«Det er ingen der ute som klarer å vaske så mye»

0

Ett år etter at renholderne ble overført fra Forsvarsbygg til ISS, har oppsigelsene startet. Ifølge renholderne er arbeidsforholdene dumpet og arbeidsmengden fordoblet. Og nå klager Forsvaret på dårlig renhold.

Dette skriver May Berg i magasinet Fri Fagbevegelse.

Hun skriver videre:

Inntil Høyre/Frp-regjeringen besluttet at renholdet i Forsvaret skulle settes ut på anbud, var de som vasket Forsvarets eiendommer statsansatte, fast tilsatt i Forsvarsbygg. ISS vant anbudsrunden, og inngikk en kontrakt over sju år med en kostnad på ca. 1,8 milliarder kroner med Forsvaret.

210 renholdere ble overført til ISS i april 2016 via en virksomhetsoverdragelse, med løfte om at ingen skulle sies opp det første året. Det var en tung prosess for mange, og kostbar for dem over 55 år som mistet millionbeløp i framtidig pensjon og muligheten til å gå av ved 62, rettigheter de hadde som ansatt i staten.

Nå har ett år gått, og «fredningstida» er over. ISS har startet oppsigelsene som skal gi den effektiviseringsgevinsten som staten er ute etter.

Brede Edvardsen, forbundssekretær i Norsk Arbeidsmandsforbund, sier til Fri Fagbevegelse:

– Det er ganske rått at staten iverksetter denne type kadaverkapitalisme.

Fire renholdere som magasinet har snakket med forteller om et arbeidspress som det er umulig å leve opp til, og som sender folk ut i sykemelding. Renholderen Elisabeth Iselvmo Stenberg sier:

– Det er ingen personer der ute som klarer å vaske så mye, det måtte i så fall være roboter. Vi er jo mennesker.

Men det er klart Forsvaret må spare. Pengene skal jo brukes til å føre krig i land som Pentagon peker ut for oss. Forsvaret er verken i stand til å forsvare landet eller til å behandle sine ansatte på en skikkelig måte, men å være verdensmester i å kjøpe rådyre amerikanske fly, det klarer man.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.