– Uansett hva som fikk det til å brenne, var den virkelige årsaken fattigdom

0

Flammene er slukket i Grenfell Tower i Kensington. Men de politiske glørne ulmer under Theresa May. Sjøl det konservative tidsskriftet The Economist ser de politiske og økonomiske årsakene til at brannen ble så katastrofal.

Many suggest that, whatever sparked the blaze, the true cause was poverty. For a start, nobody listened to the worries of those living in the tower. Local residents had long warned about the risks of a fire. They complained that safety equipment was tested irregularly and that debris was allowed to block the tower’s only exit. Ultimately, they insisted that they deserved better living conditions, rather than what a residents’ association blog called the “scraps from the rich man’s table” attitude pursued by the local council.

Hvorfor ble en skyskraper overtent så fort? Grenfell Tower hadde nylig fått en ny kledning for å bedre isolasjon og lavere fyringskostnader. Men denne kledninga var åpenbar sterkt bernnbar. The Times skriver at en barnnsikker kledning ville ha kostet bare 5000 pund ekstra, og at den kledninga som ble brukt ikke ville ha vært tillatt i Tyskland eller USA.

Heltemodige brannfolk sørget for at ikke enda flere ble drept i brannen. Leger og sjukepleierejobbet som gale for å redde liv og redusere skader. Men som offentlig ansatte er dette grupper som er blitt utsatt for myndighetenes nedskjæringspolitikk, skriver The Economist.

Yet, as public-sector workers, these people have seen their pay outstripped by inflation for the past decade.

Myndighetene i Storbritannia har løsnet på reguleringsbestemmelser, i et angivelig framstøt for å redusere byråkratiet, men The Economist mer enn antyder at dette har banet vei for uansvarlig eiendomsutvikling. Det at en så høy bygning ikke hadde sprinkleranlegg, er et av de punktene som oftets er blitt kritisert. Tidsskriftet siterer David Lammy, som er parlamentsmedlem for Labour og som kaller katastrofebrannen for «corporate manslaughter». Uttalelsen er også gjengitt i The Independent.

Katastrofebrannen i Kensington handler altså ikke utelukkende om teknisk svikt. Den handler åpenbart også om økonomi, klasse og politikk.

Den britiske regjeringa og Theresa May personlig reagerte for seint og for dårlig på brannen, sier kritikerne, og det er ikke bare The Economist som mener at det utbrente skjelettet av Grenfell Tower kan bli symbolet på en feilslått politikk.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.