EU-innbyggerne ønsker nasjonalt sjølstyre over migrasjonen

0

Det er en skarp konflikt mellom EU-kommisjonen og enkelte medlemsland når det gjelder migrasjons- og flyktningepolitikken. Polen, Tsjekkia og Ungarn nekter å bøye seg for kommisjonens krav om fordeling av migranter og flyktninger, og trues med straffetiltak.

En meningsmåling fra Pew Research Center viser at det er et stort flertall blant EUs innbyggere for at migrasjonspolitikken er noe hvert enkelt medlemsland må kunne bestemme over sjøl.

Dette mener 82% av innbyggerne i Ungarn, 77% i Polen, 75% i Frankrike, 75% i Tyskland, 74% i Hederland, 70% i Hellas og 70% i Sverige. Mediantallene viser at i de ti EU-landene der undersøkelsen er foretatt mener 74% at migrasjonspolitikken skal avgjøres nasjonalt.

EU-kommisjonen har gått til det uvanlige skrittet å innlede juridiske straffetiltak mot Ungarn, Polen og Tsjekkia. Telegraph skriver:

In a statement, the European Commission said it was launching the cases after “repeated calls” on the three to pledge to accept the migrant quotas, all of which had been ignored.  “Against this background … the Commission has decided to launch infringement procedures against these three Member States,” it said.

Ungarns Viktor Orbán sa at hans land ikke vil gi etter for utpresning fra EU-kommisjonens side. Polens utenriksminister Witold Waszczykowski sa at de fleste som kommer til Europa ikke er flyktninger, men immigranter, og at de ikke ønsker å bo i Polen. «Vi måtte i så fall omfordele dem med makt.»

Utfallet av EUs juridiske tiltak mot de tre medlemslandene vil ikke bli klart med det første. Men uansett finnes det ingen støtte blant innbyggerne i EU for at dette er et overnasjonalt spørsmål. Den ikke-valgte EU-kommisjonen er nok en gang på kollisjonskurs med flertallet av innbyggerne.

 

Forrige artikkelLa luna sopra la Rocca di Tolfa
Neste artikkelSplittelsen mellom Saudi-Arabia og Qatar fører til strid mellom jihadistene i Syria
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).