EU angriper streikeretten

0

Den danske avisa Arbejderen skriver:

Strejkeretten skal balanceres med EU’s øvrige rettigheder, mener EU-kommissionen, som foreslår at begrænse strejkeretten for flyveledere.

EU-Kommissionen diskuterer i sit nye udspil om luftfart, som udkom i sidste uge, om strejkeretten for flyveledere skal begrænses.

«Retten til at strejke er en grundlæggende ret, som ikke ikke må udfordres. Ikke desto mindre skal der findes en balance, således at dens udøvelse ikke truer andre af EU’s grundlæggende principper og frihedsrettigheder», skriver EU-kommissionen i et 25-sider langt arbejdsdokument om en praksis, der skal lette lufttrafikken.

>> LÆS: Practices favouring Air Traffic Management Service Continuity

I dokumentet påpeger EU-kommissionen, at strejker er en begrænsning af europæiske borgeres ret til fri bevægelighed. Derudover koster strejker også mange penge, kan man læse i dokument, som har opgjort, at der fra 2004 til 20016 har været 375 strejkedage indenfor luftfarten i EU.

Forslaget om at begrænse flyledernes strejkeret har fået den Europæiske Faglige Sammenslutning, EFS, op i det røde felt.

– Strejkeretten er en fundamental ret, som er garanteret i europæisk og international ret. Begrænsninger i strejkeretten er udemokratisk og uacceptabel, siger Esther Lynch, sekretær i EFS.

Hun mener, at EU-Kommissionen begår en alvorlig fejl ved at foreslå at indskrænke arbejderrettighederne.

– Forhandlinger og aftaler mellem arbejdere og arbejdsgivere er kun mulige, hvis arbejderne har mulighed for at strejke, hvis de vælger det. Uden denne ret ligger al magt hos arbejdsgiverne.

Kommissionens forslag indebærer, ifølge en pressemeddelelse fra EFS, at fagforeninger skal give tidlig advarsel om strejke, den enkelte ansatte skal skriftligt meddele, om han eller hun deltager i en faglig aktion, overflyvninger skal fortsætte, selvom der strejkes i et medlemsland, og strejker skal undgås i perioder med spidsbelastning.

I et brev sendt til EU-kommissionen påpeger generalsekretær for EFS, Luca Visentini, at Kommissionen for nylig nægtede at medtage strejkeretten i den foreslåede europæiske søjle for sociale rettigheder, netop fordi den ikke  «falder ind under EU’s kompetence».

I brevet anklager Visentini også Kommissionen for, «altid at foreslå sådanne detaljerede anbefalinger, som kun har til formål at begrænse og undergrave sociale rettigheder. Men det handler aldrig om at fremme eller styrke de selv samme rettigheder».

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelHelmut Kohl: – For euroen var jeg en diktator!
Neste artikkelDa USA gikk tungt inn for å påvirke valget i Russland
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).