Protester mot fracking i Danmark

0
Fracking efter olie og gas er ikke populært i befolkningen. Nu møder energiministeren og det hollandske selskab modstand på Lolland og Falster. FOTO: Greenpeace

Lolland og Falster samler sig mod oliejagt, skriver den danske avisa Arbejderen.
Demonstration og møde i går på Lolland. Lokalbefolkningen gør sig klar til kamp mod energiministerens planer om at fracke efter olie og gas i området.

I går (27.6.2017) blev der både holdt møde og demonstreret mod regeringens planer om at give det hollandske firma, Nail Ressources, lov til at lede efter olie og gas på Lolland og Falster.

Det er oplagt at samle lokalbefolkningen. Det handler om, at vi går sammen om at forsvare vores grundvand og forsvarer vores kommune som et grønt, fossilfrit område.
Søren Kolstrup, Enhedslisten

– Demonstrationen og mødet bliver forhåbentligt startskuddet på opbygningen af en bred, lokal bevægelse, der kan gå til modstand og afvise, at der skal bores efter olie og gas i vores lokalområde. Hvis ministeren sammen med et flertal i Energiudvalget fastholder beslutningen om at lede efter og udvinde olie og gas på Falster og Lolland, så har vi nu et lokalt beredskab klar, siger Søren Kolstrup til Arbejderen.

Fracking efter olie og gas er ikke populært i befolkningen. Nu møder energiministeren og det hollandske selskab modstand på Lolland og Falster.
FOTO: Greenpeace

Han er medlem af Enhedslisten i Guldborgsund og aktiv i kampen mod, at Lolland og Falster skal lægge undergrund til fracking og olie- og gasindvinding.

Allerede i søndags blev er holdt et første møde for at sætte gang i den lokale modstand. På mødet deltog en række lokale græsrødder, partierne Enhedslisten, SF og Alternativet samt Danmarks Naturfredningsforening og Dansk Cyklistforbund.  Nu forsøger de med demonstrationen og det offentlige møde at udvide kredsen med endnu flere lokale kræfter.

– Det er oplagt at samle lokalbefolkningen. Det her rækker ud over de traditionelle politiske skel. Det handler om, at vi går sammen om at forsvare vores grundvand og forsvarer vores kommune som et grønt, fossilfrit område, uddyber Søren Kolstrup.

De aktive lokale overvejer at sætte gang i en underskriftsindsamling og afholde en konference, der sætter fokus på de konsekvenser, som en olie- og gasjagt vil få for lokalområdet.

Vandværker: Stærkt bekymrende

Folketingets Energiudvalg ventes i løbet af denne uge eller næste uge at komme med en indstilling til ministeren om at sætte gang i olie- og gaseftersøgningen.

Beslutningen om at give Nail Ressources ret til at lede efter olie og gas på Lolland og Falster skulle have været en ren ekspeditionssag, som Energiudvalget skulle have nikket ja til forrige onsdag efter en kort orientering fra ministeren. Men Energiudvalget besluttede at udskyde beslutningen, til der er kommet svar på en række kritiske spørgsmål om olie- og gasjagten.

>> LÆS OGSÅ: Beslutning om at fracke olie og gas skudt til hjørne

Det hollandske firma vil bruge den kontroversielle fracking-metode, hvor kemikalier pumpes ned i undergrunden for at få olien og gassen op af jorden.

Vandværkernes brancheorganisation, Danske Vandværker, frygter at grundvandet bliver forurenet, hvis energiministeren giver grønt lys til olie- og gasboringer på Lolland og Falster.

– Vi er nervøse for, at de kemikalier, der bruges ved fracking, trænger ned i grundvandet, og gør uoprettelig skade. Som bekendt drikker vi vores grundvand her i landet, og fracking er en trussel mod grundvandet, siger Danske Vandværkers direktør, Allan Weirup.

– Vi er slet, slet ikke trygge ved det her. Ved fracking pumpes vand, sand og kemikalier ned i undergrunden for at øge trykket på olie og gas, og den metode er meget kontroversiel. Se blot på de mange problemer den har bragt med sig i USA, hvor man jo har gjort det her i årevis. Jeg håber, at både minister og udvalg vil trække i nødbremsen og få diskuteret sagen grundigt, for fracking er en rigtig dårlig ide, siger Allan Weirup, som også undrer sig over den manglende involvering af lokalområdet.

Vrede borgmestre

Guldborgsund Kommune og Lolland Kommune har netop sendt et brev til energi- og forsyningsministeren.

Her gør borgmestrene i de to kommuner det klart overfor ministeren, at kommunerne arbejder målrettet med omstilling til grøn og vedvarende energi.

«Olie- og gasudvinding har på det foreliggende grundlag ingen plads i den fremtid, og vi er samtidig dybt bekymrende over den potentielle risiko for drikkevand, landbrugsjord og naturværdier, som særligt «fracking” vil udgøre», skriver de to borgmestre.

Fracking på vej tilbage

Hollandsk firma vil fracke i Danmark

  • Energistyrelsen modtog den 17. maj 2016 en ansøgning fra det hollandske firma Nail Resources om en tilladelse til efterforskning og udvinding af olie og gas på Lolland og Falster.
  • Tilladelsen gives efter den såkaldte «åben dør-procedure», der giver olieselskaberne mulighed for løbende at søge om tilladelser til efterforskning og indvinding af olie og gas. Ordningen omfatter hele landområdet, de indre farvande og Nordsøen. Baggrunden for proceduren er et ønske om at tiltrække olieselskaber med nye efterforskningsidéer til områder, hvor efterforskningen ikke hidtil har ført til fund af olie og gas.
  • Udvindingen skal blandt andet ske ved at bruge den kontroversielle fracking-metode, hvor en blanding af vand, sand og kemikalier sprøjtes ned i borehullet under højt tryk. Det høje tryk får klippen til at sprække og gør det muligt at udvinde naturgas.
  • Der bruges 8-30 millioner liter vand til processen. Ved hvert hul kan processen gentages flere gange – hver gang med det samme vandforbrug. Kemikalieblandingen indeholder flere kemikalier, som er giftige, allergi- og kræftfremkaldende.

>> Læs mere om danmarkshistoriens første boring i Nordjylland og protesterne mod skifergas på Arbejderens temaside.

Forrige artikkelGrenfell Tower: Beboerne stoler ikke på myndighetenes tall
Neste artikkelNyliberalismen dreper
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).