«Det er ingen der ute som klarer å vaske så mye»

0

Ett år etter at renholderne ble overført fra Forsvarsbygg til ISS, har oppsigelsene startet. Ifølge renholderne er arbeidsforholdene dumpet og arbeidsmengden fordoblet. Og nå klager Forsvaret på dårlig renhold.

Dette skriver May Berg i magasinet Fri Fagbevegelse.

Hun skriver videre:

Inntil Høyre/Frp-regjeringen besluttet at renholdet i Forsvaret skulle settes ut på anbud, var de som vasket Forsvarets eiendommer statsansatte, fast tilsatt i Forsvarsbygg. ISS vant anbudsrunden, og inngikk en kontrakt over sju år med en kostnad på ca. 1,8 milliarder kroner med Forsvaret.

210 renholdere ble overført til ISS i april 2016 via en virksomhetsoverdragelse, med løfte om at ingen skulle sies opp det første året. Det var en tung prosess for mange, og kostbar for dem over 55 år som mistet millionbeløp i framtidig pensjon og muligheten til å gå av ved 62, rettigheter de hadde som ansatt i staten.

Nå har ett år gått, og «fredningstida» er over. ISS har startet oppsigelsene som skal gi den effektiviseringsgevinsten som staten er ute etter.

Brede Edvardsen, forbundssekretær i Norsk Arbeidsmandsforbund, sier til Fri Fagbevegelse:

– Det er ganske rått at staten iverksetter denne type kadaverkapitalisme.

Fire renholdere som magasinet har snakket med forteller om et arbeidspress som det er umulig å leve opp til, og som sender folk ut i sykemelding. Renholderen Elisabeth Iselvmo Stenberg sier:

– Det er ingen personer der ute som klarer å vaske så mye, det måtte i så fall være roboter. Vi er jo mennesker.

Men det er klart Forsvaret må spare. Pengene skal jo brukes til å føre krig i land som Pentagon peker ut for oss. Forsvaret er verken i stand til å forsvare landet eller til å behandle sine ansatte på en skikkelig måte, men å være verdensmester i å kjøpe rådyre amerikanske fly, det klarer man.

Forrige artikkelWall Street Journal: – Israel støtter syriske opprørere
Neste artikkelSaudi-Arabia drepte minst 25 sivile da de bombet et marked i Jemen
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).