– Uansett hva som fikk det til å brenne, var den virkelige årsaken fattigdom

0

Flammene er slukket i Grenfell Tower i Kensington. Men de politiske glørne ulmer under Theresa May. Sjøl det konservative tidsskriftet The Economist ser de politiske og økonomiske årsakene til at brannen ble så katastrofal.

Many suggest that, whatever sparked the blaze, the true cause was poverty. For a start, nobody listened to the worries of those living in the tower. Local residents had long warned about the risks of a fire. They complained that safety equipment was tested irregularly and that debris was allowed to block the tower’s only exit. Ultimately, they insisted that they deserved better living conditions, rather than what a residents’ association blog called the “scraps from the rich man’s table” attitude pursued by the local council.

Hvorfor ble en skyskraper overtent så fort? Grenfell Tower hadde nylig fått en ny kledning for å bedre isolasjon og lavere fyringskostnader. Men denne kledninga var åpenbar sterkt bernnbar. The Times skriver at en barnnsikker kledning ville ha kostet bare 5000 pund ekstra, og at den kledninga som ble brukt ikke ville ha vært tillatt i Tyskland eller USA.

Heltemodige brannfolk sørget for at ikke enda flere ble drept i brannen. Leger og sjukepleierejobbet som gale for å redde liv og redusere skader. Men som offentlig ansatte er dette grupper som er blitt utsatt for myndighetenes nedskjæringspolitikk, skriver The Economist.

Yet, as public-sector workers, these people have seen their pay outstripped by inflation for the past decade.

Myndighetene i Storbritannia har løsnet på reguleringsbestemmelser, i et angivelig framstøt for å redusere byråkratiet, men The Economist mer enn antyder at dette har banet vei for uansvarlig eiendomsutvikling. Det at en så høy bygning ikke hadde sprinkleranlegg, er et av de punktene som oftets er blitt kritisert. Tidsskriftet siterer David Lammy, som er parlamentsmedlem for Labour og som kaller katastrofebrannen for «corporate manslaughter». Uttalelsen er også gjengitt i The Independent.

Katastrofebrannen i Kensington handler altså ikke utelukkende om teknisk svikt. Den handler åpenbart også om økonomi, klasse og politikk.

Den britiske regjeringa og Theresa May personlig reagerte for seint og for dårlig på brannen, sier kritikerne, og det er ikke bare The Economist som mener at det utbrente skjelettet av Grenfell Tower kan bli symbolet på en feilslått politikk.

Forrige artikkel”Skjer’e no’ her i kveld’a?”
Neste artikkelNorway – appendix to US war machine – Pål Steigan on The Herland Report
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).