EU angriper streikeretten

5

Den danske avisa Arbejderen skriver:

Strejkeretten skal balanceres med EU’s øvrige rettigheder, mener EU-kommissionen, som foreslår at begrænse strejkeretten for flyveledere.

EU-Kommissionen diskuterer i sit nye udspil om luftfart, som udkom i sidste uge, om strejkeretten for flyveledere skal begrænses.

«Retten til at strejke er en grundlæggende ret, som ikke ikke må udfordres. Ikke desto mindre skal der findes en balance, således at dens udøvelse ikke truer andre af EU’s grundlæggende principper og frihedsrettigheder», skriver EU-kommissionen i et 25-sider langt arbejdsdokument om en praksis, der skal lette lufttrafikken.

>> LÆS: Practices favouring Air Traffic Management Service Continuity

I dokumentet påpeger EU-kommissionen, at strejker er en begrænsning af europæiske borgeres ret til fri bevægelighed. Derudover koster strejker også mange penge, kan man læse i dokument, som har opgjort, at der fra 2004 til 20016 har været 375 strejkedage indenfor luftfarten i EU.

Forslaget om at begrænse flyledernes strejkeret har fået den Europæiske Faglige Sammenslutning, EFS, op i det røde felt.

– Strejkeretten er en fundamental ret, som er garanteret i europæisk og international ret. Begrænsninger i strejkeretten er udemokratisk og uacceptabel, siger Esther Lynch, sekretær i EFS.

Hun mener, at EU-Kommissionen begår en alvorlig fejl ved at foreslå at indskrænke arbejderrettighederne.

– Forhandlinger og aftaler mellem arbejdere og arbejdsgivere er kun mulige, hvis arbejderne har mulighed for at strejke, hvis de vælger det. Uden denne ret ligger al magt hos arbejdsgiverne.

Kommissionens forslag indebærer, ifølge en pressemeddelelse fra EFS, at fagforeninger skal give tidlig advarsel om strejke, den enkelte ansatte skal skriftligt meddele, om han eller hun deltager i en faglig aktion, overflyvninger skal fortsætte, selvom der strejkes i et medlemsland, og strejker skal undgås i perioder med spidsbelastning.

I et brev sendt til EU-kommissionen påpeger generalsekretær for EFS, Luca Visentini, at Kommissionen for nylig nægtede at medtage strejkeretten i den foreslåede europæiske søjle for sociale rettigheder, netop fordi den ikke  «falder ind under EU’s kompetence».

I brevet anklager Visentini også Kommissionen for, «altid at foreslå sådanne detaljerede anbefalinger, som kun har til formål at begrænse og undergrave sociale rettigheder. Men det handler aldrig om at fremme eller styrke de selv samme rettigheder».

KampanjeStøtt oss

5 KOMMENTARER

  1. O.T. Regjeringen.no
    I går 16 juni :

    Har fastsatt ny instruks for Forsvarets bistand til politiet

    Den nye bistandsinstruksen ble fastsatt i statsråd 16. juni. Den er forenklet og forkortet, og vil sikre at beslutninger om bistand fra Forsvaret til politiet kan tas så raskt som mulig i en krisesituasjon.

  2. Å forby streik i Europa vil på lenger sikt føre til revolusjon i europeiske land (nå har det snart gått 50 år siden 1968, så det er etter fransk tidsregning snart på tide med et nytt opprør). Det står vel ikke akkurat i EU traktaten at det er forbudt med revolusjon i EU?

  3. Symbolsk mål etter amerikansk forbilde? Da Reagan tok knekken på USAs fagforeninger, begynte han med streiken hos flyvelederne i 1981. Siden da, har fagforeningene generelt blitt gradvis marginalisert til de nesten er ubetydelige.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.