikke alltid besitter den nødvendige ekspertise til å være overdommere i spørsmål om alt fra beitejord til privat sysselsetting.

Som kjent ville denne «tjenesten» neppe sett dagens lys dersom Hillary Clinton hadde vunnet valget, og forhenværende gravejournalist Kristoffer Egeberg og hans lag har ikke overbevist med det de har levert.

De har dristet seg til noe ukvalifisert synsing om matjord og den tomta IKEA ønsker å bygge på. Men de har holdt seg milevidt unna store spørsmål som Syria eller Jemen. Den påståtte russiske innblandinga i valget USA har de også, klokelig nok, ligget langt unna.

Kristjánsson i Klassekampen ser heller ikke helt behovet for Faktisk:

Norges fremste politikere bør ikke sitte i Dagsnytt Atten og diskutere «forbehold i det offentlige ordskiftet». I stedet bør de diskutere politikk. Det er dette velgerne har behov for, ikke en diskusjon om statistisk metode. Hva skal vi så gjøre med politikere som lyver eller forleder velgerne? Det samme som pressen alltid har gjort: lage god, gammeldags journalistikk. Da vil ordinære vesentlighetskriterier avgjøre hvorvidt det er en sak at noen begår en faktafeil, i stedet for at egne faktasjekkredaksjoner har som fulltidsjobb å bedrive pedanteri.

Fulltreff!

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


5 KOMMENTARER

  1. Fulltreff!
    Etter som dette helt åpenbart er retur-stillinger for journalister det ikke lenger er bruk for i en digital verden med synkende opplagstall og denne innsamlingen av 10 millioner for å drive med dette helt åpenbartbare er HANDOUTS til folk som ellers ville ha vært satt på gata :
    Skjær igjennom, si opp dem og la dem smake den salte virkeligheten selv på NAV!

  2. Og vi som trodde ALLE journalister i ALLE media kunne faktasjekking fra før av? ALLTID?!? Er ikke det et kriterium for å bli ansatt? En skulle tro det var det mediene lever av? Faktiskflaut.no…

  3. Jeg skal ikke dra den så langt som selveste Leif Osvold som mener internett er en flopp, men dette «faktisk.no» er en slik en. Her skal det sitte venstrevridde å liksom ha monopol på sannheten, ha ha, en vits er hele prosjektet. Lurer på om slike faktisk tror selv de høyt hevet over andre, eller er de klar over galskapen? Skal bli moro å se hva som kommer ut av det etter det har gått noen år.

  4. Jeg tror denne faktasjekkeren er startet utelukkende for å ‘ta’ Steigan.no. osv. (eller til nød Klassekampen hvis den skulle ymte frampå om for divergerende meninger.) Ellers har den ingen funksjon.

    Særlig hvis redaktør Pål Steigan selv skulle ta feil i en sak, vil de slå ned med full styrke – her vil det ikke bli gitt nåde!

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.